Aktuelle saker fra hele SV

Portrettbilde av Willy Pedersen
Publisert 8. apr. 2021 14:32

Neste uke skal rusreformen opp på Arbeiderpartiets landsmøte. I en kronikk i Klassekampen oppfordrer Willy Pedersen delegatene til å sette seg inn Thorvald Stoltenbergs innsats for en endring av norsk og internajonal narkotikapolitikk.

Bildet kan inneholde: skrift, elektrisk blå, merke, logo, kunst.
Publisert 7. apr. 2021 11:32

- Eskalerende størrelse på containerskip har store konsekvenser, og store deler av infrastrukturen som har gjort veksten av slike kjempeskip mulig er finansiert med skattepenger. Kostnadene av Ever Given, og de mange skipene av dets slag som vil fortsette å seile på havene, kan til slutt måtte betales av oss alle, skriver Hege Høyer Leivestad, Johanna Markkula og Elisabeth Schober i et innlegg på Focaal Blog.

To forskere ved Forkningsparken
Publisert 30. mars 2021 09:13

Har fakta og forskning kommet til kort i møtet med de store globale utfordringene knyttet til naturmangfold og klima? Kan erkjennelsen av egen og naturens sårbarhet gjøre oss bedre rustet for å møte disse utfordringene? Sosialantropolog Marianne Elisabeth Lien og teolog Sturla Stålsett utforsker dette temaet i podkasten Universitetsplassen.

Mann som fisker fra liten båt.
Publisert 26. mars 2021 18:46

Hvilke strategier tar en befolkning i bruk, når den er omgitt av militsgrupper, oljeselskap og doplangere? Antropolog Mónica Amador har vært på feltarbeid i en colombiansk sump.

Portrettbilder av Trude Lappegård og Axel Peter Kristensen
Publisert 25. mars 2021 10:24

Tida for høye fødselstall er over. Målet bør ikke være at det fødes flest mulig barn, men at alle kan få de barna de ønsker seg, skriver Trude Lappegård (UiO), Lars Dommermuth (SSB) og Axel Peter Kristensen (UiO) i Dagsavisen.

Publisert 17. mars 2021 13:04

- Narendra Modis India viser oss hvordan autoritære former for statsmannskap er høyst kompatible med neoliberale forsøk på å beskytte markeder og global kapitalisme fra "forstyrrende støy", skriver Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen.

Bildet kan inneholde: bygning, forurensing, røyk, brann, by.
Publisert 15. mars 2021 16:51

Frilansjournalist Anders Hammer er nominert til Oscar med kort-dokumentaren: «Do not split». På Institutt for statsvitenskap: Peace and Conflict Studies (PECOS) er de stolte over alumnien.

Publisert 10. mars 2021 18:40

- Å respektere vertslandets lover er en viktig tommelfingerregel, men etnografisk forskning kan lede forskere inn i komplisert etisk terreng, hvor prinsippet om å ikke utsette de man studerer for fare kan komme i konflikt med idealet om å følge loven, Skriver Ståle Wig.

Veisperring på grensen til Sverige
Publisert 9. mars 2021 10:38

– Vi må slutte å betrakte svenskegrensen som en billig handledisk. Grensen er en ressurs for norsk næringsliv, ikke en trussel, mener samfunnsgeograf Bjørnar Sæther. Han har skrevet bok om norsk-svensk grensesamarbeid.

Publisert 9. mars 2021 06:30

Følelsen av å miste seg selv er helt jævlig, men også nødvendig. Det er den som gir deg de dype innsiktene, ifølge brukere av de ulovlige stoffene LSD og fleinsopp.