Aktuelle saker fra hele SV - Side 7

Bildet kan inneholde: blå, azure, aqua, skrift, elektrisk blå.
Publisert 19. nov. 2021 08:43

- Mange mener at haka er en feiring av livet og at det derfor kan brukes til mange ulike situasjoner, og i dag brukes det mye i bryllup, gravferder, for å innvie samfunnshus, for å ønske viktige personer velkommen og en rekke andre slike situasjoner, sier Ola Gunhildrud Berta i Studio 2

Bildet kan inneholde: font, rektangel.
Publisert 17. nov. 2021 11:33

- Åpningen av nye kullgruver i India, kombinert med vedvarende høy import av kull fra utlandet, reiser ubehagelige spørsmål om utsiktene for en energiomstilling i India – på tross av all snakk om solenergi, nullutslipp og «nedfasing», skriver Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen i Transit Magasin.

Bildet kan inneholde: briller, mikrofon, eiendom, frakk, slips.
Publisert 15. nov. 2021 20:50

– Den anti-demokratiske sykdommen kan spre seg, sa Adam Bodnar, Polens tidligere ombudsmann for menneskerettigheter under årets ARENA-forelesning. Han understrekte at den viktigste lærdommen fra Polen er å verne om uavhengige institusjoner. 

Published Nov. 11, 2021 11:11 PM

In brain scans of almost 1500 people throughout Europe, researchers of the Lifebrain consortium found that people with “older-looking” brains had both lower birth weight and genes for smaller brains, compared with those with normal ageing brains.

Both these factors are present early in life, indicating that your “brain age” is mostly related to early life influences and not so much on events that happen later in life. 

Bildet kan inneholde: mikrofon, menneskelig, har, sosial gruppe, smil.
Publisert 10. nov. 2021 11:13

- Det er unødvendig å si at jeg er dypt takknemlig og ydmyk for å motta disse utmerkelsene. Men, som alle antropologer vet, det finnes ikke gratis gaver. Disse tegnene på anerkjennelse fører faktisk med seg uuttalte, men reelle forpliktelser. Jeg håper med andre ord å kunne bruke disse nå formaliserte båndene til Praha og København til å styrke noen av de transnasjonale forbindelsene som er så viktige for utviklingen av kunnskap – og som holder oss våkne, sier Thomas Hylland Eriksen om tildelingene.

Image may contain: Sky, Building, Flag, Headgear, Hat.
Publisert 9. nov. 2021 10:10

– For folk i Polen står demokratiet på spill, men også den antidemokratiske utviklingen kan bli en eksistensiell trussel for hele EU, sier Adam Bodnar, Polens tidligere ombudsmann for menneskerettigheter. Bodnar holder ARENA-forelesningen den 11. november.

Prisvinnere Våg å vite-prisen med diplom og sjekk- med  studiedekan og dekan.
Publisert 4. nov. 2021 21:06

Årets  Våg å vite-pris(er) på SV-fakultetet går til  masteroppgaver om psykisk helse og åpenhet, om psykisk helse og teknologi, om seksuell vold og protestbevegelser og om sosial mobilitet og livskvalitet. Oppgavene utfordrer -  helt i tråd med prisens intensjon. Og alle prisvinnerne i år er kvinner. 

Bildet kan inneholde: gjøre, logo, grafikk, merke.
Publisert 1. nov. 2021 10:12

- Intimt materiale kan i løpet av noen sekunder formidles til svært mange mottakere, gjennom en rekke ulike plattformer. Når det skjer uten samtykke, er det ingen tvil om at det må forstås som et seksuelt overgrep, skriver Willy Pedersen, Kari Stefansen, Anders Bakken og Tilman von Soest i Aftenposten. 

Bildet kan inneholde: halvmåne, oval, symbol, gjøre, sirkel.
Publisert 27. okt. 2021 11:39

- Mennesker som er lyse i huden møter liksom ikke rasistisk utskjelling på grunn av det, de møter ikke en antagelse om at de ikke er norske, ikke kan norsk, ikke hører til, eller har en rar kultur som gjør det vanskelig å få kontakt med dem. De som skiller seg ut er dem med mørkere hud eller hår. De kan bli møtt på den måten, og antas å ikke høre til. Det er ganske gjennomgående, sier Lara Fürher til Uniforum.