English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Arkitekttegning av Grønlikaia
Publisert 9. mars 2022 09:05

Studieprogrammene ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi retter seg aktivt inn mot et voksende arbeidsmarked: - Få fag har samme forutsetning for å sikre sosial bærekraft som samfunnsgeografi, sier daglig leder av Rodeo arkitekter.

Grønne kaffebønder på kaffeplante
Publisert 13. des. 2021 11:31

Kaffebøndene i Guatemala har store utgifter i møte med soppangrep og tørke, men prisen på kaffe er den samme. Hva skal til for at en global verdikjede tilpasser seg klimaendringene?

Studenter i et seminarrom med laptoper framfor seg fokuserer på foreleser
Publisert 1. des. 2021 10:16

Undervisere ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi tar sjanser i auditoriet: - Forelesning er et format som blei funnet opp i ei tid der folk knapt nok hadde lærerbøker.

Troll som holder norsk flagg.
Publisert 25. okt. 2021 13:46

Nordmenn med minoritetsbakgrunn ønsker mer minoritetskompetanse i storsamfunnet, ifølge sosiolog: - Folk som er hvite opplever ikke hudfargen sin som meningsfull.

Foreldre med to barn holder hverandre i hendene, og de to barna ser opp på hver sin forelder
Publisert 29. juni 2021 12:29

Forskjellen i formue mellom nordmenn er nå langt større enn i flere andre europeiske land. Marianne Nordli Hansen og Maren Toft er intervjuet av forskning.no etter å ha skrevet om norsk ulikhet i verdens høyest rangerte tidsskrift for sosiologisk forskning.

Bildet kan inneholde: eiendom, tre, murverk, murstein, stråle.
Publisert 14. juni 2021 10:33

Antimuslimske holdninger har blitt mer utbredt i Europa de siste tretti årene, men det er viktig å skille mellom kritikk av enkelte former for islamsk praksis og troen på muslimsk maktovertakelse, skriver Katrine Fangen i et essay på forskning.no.

Bildet kan inneholde: ledd, hode, anlegg, skulder, organ.
Publisert 19. mai 2021 11:43

Antall studier av psykedelika har blitt mangedobla de siste årene. I Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen spør Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig om vi står midt i en revurdering av rusfeltet. Sosiolog Willy Pedersen og antropolog Anna Høifødt er gjester.

Bildet kan inneholde: yttertøy, bord, frakk, musiker, interaksjon.
Publisert 6. mai 2021 08:29

Ulikhetene øker i Norge, likevel er det ingen som snakker om klasse. Sosiolog Maren Toft er gjest i Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen med antropologene Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig.

To forskere ved Forkningsparken
Publisert 4. mai 2021 08:33

- Individualismen står sterkt i Sverige. Det er lite tradisjon for at staten blander seg inn i hvordan den enkelte lever sitt liv. I Norge er det et sterkere «vi» og mindre sperrer for statlig innblanding, sier Cathrine Holst. Sammen med Jostein Askim diskuterer hun norsk og svensk håndtering av pandemien i denne episoden av podkasten Universitetsplassen.

Image may contain: Clothing, Footwear, Trousers, Shoe, Product.
Published May 3, 2021 10:03 AM

Far right actors often rely heavily on traditional narratives about gender and family, whilst simultaneously weaponizing women’s rights and gender equality in pursuit of an anti-immigration and anti-Islam political agenda. In a recently published article, Katrine Fangen and Lisanne Lichtenberg explore this tension within the rhetoric of various German far right organizations.

Veisperring på grensen til Sverige
Publisert 9. mars 2021 10:38

– Vi må slutte å betrakte svenskegrensen som en billig handledisk. Grensen er en ressurs for norsk næringsliv, ikke en trussel, mener samfunnsgeograf Bjørnar Sæther. Han har skrevet bok om norsk-svensk grensesamarbeid.