Aktuelle saker fra hele SV

Publisert 18. jan. 2019 11:24

Rett før jul fikk TIK senteret på SV-fakultetet tilslag på et nytt åtteårig forskningssenter fra Forinnpol-programmet i Norges Forskningsråd. INTRANSIT skal forske på omstilling av den norske økonomien.

Publisert 18. jan. 2019 10:42

Ny doktoravhandling levner ingen tvil: Vi kan trene opp hukommelsen og treningseffekten varer over tid.

Publisert 17. jan. 2019 14:07

I 2020 gjennomføres en større internasjonal undersøkelse som kan gi svar på hvorfor det fødes færre barn.Hvis politikerne ønsker svar på hva som må til for å støtte dagens unge når de skal etablere seg med familie, bør de finansiere norsk deltakelse i denne undersøkelsen, skriver Trude Lappegård i en kronikk i Dagbladet.

Seats with EU Parliament members with anti-TTIP signs and T-shirts
Publisert 16. jan. 2019 08:37

EU-parlamentarikere har fått stor innflytelse i handelspolitikken og utfordrer nasjonale maktmonopol, ofte som urokråker i internasjonale forhandlinger.

Publisert 11. jan. 2019 15:18

Førsteamanuensis Målfrid Braut- Hegghammers blogg er blant de ti mest leste i Washington Post

Publisert 11. jan. 2019 10:47

I forbindelse med skole og universitetssamarbeidet i regi av FIKS (Forskning, innovasjon, og kompetanseutvikling i skolen) ved UV, utlyser SV-fakultetet tre masterstipender på til sammen 30.000 kroner hver.

Publisert 11. jan. 2019 09:50

Det grønne skriftet handler om samfunnsendringer av hittil ukjent skala og omfang, skriver TIKs Allan Dahl Andersen med kollegaer på forskning.no.

Publisert 10. jan. 2019 10:01

Verken flyktninger eller arbeidsinnvandrere løser utfordringene som følger av lave fødselstall, konkluderer Grete Brochmann og Trude Lappegård.

Publisert 9. jan. 2019 10:17

Fødselstallene faller i Norden. Professor Trude Lappegård advarer i Aftenposten mot å tro at det finnes bare en forklaring på denne utviklingen.

Publisert Jan. 8, 2019 1:33 PM

- It is the university of life that people engage in in their leisure time, says Lise Kjølsrød. In her new book the sociologist argues that "adults’ play" such as rock climbing and art collecting are not only important for the individual, but also for society.

Bilde av høye industripiper og røyk
Publisert 7. jan. 2019 13:50

Allan Dahl Andersen, forsker ved TIK, er en av seks kronikkforfattere som identifiserer tre konkrete utfordringer for er grønt skifte. "[...] skal vi ha håp om å nå 1,5-gradersmålet, må vi tenke nytt om hvordan vi organiserer våre samfunn og hvordan vi produserer, distribuerer og bruker energi".

Publisert 7. jan. 2019 12:46

Nordmenn får stadig færre barn – og vi blir stadig eldre når vi får vårt første. Men hvor problematisk er det egentlig? Anne Lise Ellingsæter har sett nærmere på årsaker til og konsekvenser av at fødselstallene i Norge har gått ned.

Publisert Jan. 7, 2019 9:59 AM

Society for Terrorism Research, C-REX, University of Oslo, and the Norwegian Defence Research Establishment (FFI) are pleased to announce the call for papers for the 13th annual International conference June 20-21, 2019: The data revolution in terrorism research: implications for theory and practice

Publisert 4. jan. 2019 09:54

Strategiske flyttemønstre blant de rikeste er mindre vanlig enn vi trodde. Sosial kapital lar seg vanskelig pakkes med i flyttelasset, i følge Maren Toft.

Publisert 4. jan. 2019 09:44

Trude Lappegård sier at det ikke fins data som dokumenterer at det blir flere barn av mer tilskudd. Heller ikke gjør barnehageplass eller kvinners utdanning stort utslag.

Publisert 21. des. 2018 18:11

- Det er jo rene universitetet det folk driver med på fritiden, sier Lise Kjølsrød. I sin nye bok argumenterer sosiologen for at «voksnes lek» som fjellklatring og kunstsamling, ikke bare er viktig for en selv, men også for samfunnet.

Publisert 20. des. 2018 09:38

TIK skal lede nytt forskningssenter på omstilling i næringslivet, finansiert av Norges Forskningsråd.

Publisert Dec. 17, 2018 3:58 PM

In February 2015, the Counterterrorism and Security Act was passed by the UK Parliament. The Act imposed a legal duty on several public bodies, including higher education institutions (HEIs), to “have due regard to prevent people from being drawn into terrorism”, a requirement referred to as the Prevent Duty.

Publisert 14. des. 2018 09:25
Publisert 14. des. 2018 09:03

Øistein Sonstad, Even Dahl og Klara Flyman hjelper studenter med å lykkes i gründerlivet.

Publisert 13. des. 2018 09:27
Publisert Dec. 12, 2018 6:38 PM

Kristin Asdal and Marte Mangset have written a blog post for the website Sociology Lens. They present their work on the inner working of the State.

Publisert 12. des. 2018 09:42

Å hevde at forskning gir klare svar på hvilken samværsordning som er best, er en uheldig overforenkling, skriver professor Torkild Hovde Lyngstad og kolleger i Aftenposten.

Publisert 11. des. 2018 15:56

Hvordan kommer EU-politikere frem til effektive tiltak for å begrense oppvarmingen og sørge for det grønne skiftet? Det spørsmålet har Inga Margrete Ydersbond stilt seg i en fersk doktorgrad ved Institutt for statsvitenskap.

Tidligere finansminister i Tyskland, en gammel mann i rullestol, sitter ved et møtebord.
Publisert 11. des. 2018 14:48

Differensiering og fleksible relasjoner med EU blir ofte oppfattet å være et uttrykk for landenes uavhengighet og autonomi. Ny forskning fra ARENA tyder på at det kan være stikk motsatt, noe som lover dårlig for britene etter Brexit.