Aktuelle saker fra hele SV

Bildet kan inneholde: font, elektrisk blå, merke, grafikk.
Publisert 9. juni 2021 11:47

- Stemningen for 15 år siden var i visse kretser euforisk på Indias vegne. Det skulle bli «Indias tid for å skinne». Nå er man mer nøktern, fordi landet sliter med enorme utfordringer, sier Kenneth Bo Nielsen til Dagsavisen.

Bildet kan inneholde: font.
Publisert 9. juni 2021 11:21

Gi meg et navn har heller fått meg til å reflektere over tid. Utstillingen minnet meg på at til og med de såkalte revolusjonære, visjonære, eller ukonvensjonelle er barn av sin egen tid. De kan bryte noen konvensjoner, men fortsatt reprodusere andre; som i dette tilfellet hvor Munch er med på å opprettholde fordommer og forestillinger om mennesker som så annerledes ut enn han selv, skriver Cecilia Salinas.

Bildet kan inneholde: kjøretøy, dekk, hjul, båt, sjøarkitektur.
Publisert 8. juni 2021 09:12

Containerskipene blir stadig større. I en ny artikkel viser sosialantropologer at veksten ikke er bærekraftig, verken økonomisk, økologisk eller sosialt.

Publisert 7. juni 2021 10:29

- I Asia har India spesielt fokusert på sitt umiddelbare nærområde. Bangladesh, Nepal, Sri Lanka, Bhutan, Afghanistan, Maldivene og Myanmar var alle sentrale mottakerland av den India-produserte Covaxin, i perioden fra januar til april i år. Dette er land som India betrakter som sin «naturlige innflytelsessfære». Samtidig er dette også land hvor den kinesiske innflytelsen har vært økende de senere årene, skriver Kenneth Bo Nielsen på Asiapunkt.

Bildet kan inneholde: øyevipper, produkt, gest, lykkelig, font.
Publisert 5. juni 2021 09:50

I snart halvannet år i en pandemi er vi hver dag blitt minnet om livsvitenskapens betydning for vår livskvalitet. Vi har fått demonstrert hvordan verdens bærekraftsmål ikke kan realiseres uten en kraftinnsats innen livsvitenskap. Det samme gjelder den overordnede visjonen, å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet, og stoppe klimaendringene innen 2030. I Norge har vi unike muligheter til å bygge opp en sterk helsenæring i årene som kommer. Når regjeringen nå skal revidere gjeldende Langtidsplan, mener UiO at Livsvitenskap og helse bør utgjøre en av planens fem langsiktige prioriteringer.

Se lenke til fullstendig versjon av innspillet her. Tusen takk til andre deltakere i arbeidsgruppen Jens Petter Berg, Eivind Engebretsen, Reidunn Aalen og Lars Tjelta Westlye.

Portrettbilde av Willy Pedersen
Publisert 3. juni 2021 11:31

Rusreformen kommer til å bli stoppet av Stortinget. Det store flertallet av brukere av illegale rusmidler skal fortsatt møtes med politi og straffereaksjoner. I en kronikk i Aftenposten skriver Willy Pedersen om en ny studie blant jevnlige brukere av illegale rusmidler. Den viser at mange unnlater å tilkalle ambulanse og å fortelle helsepersonell om eget bruk, av frykt for politiet.

Bildet kan inneholde: dagtid, grønn, verden, motorkjøretøy, font.
Publisert 1. juni 2021 10:31

- Den midlertidige kollapsen av Indias vaksinediplomati vil få alvorlige konsekvenser for nabolandene, spesielt Bangladesh, Nepal, Myanmar og Sri Lanka, som alle har vært viktige mottakere av indisk-produserte vaksiner. Men etterdønningene vil merkes blant lav- og middelinntektsland i hele verden, skriver Kenneth Bo Nielsen i Asiapunkt.

Bildet kan inneholde: vann, himmel, leppe, smil, kjeve.
Publisert 31. mai 2021 15:14

- Jeg leser og skriver og regner, og lager eksperimenter, der vi får veldig mange mennesker til å spille forskjellige slags dataspill. Det sier professor ved Økonomisk institutt Karine Nyborg, når hun blir bedt om å forklare en åtte-åring hva hun driver med.

Bildet kan inneholde: klær, hår, panne, ansikt, nese.
Publisert 31. mai 2021 10:29

- For meg er det viktig med et nedenfra-blikk på saker og prosesser som skal behandles på øverste organisasjonsnivå, sier Brita Langeid. Hun er rådgiver ved Institutt for sosiologi opg samfunnsgeografi og stiller som kandidat for  de teknisk- administrativt ansatte  til universitetsstyret.

Bilde av Helene Amundsen Nissen- Lie
Publisert 26. mai 2021 14:34

- Jeg er mest motivert av å jobbe for vilkårene for akademisk frihet og selvstyret i et samfunn som mer og mer dreier over til å bli ledet ut fra politiske mål, styringsprinsipper og krav om lønnsomhet og produktivitet, sier Helene Amundsen Nissen-Lie. Hun er professor ved Psykologisk institutt og stiller som kandidat for de vitenskapelig ansatte til universitetsstyret.