
- Hvis USA og Kina hadde gått sammen om å redusere utslippene, ville mye vært gjort i retning av å finne en løsning på klimaproblemet, sier Tora Skodvin, som har studert internasjonal og amerikansk klimapolitikk i en årrekke.
- Hvis USA og Kina hadde gått sammen om å redusere utslippene, ville mye vært gjort i retning av å finne en løsning på klimaproblemet, sier Tora Skodvin, som har studert internasjonal og amerikansk klimapolitikk i en årrekke.
Fredrik Fosaas har sammen med sin veileder Jacob Aasland Ravndal skrevet en artikkel i SNL om antifascisme.
Det er vanskelig å se noen vei tilbake til normalen når det gjelder amerikansk politikk, sier Tore Wig, ekspert på demokrati og diktatur.
Lavinia er et nettbasert dataverktøy som gjøre det mulig å simulere stortingsvalg ved å variere ulike deler av valgordningen. Hensikten med Lavinia er å skape en dypere forståelse for hvordan valgsystemet – som en viktig del av vårt demokrati – virker. Programmet er basert på læring gjennom praktiske øvelser. Ved å justere på innstillingene kan du se hvordan de ulike delene av valgordningen påvirker resultatene, og hvilke partier som vinner eller taper på forandringene.
- Jeg synes vi som forskere bør bli mye flinkere til å formidle resultatene våre tilpasset et publikum i de landene vi forsker på. Alt for ofte nøyer vi oss med norske medier, sier Anders Ravik Jupskås, nestleder på C-REX, Senter for ekstremismeforskning
Gammelt hat kan få nytt liv gjennom koronapandemien, mener Cathrine Thorleifsson, som forsker på ytre høyre ved Senter for ekstremismeforskning (C-REX).
Enten det gjelder 22. juli-terroristen, Christchurch-terroristen, eller al-Noor-moske- terroristen, så er betegnelsen «ensom ulv» misvisende. Dagens høyreekstremister har et stort nettverk av meningsfeller å støtte seg på, understreker terrorforsker og terrorforfatter.
“I believe that there are many leaders around the world who are currently at risk of putting a foot wrong,” says Tore Wig. As a political scientist he has been conducting research on the reasons for the collapse of regimes.
Når offentlig sektor blir stadig mer kompleks kan det bli vanskeligere å stille politikere til ansvar ved skandaler.
- Jeg tror det vil være mange ledere rundt om i verden som nå risikerer å trå feil, sier Tore Wig. Statsviteren har forska på årsakene til regimesammenbrudd.
C-REX-forsker avliver myten om at islamistiske terrorister ofrer seg for gruppen sin som en altruistisk handling
Å være en «verdensborger» med interesse for andre kulturer har i større grad blitt en ferdighet som øker ens kulturelle kapital
Rapporten «Mixing Logics: Multiagency Approaches for Countering Violent Extremism” er skrevet av Jennie Sivenbring og Robin Andersson Malmros ved Segerstedt-instituttet ved Gøteborgs universitet.
Når demokratier truer med å forvitre, blir kunnskap om autoritære regimer viktig. Carl Henrik Knutsen mottar ERC-stipend for å forstå diktatorens logikk.
Hva gjør at våpenhviler varer? Det var spørsmålet Tora Sagård stilte seg. Nå har hun vunnet Våg å vite-prisen for oppgaven.
Who is a dissident? When did the word enter international political vocabulary, and how did it come to mean human rights activists rather than religious heretics?
Fortida som øystat og imperium gir brexit-lengslene om utenforskap britiske særtrekk. Men hvorfor er det så vanskelig å ta kontrollen tilbake fra EU?
Hvilke typer masseprotester etterfølges av demokrati, og hvilken rolle spiller sosiale klasser?
Faktablad med informasjon om norske velgeres holdninger og atferd.
Den 12. august ble den nye boken om stortingsvalget i 2017 presentert under Arendalsuken. Boken heter Velgere og valgkamp. En studie av stortingsvalget i 2017 (Cappelen Damm Akademisk, Oslo, 2019) og er redigert av Johannes Bergh og Bernt Aardal med bidrag fra Anders Todal Jenssen, Toril Aalberg, Elisabeth Ivarsflaten, Dag Arne Christensen, Staffan Kumlin, Rune Karlsen, Atle H. Haugsgjerd, Peter Maurer og Tor Syrstad.
Supplerende tabeller og figurer til Johannes Bergh og Bernt Aardal (red.): Velgere og valgkamp. En studie av stortingsvalget, Cappelen Damm Akasemisk, Oslo, 2019.
Professorene Cas Mudde og Cristóbal Rovira Kaltwasser forklarer positive og negative trekk ved populismen, skriver Aftenpostens anmelder.
- Har du en god sak og står der og skriker på torget, så hjelper det jo veldig at noen andre står og skriker det motsatte. Miljøpartiet De Grønne og Bompengepartiet kommer nok fortsatt til å dominere valgkampen, humrer valgforsker Bernt Aardal.
Flere tusen menn, kvinner og barn sitter i fangenskap i Syria og Irak etter IS' fall. Hva kan bli skjebnen til disse? Og hvem skal ta ansvaret for dem?