
Nordmenn med minoritetsbakgrunn ønsker mer minoritetskompetanse i storsamfunnet, ifølge sosiolog: - Folk som er hvite opplever ikke hudfargen sin som meningsfull.
Nordmenn med minoritetsbakgrunn ønsker mer minoritetskompetanse i storsamfunnet, ifølge sosiolog: - Folk som er hvite opplever ikke hudfargen sin som meningsfull.
On the 27th of October, INTRANSIT participates in a discussion on "Missions or Markets" at Kåkånomics in Stavanger.
- Hendelsen i Lakhmipur Kheri, som raskt ble fanget opp av verdenspressen, var ingen trafikkulykke, skriver Kenneth Bo Nielsen og Jostein Jakobsen.
- Verdens rikeste mennesker driter i IPCCs siste rapport og skogbrannene utenfor vinduet sitt, for de vil heller reise til Mars enn å gjøre vår egen planet beboelig også i fremtiden. I en slik tid er det vanskelig å benekte at det er et behov for alternativer, skriver Thomas Hylland Eriksen i Morgenbladet.
"Dette er en viktig rapport" konkluderte Katinka i sitt innlegg, som eneste representant for akademia på Finansdepartementet sitt seminar om klimarisiko i Statens pensjonsfond utland 20 august i år.
- Hinduistisk majoritarisme har blitt en så mektig diskurs at politikere over hele linja besøker templer som aldri før, samtidig som de i mye mindre grad nominerer muslimske kandidater: Hvis politisk troverdighet avhenger av religion, blir ikke-hinduister ikke bare politisk overflødige, men også ikke til å stole på, skriver Kenneth Bo Nielsen.
- Det jeg lurer på, er hvor mye gratis er det egentlig meningen at jeg skal jobbe for Universitetet i Oslo? Og hvor lite opptatt av undervisning kan man være før tittelen universitet begynner å bli ganske hul, skriver Hannah Løke Kjos i Klassekampen.
- Den politiske uroen vi ser i kjølvannet av hendelsen i Lakhimpur Kheri føyer seg på flere måter inn i en bredere tendens i dagens India; Folkelig motstand, som de pågående bondeprotestene utgjør, er kanskje det mest iøynefallende. Protestene besvares av regjeringsmakten på stadig mer konfronterende og aggressivt vis, skriver Nielsen og Jakobsen i Transit Magasin.
- Det er mye som tyder på at det har vært en bevisst handling. Det har grunnlag i skildringer fra øyenvitner på stedet, noen uklare videoopptak, og beretninger fra journalister, sier Nielsen til VG.
- Vi vet at frykt for å bli utsatt for hatkriminalitet er noe som påvirker mange av oss. Noen unngår kanskje å gå alene og begrenser både hvor og hvordan vi beveger oss. Noen unngår debatter og diskusjoner fordi vi er redde for å bli hetset og truet hvis vi gjør det, skriver kronikkforfatterne i VG.
Taklet du pandemien dårlig? Da kan det være du har problemer med å forstå egne følelser og å tilpasse deg andre, ifølge ny studie fra Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.
Several INTRANSIT researchers are attending this week's International Sustainability Transitions Conference (IST). Here you can get an overview of our contributions and presentations at the conference.
- Over alt i Hellas kan man høre historier om skogbranner som ødela skoger og fjellsider, for at det så steg villaer, casinoer og turisthoteller opp av askene noen år etter. Knyttet til det monolittiske fokuset på en økonomisk strategi basert nesten utelukkende på turisme, har skogbranner i de siste årene muliggjort veksten av turistinfrastruktur og bygd miljø, skriver forfatterne på Focaal blog.
- Mange mener at etnisk norske og middelaldrende menn med en tidligere historie med tungt misbruk har spilt en for stor rolle, skriver forfatterne i kronikken.
Vitenskapelig ansatte, postdoktorer og doktorgradsstudenter innen livsvitenskap ved UiO kan søke om støtte for å styrke samarbeidet med internasjonale forskningsmiljø. Siste søknadsfrist var 1. desember 2021.
Fritt Ords Pris 2021 tildeles Jan Grue, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Sammen med forfatterne Bjørn Hatterud og Olaug Nilssen mottar Grue prisen for et sterkt og kritisk bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen for funksjonshemmede i Norge.
- Jeg tenker at det er viktig i skolen med substanskunnskap, for eksempel at det er viktig med samfunnskunnskap og viktig med historie, for det er på den måten elver og borgere lærer seg hvordan samfunnet faktisk fungerer, sier Cathrine Holst på universitetsplassen.
- Selve tenkningen skjer ofte i andre formater enn en klassisk fagfellevurdert artikkel. Det er en vekselvirkning her. Når jeg har vært i kontakt med folk fra ulike fag og samfunnssfærer har jeg blitt bedre på å forstå hvordan jeg bør snakke om mitt eget fagfelt. Det hjelper rett og slett å snakke med andre mennesker, sier Jan Grue til Khrono.
Birthe Soppe, Panikos Georgallis, and Shon Hiatt are convening a track on "Markets for Sustainability: Evolving Challenges, Imperfections, and Trade-offs" at the EGOS Colloquium in Vienna in July 2022.
- Eg trur dette kan kallast det norske utkantsyndromet. I Noreg er me vant til å vere utanfor der avgjerdslar blir tatt og stjerner bur. Når stjernene først kjem «ned til oss», opplever me også oss sjølve meir viktige – og me er ofte villige til å gjere mykje for å imøtekome dei, seier Tom Bratrud til NRK.
TIK-forsker og historiker Hilde Reinertsen er en av 11 utvalgte som i konkurranse med nærmere 60 andre søkere, har blitt tatt opp som medlem av Akademiet for yngre forskere. De nye medlemmene er valgt for en periode på fire år.
- Det er et ubestridelig faktum for veldig mange nordmenn at foreldres lommebok er veldig viktig for den økonomiske sikkerhetn man har, sier Maren Toft på Kort fortalt.