
I mange land står ulike parters politiske meninger nå hardt mot hverandre. En ny studie tyder på at gruppediskusjoner i sosiale media kan bidra til at grenser flyttes, også i Norge.
I mange land står ulike parters politiske meninger nå hardt mot hverandre. En ny studie tyder på at gruppediskusjoner i sosiale media kan bidra til at grenser flyttes, også i Norge.
Mye står på spill når velgerne i Myanmar går til valg søndag 8. november. Etniske partier har håp om å danne en sterk blokk og presse fram politiske reformer. Det øker risikoen for reaksjoner fra militæret.
Hver femte mann har ikke fått egne barn idet han runder 50 år. Trude Lappegård er en av forskerne forskning.no har intervjuet om nedgangen i antall norske fedre. Les artikkelen på forskning.no.
– Dessverre er disse subsidiene det eneste sikre velferdsgodet for mange fattige mennesker i Sør, sier Camilla Houeland i et intervju med Apollon. Hun er opptatt av skjevheten i vårt forhold til økonomiske støtteordninger. Mens oljelandet Nigeria er presset til å avvikle subsidiene som holder bensinprisene nede, bevilger velstående land som Norge nærmest betingelsesløse krisepakker til produksjon av olje.
Bærum kommune lot arbeidstakere i kommunen teste elsykkel gratis over en periode. Vil de endre reisevaner?
Fagfolk innen psykologi og psykiatri har lenge sett på dem som en risikogruppe. Foreldre har engstet seg for hvordan det skal gå med dem i voksenlivet. Nå viser en langtidsstudie at bekymringen for de tilbaketrukne og veloppdragne tenåringene har vært unødvendig.
– Vi oppfatter kunst og vitenskap som veldig ulike ting, men egentlig har de begge samme mål: å forstå verden rundt oss, sier Emma Arnold. Hun er intervjuet om arbeidet sitt, som forsker og «utilsiktet aktivist», blant klimaaktivistene i Extinction Rebellion. Les artikkelen på forskning.no.
Fedrekvote og kontantstøtte kan framleis skape samfunnsdebatt, men i langt mindre grad enn før, ifølgje ei ny bok.
Korona-pandemien kan få enda større konsekvensar for norske fødselstal enn tidlegare pandemiar har hatt, meiner forskarar.
- En kulturell prosess ligger alltid bak hvilken type arbeid som verdsettes i samfunnet, sier Ståle Wig. Han har forska på private næringsdrivende på Cuba, og argumenterer for en revurdering av arbeidsbegrepet.
Lønnsforskjeller mellom bedrifter forklarer mye av den økende ulikheten i Norge og andre høyinntektsland. Økt bruk av innleid arbeidskraft, konkurranseutsetting av arbeidsoppgaver og svekkede forhandlingsrettigheter for arbeidstakere bidrar til å forsterke lønnsulikheter, ifølge forskere bak ny studie.
- Det kan hende vi finner ut at systemer som virker naturlige, egentlig bare er unødvendige konstruksjoner, sier Karen O’Brien. Professoren i samfunnsgeografi har forska på hva som skal til for at vi forandrer oss.
Er du åpen om religiøs tilhørighet i jobbsøknaden, reduserer du sjansen for å få jobb. Det gjelder enten du er muslim eller kristen, ifølge en ny doktorgrad.
Det grønne skiftet skaper tapere på arbeidsmarkedet. David Jordhus-Lier undersøker hva de som står i fare for å miste jobben tenker om norsk klimapolitikk.
Tida er moden for å studere hvordan endring i økonomisk integrasjon fra innvandrere til deres etterkommere utfolder seg på arbeidsplassnivå, mener Are Skeie Hermansen.
Et fristed, flukt fra hverdagens rutiner, adrenalin og spenning, dette er viktige drivkrefter for grafittimalere. Men de er også opptatt av at den ulovlige taggingen skal vekke følelser hos tilskuerne.
Emma Arnold utforsket store deler av Oslo og Stavanger til fots og gjennom en kameralinse. Hun skulle se etter grafitti og gatekunst, men reklamen var i veien.
En studie gjort av forskere ved Universitetet i Oslo og Stockholms Universitet har sammenlignet bostedsmønstre og segregering blant ikke-europeiske innvandrere i fem nordeuropeiske land.
Mange fryktet likestillingspolitiske tilbakeslag da Norge ble med på EØS-avtalen. 25 år senere viser forskningen at resultatet så langt heller har vært en vinn-vinn-situasjon, sier professor Cathrine Holst i dette intervjuet på den internasjonale kvinnedagen.
CO2-utslippene i Oslo og Akershus skal ned med 50 prosent innen 2030. For at flere skal gå, sykle eller velge kollektivt, er det viktigere å satse på stedene dit folk reiser til, enn der de bor, ifølge en masteroppgave ved ISS.
- Det er jo rene universitetet det folk driver med på fritiden, sier Lise Kjølsrød. I sin nye bok argumenterer sosiologen for at «voksnes lek» som fjellklatring og kunstsamling, ikke bare er viktig for en selv, men også for samfunnet.
Prosjektet skal se på inkludering av innvandrere og deres norskfødte etterkommere i arbeidsmarkedet.
Prosjektet Societal openness, normative flux, and the social modification of heritability kombinerer genetiske data og metoder med spørsmål om samfunnsforhold og livsløp.
Det er store skilnader på folks formue i Noreg, og aller størst er skilnadene i Oslo, ifølgje førsteamanuensis Øyvind N. Wiborg.
Det foregår en kamp om vitenskapeligheten i den offentlige debatten.