Aktuelle forskningssaker

Hus med grantrær på taket
Publisert 31. mars 2020 15:41

I det rykende ferske dobbeltnummeret av Norsk antropologisk tidsskrift, synliggjør Nordisk laboratorium siste års fokus på nordiske hjem.

Penny Harvey foran murvegg
Publisert 9. jan. 2020 11:31

Gjennom sin stilling som professor II ved Sosialantropologisk institutt, har Penny Harvey forsøkt å sette mennesker i kontakt med hverandre intellektuelt.

Friluftssykehuset ved Rikshospitalet i Oslo
Publisert 2. des. 2019 08:59

- Hvordan kan man bygge et nærområde til en T-banestasjon hvor folk faktisk ønsker å være? spør Thomas Hylland Eriksen. Arbeidsmarkedet åpner seg for anvendt antropologi.

Havn med containerskip som legger til. Heisekraner og containere på land. Foto: Tawan Boonnak, Coloubox
Publisert 3. sep. 2019 11:56

Ved hjelp av den etnografiske verktøykassa og prestisjetunge EU-millioner skal Elisabeth Schober undersøke den globale kapitalismen slik den spiller seg ut i fire av verdens viktigste havner.

En rød liten hytte i skogen
Publisert 28. mars 2019 09:31

Utsikten fra trammen, utedoen med hjerte, knitringen i peisen. Hytta vekker sterke følelser om slekt og samhørighet, men også om tap, viser stort forskningsprosjekt om hytta.

Dei visjonære borna leder veg til plassar og personar i behov for bønn.
Publisert 5. mars 2018 09:14

Større økonomiske skilnader mellom folk i Stillehavet og Afrika fører til ei auka frykt for hekseri og trolldom, ifølgje forsking. Sosialantropolog Tom Bratrud har studert følgjene på ei lita stillehavsøy.

Røntgen av hånd. Foto: Aisha Munir
Publisert 23. jan. 2018 09:35

Sosialantropolog Aisha Munir har fulgt mindreårige asylsøkere som blir alderstestet for å avgjøre om de får bli i Norge. Forskningen viser at undersøkelsen fører til identitetskrise, selvskading og lav selvfølelse hos ungdommene.

Published Oct. 27, 2017 10:08 AM

Overheating is proud to announce the publication of a free e-book: "Knowledge and Power in an Overheated World", edited by Thomas Hylland Eriksen and Elisabeth Schober.

Tidsskriftet Syn og Segn.
Publisert 20. okt. 2017 10:55

Hytta ber på mange minne: om lange skiturar med mor og far, morgonbad med syskenbarn og kveldsfiske med veslebror. Kva kan hytta fortelje om slekt og familie, og relasjonane mellom oss?