English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Bildet kan inneholde: tilbedelse, cardinal, biskop, pave, geistlige.
Publisert 5. nov. 2019 18:27

Er du åpen om religiøs tilhørighet i jobbsøknaden, reduserer du sjansen for å få jobb. Det gjelder enten du er muslim eller kristen, ifølge en ny doktorgrad.

Oil rig and workers
Publisert 26. sep. 2019 18:56

Det grønne skiftet skaper tapere på arbeidsmarkedet. David Jordhus-Lier undersøker hva de som står i fare for å miste jobben tenker om norsk klimapolitikk.

Are Skeie Hermansen
Publisert 3. sep. 2019 11:59

Tida er moden for å studere hvordan endring i økonomisk integrasjon fra innvandrere til deres etterkommere utfolder seg på arbeidsplassnivå, mener Are Skeie Hermansen.

Graffitimaler
Publisert 26. aug. 2019 17:35

Et fristed, flukt fra hverdagens rutiner, adrenalin og spenning, dette er viktige drivkrefter for grafittimalere.  Men de er også opptatt av at den ulovlige taggingen skal vekke følelser hos tilskuerne.

Reklameplakat av dame på utvendig vegg
Publisert 13. juni 2019 16:13

Emma Arnold utforsket store deler av Oslo og Stavanger til fots og gjennom en kameralinse. Hun skulle se etter grafitti og gatekunst, men reklamen var i veien.

Publisert 11. apr. 2019 18:38

En studie gjort av forskere ved Universitetet i Oslo og Stockholms Universitet har sammenlignet bostedsmønstre og segregering blant ikke-europeiske innvandrere i fem nordeuropeiske land.

Les artikkelen på forskning.no.

Publisert 8. mars 2019 10:19

Mange fryktet likestillingspolitiske tilbakeslag da Norge ble med på EØS-avtalen. 25 år senere viser forskningen at resultatet så langt heller har vært en vinn-vinn-situasjon, sier professor Cathrine Holst i dette intervjuet på den internasjonale kvinnedagen.

Publisert 5. feb. 2019 09:53

CO2-utslippene i Oslo og Akershus skal ned med 50 prosent innen 2030. For at flere skal gå, sykle eller velge kollektivt, er det viktigere å satse på stedene dit folk reiser til, enn der de bor, ifølge en masteroppgave ved ISS.

Publisert 21. des. 2018 18:11

- Det er jo rene universitetet det folk driver med på fritiden, sier Lise Kjølsrød. I sin nye bok argumenterer sosiologen for at «voksnes lek» som fjellklatring og kunstsamling, ikke bare er viktig for en selv, men også for samfunnet.

Publisert 6. des. 2018 13:32

Prosjektet skal se på inkludering av innvandrere og deres norskfødte etterkommere i arbeidsmarkedet.

Publisert 29. nov. 2018 12:02

Prosjektet Societal openness, normative flux, and the social modification of heritability kombinerer genetiske data og metoder med spørsmål om samfunnsforhold og livsløp.

Publisert 16. okt. 2018 12:03

Det er store skilnader på folks formue i Noreg, og aller størst er skilnadene i Oslo, ifølgje førsteamanuensis Øyvind N. Wiborg.

Publisert 20. sep. 2018 12:18

Det foregår en kamp om vitenskapeligheten i den offentlige debatten.

Publisert 14. aug. 2018 10:59

De fleste nikker og smiler når ord som inkludering og mangfold kommer opp. Et casestudium om Olafiagangen på Grønland viser derimot at noen typer mangfold er uønsket, og at inkludering også har en ekskluderende bakside.

Publisert 15. mai 2018 13:27

«Alle skal med» er gjennomgangsmelodien på Norges nasjonaldag. Sosiologer ved Universitetet i Oslo har tatt for seg 17.-mai-taler av ordførere, som bestreber seg på å opprettholde et inkluderende «vi», men som likevel gjerne ender i et «oss» og et «dem».

Publisert 30. apr. 2018 15:47

Usikkerhet om egen framtid, manglende anerkjennelse og dårligere fellesskap på arbeidsplassen er noen av konsekvensene ved stor bruk av vikarbyråer. Vikarer har en svak posisjon og kan lettere bli utnyttet, viser ny forskning.

Publisert 11. apr. 2018 13:55

På 1970- og 80-tallet presenterte norske media kristendom som en streng og konservativ religion. I dag har islam overtatt plassen.

Publisert 8. mars 2018 08:08

#Metoo-kampanjen som feide over verden og Norge før jul går inn i det som kalles feminismens fjerde bølge. Professor Cathrine Holst synes kvinnene i dagens kvinnekamp ser ut til å stå mer samlet enn ved årtusenskiftet.

Publisert 8. feb. 2018 13:16

Solenergi har inntatt stadig fleire område i utviklingsland, og det kan spele ei nøkkelrolle i å nå FNs mål om straumtilgang til alle innan 2030. Men skal dette skje må det gjerast store grep, meiner forskar Kirsten Ulsrud.

Publisert 29. jan. 2018 10:35

Fattige i Norge opplever diskriminerende holdninger og stigmatisering, spesielt i møte med offentlige myndigheter.  –De opplever å ikke bli sett eller anerkjent som vanlige samfunnsborgere, ifølge Ariane Bækkelund.

Publisert 15. jan. 2018 10:09

Det er mer stas med noen sykdommer enn andre. Forskning over 25 år viser at hjerteinfarkt, leukemi og hjernesvulst er de som rangeres høyest, mens fibromyalgi og psykiske lidelser ligger på bunn.

Publisert 4. jan. 2018 13:53

Hva er viktigst, en ny mobiltelefon eller å handle til det beste for klimaet? Ifølge forskningsprosjektet Fremtidens stemmer synes ungdom det er vanskelig å gjøre riktige valg og ønsker at staten griper inn med strengere lover.

Publisert 19. des. 2017 13:41

Vi ser nå en utvikling i Norge der flere straffes og lengden på dommene øker, ifølge Victor Lund Shammas som nylig forsvarte sin doktorgradsavhandling ved UiO om utviklingen i den norske kriminalomsorgen.

Publisert 29. nov. 2017 16:08

Logistikkagenter i Sør-Kina bruker kompressorer på varene før de stuer containerne stappfulle og sender dem til Vest-Afrika. På den måten skviser de mest mulig profitt ut av produktene i knallharde og ustabile markeder.

kaffebønner
Publisert 20. sep. 2017 20:39

Skal vi ha tilgang på god kaffi i framtida, må kaffidrikkarar spørje seg kva kaffien betyr for dei og kva dei er villige til å betale, meiner ISS-stipendiat Milda J. Nordbø.