English version of this page

Body x Identity x Society Lab (BodIS Lab)

Forskere ved BodIS Lab er interessert i koblingene mellom menneskers kropper, identiteter og sosiale strukturer, og forsker på psykologiske fenomener som oppstår i skjæringspunktet mellom disse livsdomenene.

Forskningsgruppens logo; "BodIS" med stor skrift øverst, og "body x identity x society lab" under.

Om gruppen

Body x Identity x Society (BodIS) Lab ble etablert i 2022 av Professor Ingela Lundin Kvalem, sammen med doktorgradsstipendiatene Anna Ivanova og Stine Nygård.

Forskningsgruppen er åpen for interne og eksterne forskere og studenter som er interessert i å utforske ulike måter menneskers kropper, identiteter og sosiale strukturer påvirker hverandre på.

BodIS Lab er tilknyttet CENSE (Norsk Forskningssenter for Seksuell Helse) og ledes av Anna Ivanova og Stine Nygård.

Forskningstemaer

Utgangspunktet for forskningsgruppens virke er Professor Ingela Lundin Kvalem’s mangeårige forskning på kroppsbilde, som har utforsket de dynamiske relasjonene mellom fysisk helse, selvoppfatninger og skjønnhetsidealer i tilknytning til temaer som fedme, kosmetisk kirurgi og kreftbehandling.

Utover dette er forskningsgruppens medlemmer interessert i et bredt spekter av temaer, inkludert (men ikke begrenset til) digital presentasjon og formidling av kropp (f.eks. sexting og bildebaserte seksuelle overgrep), kjønnsidentitet (f.eks. opplevelsene til trans- og ikke binære personer), og kvinnehelse (f.eks. menstruasjon).

Pågående forskningsprosjekter

Holdninger til kroppshår og hårfjerning 

Fjerning av kroppshår er en utbredt praksis, spesielt blant kvinner. Mens hårfjerningspraksis kan ha potensielle fordeler, kan det også være skadelig for fysisk og psykisk velvære. Med tanke på at nesten alle mennesker har kroppshår og kjønnshår, er det overraskende hvor lite forskning det er på menneskers komfort med kropp og kjønnshår. Hensikten med denne pilotstudien er å teste en ny skala som ble utviklet for å måle oppfatninger og holdninger til egen kropp og kjønnshår og hårfjerningspraksis.

Langtidseffekt av overvektsbehandling

Går det tidlig å identifisere hvem som over lang sikt vil få et mislykket resultat av fedmekirurgi og konservativ vektbehandling? I denne studien ønsker vi å studere psykososiale faktorer og atferdsendring hos pasienter som gjennomgår en fedmeoperasjon sammenlignet med de som får konservativ overvektsbehandling.

Les mer om prosjektet her.

Kroppsfunksjonalitet og psykologiske seneffekter hos overlevende etter øre-, nese-, halskreft

Seneffekter defineres vanligvis som sykdoms- eller behandlingsrelaterte bivirkninger som oppstår eller vedvarer mer enn tre måneder etter behandling. Mens flertallet av ØNHK-studiene ser på seneffekter innen fem år etter behandling, fokuserer dette prosjektet på ØNHK-langtidsoverlevere som har fått behandling i gjennomsnitt for 8 år siden.Målet med doktorgradsprosjektet er å studere langsiktige effekter på kroppsbilde, seksuell helse, samt fatigue/arbeidshemming etter behandling av øre-, nese-, halskreft. Prosjektet er en del av PROCCA (Protons contra cancer): UiO: Life Science - konvergensmiljø.

Les mer om prosjektet her

Ufrivillig deling av seksuelle bilder og videoer

For å identifisere effektive og konstruktive strategier for å forebygge og håndtere ufrivillig deling av seksuelle bilder og videoer, er det nødvendig å først forstå de psykososiale mekanismene som ligger til grunn for spredningen og dens ulike konsekvenser. I dette prosjektet undersøker vi mekanismer som kan være av betydning for tre parter som alltid er tilstede i bildespredningshendelser: Utsatte, utøvere og tilskuere.

Les mer om prosjektet her.

Kosmetisk kirurgi: Motivasjon og psykologisk effekt

Prosjektet skal undersøkte omfang av og holdninger til kosmetisk kirurgi og prosedyrer hos norske kvinner, samt motivasjon til å gjennomføre kosmetisk kirurgi. Et panel på 3-4000 kvinner vil få et anonymt nettskjema. Oppstart januar 2022.

Kroppsbilde og mental helse hos pasienter som har gjennomgått fedmekirurgi; en 5-årig kohortstudie

Prosjektet er en del av OBSS (Oslo bariatric surgery study). Fokus og målsettinger er å kartlegge utvikling, forskjeller og mulige beskyttende faktorer for psykisk helse, særskilt kroppsbilde og mental helse, før- og i etterkant av fedmekirurgi, samt kroppsformende kirurgi. Analyser er basert på longitudinelle kvantitative data.

Sports Body Project

Les mer om prosjektet her.

Body Image in Nature Survey: An International, Collaborative Project

Les mer om prosjektet her

Growing Up Queer: Life Experiences from Lesbian, Gay, and Bisexual Norwegians over Three Decades

In the Growing up queer project, we investigate the life experiences of lesbian, gay, and bisexual (LGB) Norwegians over three decades. The project is led by Anne-Marie Fluit and Tilmann von Soest. The study’s aim is to examine how LGB Norwegians thrive in different life domains such as work, education, family life, and mental health and well-being. We also investigate how they think about socio-political issues such as equality, and what their policy preferences are, and which political parties have their preference. One aspect of interest in this is the moment of coming out. To study this, we use Young in Norway data where research participants have been followed up over 28 years. Between 1992 and 2021, they have answered the same questionnaire five times covering a broad range of topics including their sexual orientation, preferences, and behavior. 

For more information about the project contact Anne-Marie Fluit

Avsluttede forskningsprosjekter

Klatring og kropp: hvordan tenker og snakker norske klatrere om kroppen sin?

Å drive med idrett og fysisk aktivitet er i utgangspunktet sunt for helsen. I de fleste idretter vil en veltrent kropp være fordelaktig, og i klatring anses en lett og sterk kropp som sentralt for prestasjon. Dette fokuset på forholdet mellom vekt og styrke skaper et kroppsideal som kan ha en negativ påvirkning på klatreres helse, og betyr at klatrere utgjør en potensiell risikogruppe for kroppsmisnøye og spiseproblemer. Kroppsbilde påvirkes av mange ulike faktorer, og målet med denne studien er å undersøke sammenhengen mellom det å snakke om kroppen sin med andre klatrere, bruk av sosiale medier og grad av kroppsmisnøye, og videre om disse faktorene kan være knyttet til spiseproblemer.

Les mer om prosjektet her.

Opplevelsen av å komme ut som transperson

Transpersoner har en rekke unike opplevelser som ciskjønnede ikke har. En av disse er prosessen med å komme ut som transperson. Det er generelt en mangel på forskning om dette, spesielt i Norge. Derfor ønsker vi å bidra til økt kunnskap og forståelse rundt opplevelsen med å komme ut som transperson i Norge, med et håp om at dette på sikt vil bidra til økt helse og velvære blant de av oss som er trans.

Les mer om prosjektet her.

Opplevelser med ikke-binær kjønnsidentitet

I et samfunn som i stor grad baserer seg på en binær tokjønnsmodell, møter personer med en ikke-binær kjønnsidentitet på unike utfordringer og opplevelser. Det er generelt mangel på forskning om dette, også i Norge. Målet med denne studien er å frembringe kunnskap og forståelse rundt livserfaringer til ikke-binære personer i Norge, som på sikt kan bidra til økt helse og velvære blant de av oss som tilhører denne gruppen.

Les mer om prosjektet her.

Publisert 2. des. 2022 14:13 - Sist endret 7. feb. 2024 10:14

Deltakere

Detaljert oversikt over deltakere