Aktuelle forskningssaker

Bildet kan inneholde: hånd, dingser, kommunikasjonsenhet, finger, tommel.
Publisert 3. mai 2021 09:52

- Skillelinjene mellom privat og offentlig er tydelige når tekst eller bilder deles digitalt. Dessuten har pandemiåret ført til større bevissthet om digitale vaner, sier antropolog Tuva Beyer Broch. Hun har fulgt ei gruppe kvinner mellom 19 og 25 år det siste året.

Mann som fisker fra liten båt.
Publisert 26. mars 2021 18:46

Hvilke strategier tar en befolkning i bruk, når den er omgitt av militsgrupper, oljeselskap og doplangere? Antropolog Mónica Amador har vært på feltarbeid i en colombiansk sump.

Portrettbilde av Håvard Helgesen
Publisert 17. des. 2020 09:18

- Det er lurt bare å kaste seg ut i det, hvis du ønsker å publisere etter du har levert masteroppgaven, sier Håvard Lunde Helgesen. Han har skrevet både masteroppgave og tidsskriftartikkel om den nye industrirealiteten i det nordamerikanske rustbeltet.

Bildet kan inneholde: rød, alkohol, teknologi.
Publisert 29. sep. 2020 09:17

Koronapandemien gjør at antropologer ved Universitetet i Oslo må tenke nytt om det tradisjonelle feltarbeidet. Et initiativ fra NAV åpner for at masterstudenter ved Sosialantropologisk institutt kan forske på brukere av velferdstjenester.

Bildet kan inneholde: begivenhet, samtale, opptreden, tilpasning, talentshow.
Publisert 24. sep. 2020 14:14

Hvordan har Norge og verden forandra seg i løpet av de siste ti åra? Går vi i retning mer inkludering og tillit eller mer utenforskap og mistenksomhet? Hvis du ikke fikk med deg Culcoms tiårsjubileum, har du mulighet til å se programmet i sin helhet.

Mennesker og hunder på rural vei
Publisert 15. juni 2020 09:17

Martine Greek ville finne ut hvordan nyliberalismen lykkes med å få folk til å tru på ei bedre framtid. Etter tolv måneders feltarbeid på ei innlandsøy i Chile, disputerer hun med avhandling om håp, fattigdom og statssubsidierte solcellepaneler.

Ullevål sykehus. En rullestol i forgrunnen. Rengjøring av en korridor.
Publisert 30. apr. 2020 11:44

- En kulturell prosess ligger alltid bak hvilken type arbeid som verdsettes i samfunnet, sier Ståle Wig. Han har forska på private næringsdrivende på Cuba, og argumenterer for en revurdering av arbeidsbegrepet.

Hus med grantrær på taket
Publisert 31. mars 2020 15:41

I det rykende ferske dobbeltnummeret av Norsk antropologisk tidsskrift, synliggjør Nordisk laboratorium siste års fokus på nordiske hjem.

Penny Harvey foran murvegg
Publisert 9. jan. 2020 11:31

Gjennom sin stilling som professor II ved Sosialantropologisk institutt, har Penny Harvey forsøkt å sette mennesker i kontakt med hverandre intellektuelt.

Friluftssykehuset ved Rikshospitalet i Oslo
Publisert 2. des. 2019 08:59

- Hvordan kan man bygge et nærområde til en T-banestasjon hvor folk faktisk ønsker å være? spør Thomas Hylland Eriksen. Arbeidsmarkedet åpner seg for anvendt antropologi.

Havn med containerskip som legger til. Heisekraner og containere på land. Foto: Tawan Boonnak, Coloubox
Publisert 3. sep. 2019 11:56

Ved hjelp av den etnografiske verktøykassa og prestisjetunge EU-millioner skal Elisabeth Schober undersøke den globale kapitalismen slik den spiller seg ut i fire av verdens viktigste havner.