Portrettbilde av Camilla Houeland
Publisert 13. jan. 2020 13:44

Angrep på arbeidstakerrettigheter er angrep på demokratiet, men de blir sjelden satt fokus på av næringslivet eller i bistandsbransjen, skriver Camilla Houeland i Bistandsaktuelt.

portrettbilde av Cathrine Holst
Publisert 13. jan. 2020 12:36

Vi må kunne vente at politikarar les ei utgreiing før dei skyt ho ned, seier Cathrine Holst i eit intervju med Dag og Tid.

Willy Pedersen
Publisert 9. jan. 2020 13:49

Å lese Rusreformutvalgets utredning er som å våkne fra et mareritt og høre kloke mennesker diskutere vanskelige spørsmål på en rolig måte, skriver Willy Pedersen i Morgenbladet.

Skrivebord med telefon, papirer med mere.
Publisert 19. des. 2019 15:04

Trude Lappegård får midler til et prosjekt om fertilitet og sosial ulikhet, mens seks andre forskere ved instituttet får støtte gjennom samarbeid med andre institusjoner.

Portrettbilde av Per Gunnar Røe
Publisert 16. des. 2019 10:22

Økt kunnskap om de sosiale konsekvensene av klimatiltak er nødvendig, ellers risikerer vi en klimapolitikk som ikke virker godt nok, skriver Per Gunnar Røe med flere i en kronikk på forskning.no.

Publisert 5. des. 2019 12:39

For første gang er det foretatt en felles skandinavisk spørreundersøkelse om hvilke krav som bør stilles for å oppnå statsborgerskap. Grete Brochmann, Marta Bivand Erdal og Arnfinn Haagensen Midtbøen skriver om funnene i Aftenposten.

Portrettbilde av Jørgen Eiken Magdahl
Publisert 2. des. 2019 09:30

I en kronikk i Klassekampen skriver Jørgen Eiken Magdahl om globale fagforeningers bruk av flere former for strategier og maktmidler.

Bildet kan inneholde: sittende, bein, lår, blond, fottøy.
Publisert 1. des. 2019 16:00

Professor Grete Brochmann, som ledet utvalget som i 2011 konkluderte med at EØS-reglene gjør trygdeeksport lovlig, gjestet NRKs Torp for å snakke om NAV-skandalen.

Publisert 1. des. 2019 15:18

Det har vært for mye gjensidig tillit innad i systemene, skriver Grete Brochmann i en artikkel i Morgenbladet.

Publisert 1. des. 2019 15:03

Hva skjer under en tripp? Willy Pedersen skriver i Morgenbladet om forskning på psykedelika og muligheten å for å benytte det i terapi.

Portrettbilde Maren Toft
Publisert 1. des. 2019 14:46

Boligformue utgjør en viktig ulikhetsdimensjon i Norden, skriver Maren Toft i en artikkel i Morgenbladet.

portrettbilde Karen O'Brien
Publisert 22. nov. 2019 10:26

Den engasjerte samfunnsgeografen anerkjennes som en av «verdens mest innflytelsesrike forskere i det siste tiåret».

Bildet kan inneholde: begivenhet, offentlig arrangement, protest.
Publisert 14. nov. 2019 12:51

Hvordan påvirker den økende misnøyen den politiske atferden i EU?  Og hvordan gir folk fra de såkalte «stedene uten betydning» utløp for sinnet mot systemet i valglokalene?

Publisert 11. nov. 2019 08:16

Samtidig som den sosiale ulikheten øker, virker det stadig vanskeligere å se hvor den øvre middelklassen skal kunne finne økt forståelse for vanlige folks liv, skriver Jørn Ljunggren og Marte Mangset i en kronikk i Aftenposten.

Publisert 5. nov. 2019 07:52

Sidan 70-talet har deltidsarbeid endra seg frå å representere moglegheiter for kvinner som ønskte å gå ut i arbeidslivet, til å bli ei utfordring for velferdsstatens bereevne.  I dag er det eit uønskt fenomen: Alle bør jobbe heiltid, seier Anne Lise Ellingsæter.

Publisert 24. okt. 2019 15:40

De elevene som brenner for norsk litteratur, dataspill eller musikk, bør få fordype seg i dette. Så får vi heller akseptere at det er kjønnsforskjeller i elevenes preferanser og interesser, skriver Gunn Elisabeth Birkelund i en kommentar til utredningen om kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner og utdanningsløp (NOU 2019:3).

Publisert 21. okt. 2019 13:24

Det er en livsklok og varm roman Kjersti Ericsson har skrevet om den radikale delen av kvinnebegelsen som hun selv var en del av på 70-tallet, skriver Grete Brochmann i Morgenbladet.

Bildet kan inneholde: halskjede, hår.
Publisert 3. okt. 2019 13:32

Birkelund ble valgt for en treårsperiode på Akademiets medlemsmøte i september, to dager før hun holdt et av hovedinnleggene på årskonferansen til den europeiske sosiologiforeningen ECSR.

Publisert 23. sep. 2019 15:31

Jeg tror utfallet av årets lokalvalg på mange måter kan tolkes som en reaksjon på «snikprosesser» i samfunnsutviklingen, skriver Grete Brochmann i Morgenbladet.

Maren Toft
Publisert 5. sep. 2019 15:28

På UiOs årsfest for 2019 ble Maren Toft tildelt Hans Majestet Kongens gullmedalje for PhD-avhandlingen "Biographies of privilege".

Publisert 5. sep. 2019 13:42

Hvorfor har forsøk på subsidiekutt ført til streiker, opprør og en diktators fall? spør Camilla Houeland i en artikkel i Bistandsaktuelt.

portrett Sigrid Jerpstad
Publisert 28. aug. 2019 14:24

Hvem mener EU har mest ansvar for at vi når FNs bærekraftsmål? spurte Sigrid Jerpstad i sin masteroppgave i sosiologi. Nå har den gitt henne Universitetet i Oslos  bærekratfspris.

Bildet kan inneholde: ansikt, hake, hode, hud, panne.
Publisert 22. aug. 2019 16:24

Mellom 1996 og 2018 gikk andelen av ungdom i Oslo som oppga å ha drukket seg fulle det siste året ned fra 42 prosent til 25 prosent, skriver Adrian Farner Rogne, Willy Pedersen og Anders Bakken i en kronikk i Aftenposten.

Bildet kan inneholde: bygning, eiendom, eiendom, arkitektur, hjem.
Publisert 29. juli 2019 11:07

Sosiologi kommer på 42. plass på årets Shanghai-rangering, tett fulgt av flere samfunnsvitenskapelige fag ved UiO.

Publisert 8. juli 2019 10:12

Anne Lise Ellingsæter og Ragnhild Steen Jensen har skrevet et blogginnlegg på LSE Business Review om holdninger til kvinners deltidsarbeid i Norge siden slutten av 70-tallet.