English version of this page

Aktuelt

Registrer deg for å motta nyhetsbrev og invitasjoner til arrangementer.

Publisert 12. mai 2023 22:23

NAV-skandalen viste flere svakheter i nasjonale etaters forståelse og implementering av EU-retten. Hvordan skjedde dette og hva kan vi lære av det? ARENA arrangerte en workshop for å diskutere disse temaene.

Publisert 17. feb. 2023 15:09

Det samfunnsvitenskapelige fakultetet får to nye Marie Curie-prosjekter fra det Europeiske Forskningsrådet. ARENA er så heldige å få besøk av den ene, mens den andre går til Institutt for sosiologi og samfunnsfag.

Publisert 31. jan. 2022 15:58

Det er bred enighet om behovet for en kunnskapsbasert forvaltning, men eksperter opptrer ikke alltid rent faglig og nøytralt. ARENA-forskere har undersøkt hvordan eksperter kan holdes ansvarlige. 

Publisert 14. mai 2020 12:23

– EU har gjort akkurat det vi kunne forvente: svært lite, sier Jarle Trondal. ARENA-forskeren forklarer hvorfor EU ikke har reagert raskere på covid-19, og hvordan det europeiske samarbeidet likevel trolig vil komme sterkere ut av krisa.

Publisert 29. okt. 2019 13:46

Fortida som øystat og imperium gir brexit-lengslene om utenforskap britiske særtrekk. Men hvorfor er det så vanskelig å ta kontrollen tilbake fra EU?

Publisert 8. mars 2019 10:19

Mange fryktet likestillingspolitiske tilbakeslag da Norge ble med på EØS-avtalen. 25 år senere viser forskningen at resultatet så langt heller har vært en vinn-vinn-situasjon, sier professor Cathrine Holst i dette intervjuet på den internasjonale kvinnedagen.

Publisert 11. des. 2018 14:48

Differensiering og fleksible relasjoner med EU blir ofte oppfattet å være et uttrykk for landenes uavhengighet og autonomi. Ny forskning fra ARENA tyder på at det kan være stikk motsatt, noe som lover dårlig for britene etter Brexit.

Publisert 3. apr. 2018 20:06

Den europeiske sentralbanken fikk en ny og viktigere rolle under den dramatiske eurokrisen. Jørgen Bølstad ved ARENA har forsket på hvordan bankens nye funksjon som lender of last resort ikke bare reddet euroen på kort sikt, men også kan forhindre fremtidige kriser i Europa. 

Publisert 31. jan. 2018 12:10

Hvis EU innrømmer at det er en føderasjon, kan det bli lettere å finne balansen mellom det overnasjonale og nasjonale nivået. Professor John Erik Fossum ønsker å gjenopplive det kontroversielle begrepet.

Publisert 9. okt. 2017 15:47

Denne hausten startar 15 unge forskarar frå heile Europa på doktorgraden sin i regi av det ARENA-koordinerte PLATO-nettverket. Dei stiller alle det same spørsmålet: Førte EU si handtering av finanskrisa til ei ny krise, som no utfordrar sjølve eksistensen til EU?

Publisert 5. sep. 2017 10:52

– Verden er i bevegelse, og det er både spennende og skremmende, sier professor emeritus i statsvitenskap Johan P. Olsen. – Vi hadde en lang periode hvor europeisk integrasjon ble sett på som noe uproblematisk. Så kom Brexit som et sjokk. 

Publisert 2. juli 2017 07:00

22. juli-kommisjonen i Norge var lukket og dominert av direktører og eksperter. Kommisjonen for lagring av atomavfall i Tyskland var åpen og dominert av interessegrupper og politikere. Hva fungerte best?

Publisert 6. feb. 2017 13:22

Halvparten av alle jobber i Norge vil kreve en mastergrad innen de neste ti årene. Derfor blir det stadig viktigere å sørge for at universitetene lykkes, sier forskere ved ARENA-prosjektet FLAGSHIP til University World News (UWN).

Publisert 22. des. 2015 01:15

EUs likestillingspolitikk mangler en tydelig visjon og klare forpliktelser, hevdet den finske professoren i statsvitenskap Johanna Kantola da hun gjorde opp status for unionens likestillingspolitikk på seminaret «Når likestillingen europeiseres».