Aktuelle saker

• fredspris-bilde-660 Kvinnelig deltakelse i samfunnet fører til mer fred 25. nov. 2020 17:50

Sammenhengen mellom myndiggjøring av kvinner og fred er ikke lenger kun en antakelse. Statsvitere har analysert nye data om likestilling, kvinners rettigheter og forekomsten av borgerkrig.

• anna-kristine_660 Våg å vite-prisen for oppgave om politisk kontroll over akademia i Kamerun 20. nov. 2020 11:07

- I en tid hvor dekolonialisering av universiteter er oppe i viktige debatter og prosesser, bidrar oppgaven til forståelse av hvorfor afrikansk akademia er marginalisert globalt, sier Anna Kristine Johansen.

• kristinvs_660 Våg å vite-prisen for oppgave om at sysselsatte kvinner i India mer utsatt for partnervold 20. nov. 2020 10:56

- Sysselsetting av kvinner ser ut til å øke risikoen for å oppleve partnervold for kvinner i India. Det som kanskje er mest overraskende er at dette står i sterk kontrast til hvordan effekten av sysselsettingen av kvinner er i flere vestlige land. Og i kontrast til hva mange har pekt på som en løsning for å redusere partnervold, sier Kristin Vikan Sjurgard.

• marlenehr_660 Våg å vite prisen for offentlige organisasjoners håndtering av omdømme 20. nov. 2020 10:32

- Det viktigste funnet i oppgaven min er at offentlige organisasjoners omdømmehåndtering blir påvirket av hvilken grad av oppmerksomhet som er rettet mot dem. Om en organisasjon har mye eller lite oppmerksomhet rettet mot seg, har noe å si for hvordan organisasjonen kommuniserer utad, sier Marlene Huse Renø.

• erik_kjos_660 Våg å vite-prisen for oppgave om barnehagebarns og spebarns gruppepreferanser 20. nov. 2020 10:10

- Jeg undersøkte om barnehagebarn og spedbarn foretrekker en figur som tilhører en stor fremfor en liten gruppe. Blant barnehagebarna fant jeg en kjønnsforskjell: Mens jentene valgte figuren som tilhørte den lille og store gruppen omtrent like ofte, valgte guttene oftere den figuren som tilhørte den store gruppen, sier Erik Kjos Fonn.

• valg-i-myanmar1-660 Valg i Myanmar: Hva blir konsekvensene for fred og demokrati? 6. nov. 2020 11:07

Mye står på spill når velgerne i Myanmar går til valg søndag 8. november. Etniske partier har håp om å danne en sterk blokk og presse fram politiske reformer. Det øker risikoen for reaksjoner fra militæret.