English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Ullevål sykehus. En rullestol i forgrunnen. Rengjøring av en korridor.
Publisert 30. apr. 2020 11:44

- En kulturell prosess ligger alltid bak hvilken type arbeid som verdsettes i samfunnet, sier Ståle Wig. Han har forska på private næringsdrivende på Cuba, og argumenterer for en revurdering av arbeidsbegrepet.

Rengjøringsarbeider vasker på kontor
Publisert 14. apr. 2020 07:39

Lønnsforskjeller mellom bedrifter forklarer mye av den økende ulikheten i Norge og andre høyinntektsland. Økt bruk av innleid arbeidskraft, konkurranseutsetting av arbeidsoppgaver og svekkede forhandlingsrettigheter for arbeidstakere bidrar til å forsterke lønnsulikheter, ifølge forskere bak ny studie.

Frivillige syr til koronasmittede- Syria
Publisert 27. mars 2020 14:51

- Det kan hende vi finner ut at systemer som virker naturlige, egentlig bare er unødvendige konstruksjoner, sier Karen O’Brien. Professoren i samfunnsgeografi har forska på hva som skal til for at vi forandrer oss.

Graffitimaler
Publisert 26. aug. 2019 17:35

Et fristed, flukt fra hverdagens rutiner, adrenalin og spenning, dette er viktige drivkrefter for grafittimalere.  Men de er også opptatt av at den ulovlige taggingen skal vekke følelser hos tilskuerne.

Publisert 8. mars 2019 10:19

Mange fryktet likestillingspolitiske tilbakeslag da Norge ble med på EØS-avtalen. 25 år senere viser forskningen at resultatet så langt heller har vært en vinn-vinn-situasjon, sier professor Cathrine Holst i dette intervjuet på den internasjonale kvinnedagen.

Publisert 21. des. 2018 18:11

- Det er jo rene universitetet det folk driver med på fritiden, sier Lise Kjølsrød. I sin nye bok argumenterer sosiologen for at «voksnes lek» som fjellklatring og kunstsamling, ikke bare er viktig for en selv, men også for samfunnet.

Publisert 16. okt. 2018 12:03

Det er store skilnader på folks formue i Noreg, og aller størst er skilnadene i Oslo, ifølgje førsteamanuensis Øyvind N. Wiborg.

Publisert 14. aug. 2018 10:59

De fleste nikker og smiler når ord som inkludering og mangfold kommer opp. Et casestudium om Olafiagangen på Grønland viser derimot at noen typer mangfold er uønsket, og at inkludering også har en ekskluderende bakside.

Publisert 15. mai 2018 13:27

«Alle skal med» er gjennomgangsmelodien på Norges nasjonaldag. Sosiologer ved Universitetet i Oslo har tatt for seg 17.-mai-taler av ordførere, som bestreber seg på å opprettholde et inkluderende «vi», men som likevel gjerne ender i et «oss» og et «dem».

Publisert 30. apr. 2018 15:47

Usikkerhet om egen framtid, manglende anerkjennelse og dårligere fellesskap på arbeidsplassen er noen av konsekvensene ved stor bruk av vikarbyråer. Vikarer har en svak posisjon og kan lettere bli utnyttet, viser ny forskning.

Publisert 8. mars 2018 08:08

#Metoo-kampanjen som feide over verden og Norge før jul går inn i det som kalles feminismens fjerde bølge. Professor Cathrine Holst synes kvinnene i dagens kvinnekamp ser ut til å stå mer samlet enn ved årtusenskiftet.

Publisert 29. jan. 2018 10:35

Fattige i Norge opplever diskriminerende holdninger og stigmatisering, spesielt i møte med offentlige myndigheter.  –De opplever å ikke bli sett eller anerkjent som vanlige samfunnsborgere, ifølge Ariane Bækkelund.