Aktuelle saker fra hele SV

Bildet kan inneholde: anlegg, organisme, terrestrisk plante, tre, fallskjerm.
Publisert 11. mai 2021 16:09

- Istedenfor å lete etter definisjoner tror jeg det vil være bedre for oss å spørre hvordan vi best kan leve sammen på tvers av arter i en verden som allerede er sammenflettet, rotete og skjør, og der det ikke er noe tydelig skille mellom natur og kultur, og det aldri har vært det heller, sier Marianne Lien i forelesningen.

Bildet kan inneholde: yttertøy, bord, frakk, musiker, interaksjon.
Publisert 6. mai 2021 08:29

Ulikhetene øker i Norge, likevel er det ingen som snakker om klasse. Sosiolog Maren Toft er gjest i Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen med antropologene Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig.

Europaparlamentet
Publisert 5. mai 2021 11:30

ARENA tilbyr stipend og veiledning til studenter som skriver masteroppgave innenfor vårt forskningsfelt.

Søknadsfrist er 1. juni 2021.

Bildet kan inneholde: skjerf, ansikt, smil, briller, øye.
Publisert 4. mai 2021 16:53

- Det er hyggelig å få prisen og ekstra hyggelig at den bidrar til oppmerksomheten rundt samfunnsvitenskapenes viktige rolle når det gjelder innovasjon.  Innovasjon handler om langt mer enn "ting", sier professor ved Økonomisk institutt Karen Helene Ulltveit-Moe.

To forskere ved Forkningsparken
Publisert 4. mai 2021 08:33

- Individualismen står sterkt i Sverige. Det er lite tradisjon for at staten blander seg inn i hvordan den enkelte lever sitt liv. I Norge er det et sterkere «vi» og mindre sperrer for statlig innblanding, sier Cathrine Holst. Sammen med Jostein Askim diskuterer hun norsk og svensk håndtering av pandemien i denne episoden av podkasten Universitetsplassen.

Image may contain: Clothing, Footwear, Trousers, Shoe, Product.
Published May 3, 2021 10:03 AM

Far right actors often rely heavily on traditional narratives about gender and family, whilst simultaneously weaponizing women’s rights and gender equality in pursuit of an anti-immigration and anti-Islam political agenda. In a recently published article, Katrine Fangen and Lisanne Lichtenberg explore this tension within the rhetoric of various German far right organizations.

Bildet kan inneholde: hånd, dingser, kommunikasjonsenhet, finger, tommel.
Publisert 3. mai 2021 09:52

- Skillelinjene mellom privat og offentlig er tydelige når tekst eller bilder deles digitalt. Dessuten har pandemiåret ført til større bevissthet om digitale vaner, sier antropolog Tuva Beyer Broch. Hun har fulgt ei gruppe kvinner mellom 19 og 25 år det siste året.

Publisert 30. apr. 2021 12:55

På få år har ideen om mennesket som en naturkraft bredt om seg. Mange kaller vår tidsalder menneskets epoke – antropocen. Historiker Kristin Asdal og geolog Henrik Svendsen er gjester i andre episode av Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen, med programlederne Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig.

Bilde av Astrid Meland og Steinar Holden
Publisert 29. apr. 2021 12:12

- At inntektene i Norge falt med fem prosent i fjor er ikke den alvorligste virkningen av pandemien.  Konsekvensene av nedstengningen i form av reduksjon i sosial kontakt og bortfall av aktiviteter bekymrer meg vel så mye, sier økonomiprofessor Steinar Holden. Han møter VG-kommentator Astrid Meland i podkasten Universitetsplassen.

Portrettbilde av Willy Pedersen
Publisert 27. apr. 2021 13:12

Podkasten fra "Fra straff til hjelp?" tar opp sentrale aspekter ved norsk rushistorie de siste 50 årene. I episode 3 har de besøk av rusforsker og sosiolog Willy Pedersen, som trekker linjene tilbake til 1985 da han var sekretær for den andre stortingsmeldingen om narkotika.

Ensom gutt
Publisert 27. apr. 2021 10:06

I stedet for frie ungdomsliv opplever unge mennesker i dag isolering og restriksjoner, stengte skoler og fritidstilbud, ensomhet og frykt for alt de går glipp av.

Bildet kan inneholde: smil, dagtid, anlegg, fotografi, gatemote.
Publisert 23. apr. 2021 06:00

For første gang i Norge kunne kommende studenter søke på Universitetet i Oslos studieretning i samfunnsvitenskap på Honours-programmet. Studieretningen fikk 14,5 søkere per studieplass.

Bildet kan inneholde: blå, azure, aqua, skrift, elektrisk blå.
Publisert 19. apr. 2021 09:39

– Folk har ikke store forventninger til at det skal komme noe godt ut av partikongressen. Det er likevel et symbolsk viktig skifte som skal skje, sier Ståle Wig om Raul Castros forventede avgang.