
Gammelt hat kan få nytt liv gjennom koronapandemien, mener Cathrine Thorleifsson, som forsker på ytre høyre ved Senter for ekstremismeforskning (C-REX).
Gammelt hat kan få nytt liv gjennom koronapandemien, mener Cathrine Thorleifsson, som forsker på ytre høyre ved Senter for ekstremismeforskning (C-REX).
Enten det gjelder 22. juli-terroristen, Christchurch-terroristen, eller al-Noor-moske- terroristen, så er betegnelsen «ensom ulv» misvisende. Dagens høyreekstremister har et stort nettverk av meningsfeller å støtte seg på, understreker terrorforsker og terrorforfatter.
- Pustepausen koronanpandemien har gitt oss kan føre til at Norge blir et mer bærekraftig og solidarisk samfunn og til at vi får en større nærhet il hverandre, sier Thomas Hylland Eriksen i første episode av UiOs nye podcast: Universitetsplassen.
Jørn Ljunggren har skrevet kronikk i Kilden om utfordringene håndverkere og andre representanter for den moderne maskuline arbeiderklassen står overfor.
Anne Lise Ellingsæter har sammen med de tre andre forfatterne av boka "Den nye velferdsstatens historie" skrevet en artikkel i Klassekampen om hvordan velferdsstatens utvikling siden 60-tallet er preget av vekst og kompromisser.
Spring 2020 has been different in OSIRIS, as everywhere else. But through digital spaces the team has in many respects been closer than ever before, and we had a successful consortium workshop 8-9 June.
- Dette er en veldig hyggelig overraskelse og en fantastisk anerkjennelse, sier statsviter Solveig Hillesund, som får H.M. Kongens gullmedalje for sin Ph.D avhandling «Choosing Targets and Tactics: How Horizontal Inequality Spurs Conflict», som hun forsvarte i juni i fjor
Da det amerikanske politiet ble militarisert, kom imperiets rasistiske overbygning med på kjøpet, skriver Maren Toft i en artikkel i Morgenbladet.
Den 23. juni disputerer Frikk Nesje med avhandlingen "Assessing Climate Change".
Korona-pandemien kan få enda større konsekvensar for norske fødselstal enn tidlegare pandemiar har hatt, meiner forskarar.
Inger Furseth skriver om sine personlige erfaringer med hverdagsrasismens nedbrytende kvern i en kronikk i Aftenposten.
Martine Greek ville finne ut hvordan nyliberalismen lykkes med å få folk til å tru på ei bedre framtid. Etter tolv måneders feltarbeid på ei innlandsøy i Chile, disputerer hun med avhandling om håp, fattigdom og statssubsidierte solcellepaneler.
Anne Lise Ellingsæter har skrevet en artikkel om tilsyn med barn i nordiske land for den svenske avdelingen av Goethe-instituttet. Reformtempoet har variert mellom landene, og noen iøynefallende forskjeller finnes i et ellers gjenkjennelig bilde, skriver hun.
- Læringssenteret og auditorium 6 har fungert godt i mange år, men nå er det behov for en modernisering, sier Mari Anne Ramstad, IT-leder ved SV-fakultetet.
Den internasjonalt kjente professoren i samfunnsgeografi får utmerkelsen for sitt banebrytende arbeid knyttet til klimaendringer.
TIKs forskningsprosjekt LITTLE TOOLS søker 1-2 vitenskapelige assistenter som kan jobbe 50-100% i perioden juni – desember 2020.
- Vi må sørge for at analysene og konklusjonene utvalget kommer med er konkrete nok til at de gir et godt beslutningsgrunnlag, sier Katinka Holtsmark, som er postdoktor ved Økonomisk institutt. I selskap med blant annet Rune Bjerke og Øystein Dørum er hun valgt ut til å gi regjeringen økonomiske råd, som kan bøte på konsekvensene av koronapandemien i Norge.
Samskapning, byutvikling og bærekraft er nøkkelord for emnet CityStudio Oslo. Søknader om studieplass høsten 2020 mottas nå. UiO, NMBU, OsloMet, AHO og Oslo kommune tilbyr studenter en unik mulighet til å utvikle prosjekter som kan bidra til at Oslo blir en bedre og enda grønnere by å bo i.
The ProjectSTEP group (also referred to as "Critical Friends" in the project's English description) is included in the project's RRI design and has now had its first meeting.
- Vi må sørge for at analysene og konklusjonene utvalget kommer med er konkrete nok til at de gir et godt beslutningsgrunnlag, sier Katinka Holtsmark, som er postdoktor ved Økonomisk institutt. I selskap med blant annet Rune Bjerke og Øystein Dørum er hun valgt ut til å gi regjeringen økonomiske råd, som kan bøte på konsekvensene av koronapandemien i Norge
– EU har gjort akkurat det vi kunne forvente: svært lite, sier Jarle Trondal. ARENA-forskeren forklarer hvorfor EU ikke har reagert raskere på covid-19, og hvordan det europeiske samarbeidet likevel trolig vil komme sterkere ut av krisa.
Kilden kjønnsforkning har intervjuet professor emerita Karin Widerberg om hennes akademiske karriere; fra oppstart som student i 1968 til hun i 2018 avsluttet en periode på 26 år som professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.
Den 19.mai disputerer Hanne Marit Dalen med avhandlingen "Policies and incentives in electricity production and consumption - Political feasibility and effects of policy measures".
Dødsfall kunne vært unngått om vi gikk bort fra innstrammingspolitikk og satset på et offentlig helsevesen med anstendige arbeidsforhold. Verden trenger 40 millioner helsearbeidere. Men staten som jobbskaper og arbeidsgiver glimrer med sitt fravær i utviklingsdebatten, skriver Camilla Houeland i Bistandsaktuelt.
Kristin Asdal and Bård Hobæk write about parliamentary politics in new issue of Social Studies of Science.