Aktuelle forskningssaker

Portrettbilde av Håvard Helgesen
Publisert 17. des. 2020 09:18

- Det er lurt bare å kaste seg ut i det, hvis du ønsker å publisere etter du har levert masteroppgaven, sier Håvard Lunde Helgesen. Han har skrevet både masteroppgave og tidsskriftartikkel om den nye industrirealiteten i det nordamerikanske rustbeltet.

Bildet kan inneholde: rød, alkohol, teknologi.
Publisert 29. sep. 2020 09:17

Koronapandemien gjør at antropologer ved Universitetet i Oslo må tenke nytt om det tradisjonelle feltarbeidet. Et initiativ fra NAV åpner for at masterstudenter ved Sosialantropologisk institutt kan forske på brukere av velferdstjenester.

Bildet kan inneholde: begivenhet, samtale, opptreden, tilpasning, talentshow.
Publisert 24. sep. 2020 14:14

Hvordan har Norge og verden forandra seg i løpet av de siste ti åra? Går vi i retning mer inkludering og tillit eller mer utenforskap og mistenksomhet? Hvis du ikke fikk med deg Culcoms tiårsjubileum, har du mulighet til å se programmet i sin helhet.

Mennesker og hunder på rural vei
Publisert 15. juni 2020 09:17

Martine Greek ville finne ut hvordan nyliberalismen lykkes med å få folk til å tru på ei bedre framtid. Etter tolv måneders feltarbeid på ei innlandsøy i Chile, disputerer hun med avhandling om håp, fattigdom og statssubsidierte solcellepaneler.

Ullevål sykehus. En rullestol i forgrunnen. Rengjøring av en korridor.
Publisert 30. apr. 2020 11:44

- En kulturell prosess ligger alltid bak hvilken type arbeid som verdsettes i samfunnet, sier Ståle Wig. Han har forska på private næringsdrivende på Cuba, og argumenterer for en revurdering av arbeidsbegrepet.

Hus med grantrær på taket
Publisert 31. mars 2020 15:41

I det rykende ferske dobbeltnummeret av Norsk antropologisk tidsskrift, synliggjør Nordisk laboratorium siste års fokus på nordiske hjem.

Penny Harvey foran murvegg
Publisert 9. jan. 2020 11:31

Gjennom sin stilling som professor II ved Sosialantropologisk institutt, har Penny Harvey forsøkt å sette mennesker i kontakt med hverandre intellektuelt.

Friluftssykehuset ved Rikshospitalet i Oslo
Publisert 2. des. 2019 08:59

- Hvordan kan man bygge et nærområde til en T-banestasjon hvor folk faktisk ønsker å være? spør Thomas Hylland Eriksen. Arbeidsmarkedet åpner seg for anvendt antropologi.

Havn med containerskip som legger til. Heisekraner og containere på land. Foto: Tawan Boonnak, Coloubox
Publisert 3. sep. 2019 11:56

Ved hjelp av den etnografiske verktøykassa og prestisjetunge EU-millioner skal Elisabeth Schober undersøke den globale kapitalismen slik den spiller seg ut i fire av verdens viktigste havner.

En rød liten hytte i skogen
Publisert 28. mars 2019 09:31

Utsikten fra trammen, utedoen med hjerte, knitringen i peisen. Hytta vekker sterke følelser om slekt og samhørighet, men også om tap, viser stort forskningsprosjekt om hytta.