English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Bildet kan inneholde: eiendom, tre, murverk, murstein, stråle.
Publisert 14. juni 2021 10:33

Antimuslimske holdninger har blitt mer utbredt i Europa de siste tretti årene, men det er viktig å skille mellom kritikk av enkelte former for islamsk praksis og troen på muslimsk maktovertakelse, skriver Katrine Fangen i et essay på forskning.no.

Bildet kan inneholde: ledd, hode, anlegg, skulder, organ.
Publisert 19. mai 2021 11:43

Antall studier av psykedelika har blitt mangedobla de siste årene. I Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen spør Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig om vi står midt i en revurdering av rusfeltet. Sosiolog Willy Pedersen og antropolog Anna Høifødt er gjester.

Bildet kan inneholde: yttertøy, bord, frakk, musiker, interaksjon.
Publisert 6. mai 2021 08:29

Ulikhetene øker i Norge, likevel er det ingen som snakker om klasse. Sosiolog Maren Toft er gjest i Små steder, store spørsmål, en serie fra podkasten Universitetsplassen med antropologene Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig.

To forskere ved Forkningsparken
Publisert 4. mai 2021 08:33

- Individualismen står sterkt i Sverige. Det er lite tradisjon for at staten blander seg inn i hvordan den enkelte lever sitt liv. I Norge er det et sterkere «vi» og mindre sperrer for statlig innblanding, sier Cathrine Holst. Sammen med Jostein Askim diskuterer hun norsk og svensk håndtering av pandemien i denne episoden av podkasten Universitetsplassen.

Image may contain: Clothing, Footwear, Trousers, Shoe, Product.
Published May 3, 2021 10:03 AM

Far right actors often rely heavily on traditional narratives about gender and family, whilst simultaneously weaponizing women’s rights and gender equality in pursuit of an anti-immigration and anti-Islam political agenda. In a recently published article, Katrine Fangen and Lisanne Lichtenberg explore this tension within the rhetoric of various German far right organizations.

Veisperring på grensen til Sverige
Publisert 9. mars 2021 10:38

– Vi må slutte å betrakte svenskegrensen som en billig handledisk. Grensen er en ressurs for norsk næringsliv, ikke en trussel, mener samfunnsgeograf Bjørnar Sæther. Han har skrevet bok om norsk-svensk grensesamarbeid.

Publisert 9. mars 2021 06:30

Følelsen av å miste seg selv er helt jævlig, men også nødvendig. Det er den som gir deg de dype innsiktene, ifølge brukere av de ulovlige stoffene LSD og fleinsopp.

Bildet kan inneholde: skjorte, væpne, t skjorte, har, flagg.
Publisert 4. feb. 2021 13:15

Kuppet kom overraskende, men det har lenge vært sett som en mulighet. Det viser at tiden er overmoden for å tenke nytt om norsk politikk overfor Myanmar, skriver professor i samfunnsgeografi Kristian Stokke i denne kronikken.

Minubuss, kalt Danfo, i Lagos, Nigeria
Publisert 27. okt. 2020 17:24

– Dessverre er disse subsidiene det eneste sikre velferdsgodet for mange fattige mennesker i Sør, sier Camilla Houeland i et intervju med Apollon. Hun er opptatt av skjevheten i vårt forhold til økonomiske støtteordninger. Mens oljelandet Nigeria er presset til å avvikle subsidiene som holder bensinprisene nede, bevilger velstående land som Norge nærmest betingelsesløse krisepakker til produksjon av olje.

Ullevål sykehus. En rullestol i forgrunnen. Rengjøring av en korridor.
Publisert 30. apr. 2020 11:44

- En kulturell prosess ligger alltid bak hvilken type arbeid som verdsettes i samfunnet, sier Ståle Wig. Han har forska på private næringsdrivende på Cuba, og argumenterer for en revurdering av arbeidsbegrepet.