Aktuelle saker

Published May 20, 2019 10:01 AM

The contribution from the Scandinavian far right – the Danish People’s Party (DF) and the Sweden Democrats (SD) – to Salvini's alliance, the European Alliance of People and Nations, is likely to be very small. In short, because DF is losing support and because SD is uninterested in joining.

Publisert 7. mai 2019 13:41

Sosial bakgrunn og religion påverkar kva parti vi stemmer på. Ny forsking kan gje oss svaret på kvifor.

Picture of approaching storm
Published May 2, 2019 10:30 AM

Here’s why the way it’s measured matters.

Published Apr. 25, 2019 9:58 AM

Why do some ‘extremists’ or ‘extremist groups’ choose not to engage in violence, or only in particular forms of low-level violence? Why, even in deeply violent groups, are there often thresholds of violence that members rarely if ever cross?

Kvinner i valgkø i India
Publisert 11. apr. 2019 14:16

Når nesten 900 millioner indere kan gå til valgurnene, settes det av en drøy måned for å gjennomføre alle etappene. Derfor varer valget fra 11. april til langt ut i mai.

Publisert 8. apr. 2019 16:03

De populistiske høyrepartiene i Europa kjennetegnes av en ideologi preget av mistillit mot de politiske elitene. Denne partifamilien har de siste tiårene gradvis fått mer makt og gått fra å befinne seg i utkanten av det politiske landskapet, til å ha makt ved å sitte i regjering.  Fersk doktor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo Atle Hennum Haugsgjerd har funnet ut at høyrepopulistiske partiers inntreden i regjering bygger politisk tillit blant deres støttespillere.

Published Mar. 29, 2019 8:20 AM

The Christchurch mass murderer acted alone, but the core ideas in his manifesto are widely shared by Islamophobic actors in Europe and beyond, writes Cathrine Thorleifsson on OpenDemocracy.

Publisert 20. mars 2019 12:22

Har du et stort engasjement for statsvitenskapsfaget? Er du glad i å formidle? Brenner du for god undervisning? Søk jobb som seminarleder på Institutt for statsvitenskap!

Map of Europe
Published Mar. 18, 2019 2:12 PM

Right-wing terrorism and violence in Western Europe: the RTV dataset documents right-wing terrorism and violence in Western Europe between 1990 and 2015.

Published Mar. 17, 2019 7:49 PM

The attack in New Zealand was inspired in part by the Norwegian mass murderer Anders Behring Breivik, but the real threat is lone wolves lurking in the far corners of the Internet, writes Jacob Aasland Ravndal in Foreign Policy.

Published Mar. 15, 2019 3:48 PM

This Special Issue on Terrorism from the Extreme Right has been guest-edited by Jacob Aasland Ravndal and Tore Bjørgo, Center for Research on Extremism (C-REX), University of Oslo.

Profilerte politikere i valgkamp
Publisert 14. mars 2019 10:35

Politisk innhold trumfer trynefaktor når vi går til stemmeurnene, viser ny studie. Forskerne bak advarer mot å undervurdere velgerne.

Published Mar. 7, 2019 11:07 AM

Oslo Nuclear Project provides a limited number of stipends (10,000 NOK) for Masters students in the Department of Political Science writing theses on nuclear weapons.

UK med National Actions flagg
Publisert 4. mars 2019 13:35

Britiske myndigheter er avhengig av at internettselskaper overholder egne regler for at den ulovlige gruppen National Action skal slutte å spre propaganda.

Bilde av åpne bøker
Publisert 4. mars 2019 13:35

Terrorismeforskere fra ulike fagfelt bør i større grad lese hverandres forskning.

Hindus love Trump

Indere i USA og Storbritannia støtter Trump og Brexit

Matryoshkaer med russiske politikere
Publisert 4. mars 2019 13:35

Høyreekstreme i Russland har tatt over syv ganger flere liv enn i Vest-Europa. Likevel fins det lite forskning på høyreekstrem vold i Russland.

Published Mar. 1, 2019 4:35 PM

Department of Political Science congratulates Kacper Szulecki with the Environmental Politics Article of the Year Award 2018

Toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jung Un gikk i vasken.  Foto: NTB Scanpix
Publisert 1. mars 2019 11:31

Nord-Korea hadde få insentiver for å komme Trump-administrasjonen i møte, mener UiO-forsker.

Nordisk Motstandsbevelgese demonstrasjon
Published Feb. 25, 2019 3:32 PM

As a researcher, I have followed various extreme right groups and movements in Norway and Scandinavia during the last 30 years. There have been some significant changes during this time – changes that have an impact on how our society should relate to such milieus, and what kinds of preventive measures might be relevant and effective.

Published Feb. 25, 2019 3:20 PM

A CREST report by Joel Busher, Donald Holbrook and Graham Macklin examines why there are often thresholds of violence that members of extremist groups rarely cross.

Published Feb. 8, 2019 1:20 PM

Finland has witnessed extraparliamentary far-right extremism of varying degrees throughout most of its history.

Publisert 11. jan. 2019 15:18

Førsteamanuensis Målfrid Braut- Hegghammers blogg er blant de ti mest leste i Washington Post

Published Jan. 7, 2019 9:59 AM

Society for Terrorism Research, C-REX, University of Oslo, and the Norwegian Defence Research Establishment (FFI) are pleased to announce the call for papers for the 13th annual International conference June 20-21, 2019: The data revolution in terrorism research: implications for theory and practice

Published Dec. 17, 2018 3:58 PM

In February 2015, the Counterterrorism and Security Act was passed by the UK Parliament. The Act imposed a legal duty on several public bodies, including higher education institutions (HEIs), to “have due regard to prevent people from being drawn into terrorism”, a requirement referred to as the Prevent Duty.