David Jordhus-Lier og Camilla Houeland
Publisert 17. feb. 2020 16:55

Camilla Houeland og David Jordhus-Lier er intervjuet i CICEROs magasin "Klima" om forskningsprosjektet WAGE og oljearbeidernes rolle i det grønne skiftet.

Tekstbilde: Skal du på Åpen dag 5. mars?
Publisert 17. feb. 2020 15:12

På Åpen dag på Universitetet i Oslo kan du delta på over 100 miniforelesninger. Sosiologer og samfunnsgeografer holder seks av dem, med svært varierte temaer.

Grete Brochmann
Publisert 3. feb. 2020 10:53

Grete Brochmann tar et tilbakeblikk på Rune Gerhardsens "snillisme"-utspill i innvandringsdebatten 30 år etter i en artikkel i Morgenbladet.

Faksimilie av artikkel i Morgenbladet
Publisert 3. feb. 2020 10:18

Politiets utlendingsinternat på Trandum kan gjøre mer for å gjøre et smertefullt opphold lettere å håndtere for de innsatte, skriver Liridona Gashi, Willy Pedersen og Thomas Ugelvik i Morgenbladet.

Gunn Elisabeth Birkelund
Publisert 30. jan. 2020 10:54

Flere undersøkelser viser at innvandrerbefolkningen blir diskriminert når de søker jobb, skriver Gunn Elisabeth Birkelund i Bergens Tidende.

Maren Toft
Publisert 27. jan. 2020 11:01

Selv om mange av samfunnets posisjoner krever formelle kvalifikasjoner for innpass, kan veien til store formuer med et tastetrykk gis av velstående foreldre, skriver Maren Toft i Morgenbladet.

Sadik Qaka
Publisert 23. jan. 2020 15:45

Sadik Qaka har fått STK-prisen 2019 for sin masteroppgave i Human Geography. Prisen deles ut av Senter for tverrfaglig kjønnsforskning for beste masteroppgave med kjønnsperspektiv ved Universitetet i Oslo. Sadik fikk prisen for sin oppgave i Human Geography om maskulinitet og voldelig ekstremisme blant muslimske fremmedkrigere i Kosovo.

Torkild Hovde Lyngstad
Publisert 20. jan. 2020 13:52

Demografifaget i Norge smuldrer opp.  Noen må gis ansvaret og de nødvendige ressurser for å følge det opp, skriver Torkild Hovde Lyngstad i Morgenbladet.

Willy Pedersen
Publisert 20. jan. 2020 13:09

Willy Pedersen har skrevet en artikkel om franske Virginie Despentes' trilogi om Vernon Subutex i Morgenbladet, "et vilt og voldsomt kurs i utenforskapets nyanser".

Portrettbilde av Camilla Houeland
Publisert 13. jan. 2020 13:44

Angrep på arbeidstakerrettigheter er angrep på demokratiet, men de blir sjelden satt fokus på av næringslivet eller i bistandsbransjen, skriver Camilla Houeland i Bistandsaktuelt.

portrettbilde av Cathrine Holst
Publisert 13. jan. 2020 12:36

Vi må kunne vente at politikarar les ei utgreiing før dei skyt ho ned, seier Cathrine Holst i eit intervju med Dag og Tid.

Willy Pedersen
Publisert 9. jan. 2020 13:49

Å lese Rusreformutvalgets utredning er som å våkne fra et mareritt og høre kloke mennesker diskutere vanskelige spørsmål på en rolig måte, skriver Willy Pedersen i Morgenbladet.

Skrivebord med telefon, papirer med mere.
Publisert 19. des. 2019 15:04

Trude Lappegård får midler til et prosjekt om fertilitet og sosial ulikhet, mens seks andre forskere ved instituttet får støtte gjennom samarbeid med andre institusjoner.

Portrettbilde av Per Gunnar Røe
Publisert 16. des. 2019 10:22

Økt kunnskap om de sosiale konsekvensene av klimatiltak er nødvendig, ellers risikerer vi en klimapolitikk som ikke virker godt nok, skriver Per Gunnar Røe med flere i en kronikk på forskning.no.

Publisert 5. des. 2019 12:39

For første gang er det foretatt en felles skandinavisk spørreundersøkelse om hvilke krav som bør stilles for å oppnå statsborgerskap. Grete Brochmann, Marta Bivand Erdal og Arnfinn Haagensen Midtbøen skriver om funnene i Aftenposten.

Portrettbilde av Jørgen Eiken Magdahl
Publisert 2. des. 2019 09:30

I en kronikk i Klassekampen skriver Jørgen Eiken Magdahl om globale fagforeningers bruk av flere former for strategier og maktmidler.

Bildet kan inneholde: sittende, bein, lår, blond, fottøy.
Publisert 1. des. 2019 16:00

Professor Grete Brochmann, som ledet utvalget som i 2011 konkluderte med at EØS-reglene gjør trygdeeksport lovlig, gjestet NRKs Torp for å snakke om NAV-skandalen.

Publisert 1. des. 2019 15:18

Det har vært for mye gjensidig tillit innad i systemene, skriver Grete Brochmann i en artikkel i Morgenbladet.

Publisert 1. des. 2019 15:03

Hva skjer under en tripp? Willy Pedersen skriver i Morgenbladet om forskning på psykedelika og muligheten å for å benytte det i terapi.

Portrettbilde Maren Toft
Publisert 1. des. 2019 14:46

Boligformue utgjør en viktig ulikhetsdimensjon i Norden, skriver Maren Toft i en artikkel i Morgenbladet.

portrettbilde Karen O'Brien
Publisert 22. nov. 2019 10:26

Den engasjerte samfunnsgeografen anerkjennes som en av «verdens mest innflytelsesrike forskere i det siste tiåret».

Bildet kan inneholde: begivenhet, offentlig arrangement, protest.
Publisert 14. nov. 2019 12:51

Hvordan påvirker den økende misnøyen den politiske atferden i EU?  Og hvordan gir folk fra de såkalte «stedene uten betydning» utløp for sinnet mot systemet i valglokalene?

Publisert 11. nov. 2019 08:16

Samtidig som den sosiale ulikheten øker, virker det stadig vanskeligere å se hvor den øvre middelklassen skal kunne finne økt forståelse for vanlige folks liv, skriver Jørn Ljunggren og Marte Mangset i en kronikk i Aftenposten.

Publisert 5. nov. 2019 07:52

Sidan 70-talet har deltidsarbeid endra seg frå å representere moglegheiter for kvinner som ønskte å gå ut i arbeidslivet, til å bli ei utfordring for velferdsstatens bereevne.  I dag er det eit uønskt fenomen: Alle bør jobbe heiltid, seier Anne Lise Ellingsæter.

Publisert 24. okt. 2019 15:40

De elevene som brenner for norsk litteratur, dataspill eller musikk, bør få fordype seg i dette. Så får vi heller akseptere at det er kjønnsforskjeller i elevenes preferanser og interesser, skriver Gunn Elisabeth Birkelund i en kommentar til utredningen om kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner og utdanningsløp (NOU 2019:3).