Forskningssaker

Registrer deg for å motta nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer.

Se også aktuelt fra ARENA

Publisert 8. mars 2019 10:19

Mange fryktet likestillingspolitiske tilbakeslag da Norge ble med på EØS-avtalen. 25 år senere viser forskningen at resultatet så langt heller har vært en vinn-vinn-situasjon, sier professor Cathrine Holst i dette intervjuet på den internasjonale kvinnedagen.

Seats with EU Parliament members with anti-TTIP signs and T-shirts
Publisert 16. jan. 2019 08:37

EU-parlamentarikere har fått stor innflytelse i handelspolitikken og utfordrer nasjonale maktmonopol, ofte som urokråker i internasjonale forhandlinger.

Tidligere finansminister i Tyskland, en gammel mann i rullestol, sitter ved et møtebord.
Publisert 11. des. 2018 14:48

Differensiering og fleksible relasjoner med EU blir ofte oppfattet å være et uttrykk for landenes uavhengighet og autonomi. Ny forskning fra ARENA tyder på at det kan være stikk motsatt, noe som lover dårlig for britene etter Brexit.

Bilde av Morten Egeberg som står og tar imot blomster og prisen.
Publisert 10. des. 2018 16:47

Vi gratulerer professor emeritus Morten Egeberg, som er tildelt Neonprisen 2018 for sine viktige bidrag til organiasasjonsforskningen.

Kart over Europa og alle prosjektpartnerne
Publisert 20. aug. 2018 14:41

En forskergruppe ved ARENA Senter for europaforskning under ledelse av professor John Erik Fossum har nådd helt til topps i tøff internasjonal konkurranse om midler. På ARENA feires det.

Publisert 30. mai 2018 13:34

På et masterstipend fra ARENAs GLOBUS-prosjekt har Hans Jacob Sandberg skrevet masteroppgave om global rettferdighet og EUs operasjoner i Somalia. Nå søker ARENA nye masterstudenter.

Bilde av ansiktet til Mario Draghi, president i Den europeiske sentralbanken.
Publisert 3. apr. 2018 20:06

Den europeiske sentralbanken fikk en ny og viktigere rolle under den dramatiske eurokrisen. Jørgen Bølstad ved ARENA har forsket på hvordan bankens nye funksjon som lender of last resort ikke bare reddet euroen på kort sikt, men også kan forhindre fremtidige kriser i Europa.

Bilde av bygningen til Europaparlamentet i Brussel.
Publisert 31. jan. 2018 12:10

Hvis EU innrømmer at det er en føderasjon, kan det bli lettere å finne balansen mellom det overnasjonale og nasjonale nivået. Professor John Erik Fossum ønsker å gjenopplive det kontroversielle begrepet.

Publisert 9. okt. 2017 15:47

Denne hausten startar 15 unge forskarar frå heile Europa på doktorgraden sin i regi av det ARENA-koordinerte PLATO-nettverket. Dei stiller alle det same spørsmålet: Førte EU si handtering av finanskrisa til ei ny krise, som no utfordrar sjølve eksistensen til EU?

Brexit-hus
Publisert 5. sep. 2017 10:52

– Verden er i bevegelse, og det er både spennende og skremmende, sier professor emeritus i statsvitenskap Johan P. Olsen. – Vi hadde en lang periode hvor europeisk integrasjon ble sett på som noe uproblematisk. Så kom Brexit som et sjokk.

Publisert 2. juli 2017 07:00

22. juli-kommisjonen i Norge var lukket og dominert av direktører og eksperter. Kommisjonen for lagring av atomavfall i Tyskland var åpen og dominert av interessegrupper og politikere. Hva fungerte best?

Publisert 30. mai 2017 11:43

Økonomers innflytelse har stor betydning for politikkens innhold, skriver Johan Christensen i sin nye bok, der han avslører at nøytrale byråkrater ikke finnes.

Hillary Clinton i Beijing 1995
Publisert 8. mars 2017 15:07

Likestillingens globale vilkår er truet, advarer Cathrine Holst på den internasjonale kvinnedagen.

Universitetsplassen
Publisert 6. feb. 2017 13:22

Halvparten av alle jobber i Norge vil kreve en mastergrad innen de neste ti årene. Derfor blir det stadig viktigere å sørge for at universitetene lykkes, sier forskere ved ARENA-prosjektet FLAGSHIP til University World News (UWN).