
Funksjonshemmede har fått økte formelle rettigheter de siste årene. Men andelen som er i jobb, har stått stille.
Funksjonshemmede har fått økte formelle rettigheter de siste årene. Men andelen som er i jobb, har stått stille.
Minoritetsmedelever er i det store og hele positivt for skoleprestasjoner. Likevel er sannsynligheten for å fullføre videregående lavere på skoler med høy andel elever med innvandringsbakgrunn.
På fest tillater vi oss å gjøre ting som vi vanligvis ikke ville gjort. Men er det egentlig fylla som har skylda? Festforsker slår fast at festmoral bestemmes av kultur og kontekst, og ikke rus.
Studieprogrammene ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi retter seg aktivt inn mot et voksende arbeidsmarked: - Få fag har samme forutsetning for å sikre sosial bærekraft som samfunnsgeografi, sier daglig leder av Rodeo arkitekter.
Om Russland klarer å ta over Ukraina, vil det bli svært vanskeleg for okkupasjonsmakta å styre landet, meiner Ukraina-forskar Michael Gentile.
Én av fem unge plasserer ikke seg selv i kategoriene «hetero», «homo» eller «lesbisk».
Kaffebøndene i Guatemala har store utgifter i møte med soppangrep og tørke, men prisen på kaffe er den samme. Hva skal til for at en global verdikjede tilpasser seg klimaendringene?
Undervisere ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi tar sjanser i auditoriet: - Forelesning er et format som blei funnet opp i ei tid der folk knapt nok hadde lærerbøker.
Klimaproblemet løses ikke bare av teknologi, atferdsendring og politikk, ifølge professor Karen O’Brien: – Vi må ikke se på mennesker som problemer, men som løsninger, mener hun.
Nordmenn med minoritetsbakgrunn ønsker mer minoritetskompetanse i storsamfunnet, ifølge sosiolog: - Folk som er hvite opplever ikke hudfargen sin som meningsfull.
Forskjellen i formue mellom nordmenn er nå langt større enn i flere andre europeiske land. Marianne Nordli Hansen og Maren Toft er intervjuet av forskning.no etter å ha skrevet om norsk ulikhet i verdens høyest rangerte tidsskrift for sosiologisk forskning.
Hvilke ideer har samfunnsteoretikere som Habermas, Bourdieu og Giddens om religion? En ny innføringsbok om noen av vår tids viktigste sosiologer vil bygge bro mellom almen sosiologi og religionssosiologi.
Antimuslimske holdninger har blitt mer utbredt i Europa de siste tretti årene, men det er viktig å skille mellom kritikk av enkelte former for islamsk praksis og troen på muslimsk maktovertakelse, skriver Katrine Fangen i et essay på forskning.no.
Lyst på ny jobb? I så fall stiller du sterkast viss du er lys i huda. Slik har det vore i minst femti år. – Det er ganske slåande at vi ikkje ser ei endring over tid, meiner sosiolog Arnfinn H. Midtbøen.
Spørsmål om norskhet er ofte gjenstand for kontroverser. Påvirker det hvordan «nasjonens ryggrad» snakker om det ? spør Katrine Fangen og Marta Bivand Erdal i en kronikk på forskersonen.no.
Antall studier av psykedelika har blitt mangedobla de siste årene. I Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen spør Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig om vi står midt i en revurdering av rusfeltet. Sosiolog Willy Pedersen og antropolog Anna Høifødt er gjester.
– Det siste som har skjedd i Danmark, med forsøksvis returpolitikk overfor syrerne, er også i europeisk sammenheng en ytterliggående linje, mener Grete Brochmann. Vil Norge og Sverige la seg inspirere?
Ulikhetene øker i Norge, likevel er det ingen som snakker om klasse. Sosiolog Maren Toft er gjest i Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen med antropologene Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig.
Demokrati i det globale sør er som regel konstruert av elitene slik at de kan beholde makta. I Myanmar har det ført til blod i gatene.
- Individualismen står sterkt i Sverige. Det er lite tradisjon for at staten blander seg inn i hvordan den enkelte lever sitt liv. I Norge er det et sterkere «vi» og mindre sperrer for statlig innblanding, sier Cathrine Holst. Sammen med Jostein Askim diskuterer hun norsk og svensk håndtering av pandemien i denne episoden av podkasten Universitetsplassen.
Far right actors often rely heavily on traditional narratives about gender and family, whilst simultaneously weaponizing women’s rights and gender equality in pursuit of an anti-immigration and anti-Islam political agenda. In a recently published article, Katrine Fangen and Lisanne Lichtenberg explore this tension within the rhetoric of various German far right organizations.
På den ytre høyresiden lever sexisme og likestillingsargumenter side om side, skriver professor i sosiologi Katrine Fangen i en nylig publisert artikkel om kjønn og antiislamske holdninger i sosiale medier.
Nesten halvparten av alle vaksne nordmenn er del av arbeidarklassa. Sjansen er stor for at dei som høyrer til denne gruppa som vaksne, vart fødde inn i same gruppe.
– Vi må slutte å betrakte svenskegrensen som en billig handledisk. Grensen er en ressurs for norsk næringsliv, ikke en trussel, mener samfunnsgeograf Bjørnar Sæther. Han har skrevet bok om norsk-svensk grensesamarbeid.
Følelsen av å miste seg selv er helt jævlig, men også nødvendig. Det er den som gir deg de dype innsiktene, ifølge brukere av de ulovlige stoffene LSD og fleinsopp.