English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Minubuss, kalt Danfo, i Lagos, Nigeria
Publisert 27. okt. 2020 17:24

– Dessverre er disse subsidiene det eneste sikre velferdsgodet for mange fattige mennesker i Sør, sier Camilla Houeland i et intervju med Apollon. Hun er opptatt av skjevheten i vårt forhold til økonomiske støtteordninger. Mens oljelandet Nigeria er presset til å avvikle subsidiene som holder bensinprisene nede, bevilger velstående land som Norge nærmest betingelsesløse krisepakker til produksjon av olje.

ung kvinne i et trafikk kryss
Publisert 9. okt. 2020 08:50

Flere er bekymret, føler på ensomhet, har søvnvansker og kjenner på angst og depresjon. - Koronapandemien har gjort mange av oss mer sårbare psykisk, og de som var mest sårbare fra før, er spesielt utsatt, sier professor i psykologi, Espen Røysamb.

joe biden med munnbind
Publisert 6. okt. 2020 14:30

- Hvis USA og Kina hadde gått sammen om å redusere utslippene, ville mye vært gjort i retning av å finne en løsning på klimaproblemet, sier Tora Skodvin, som har studert internasjonal og amerikansk klimapolitikk i en årrekke.

Bildet kan inneholde: rød, alkohol, teknologi.
Publisert 29. sep. 2020 09:17

Koronapandemien gjør at antropologer ved Universitetet i Oslo må tenke nytt om det tradisjonelle feltarbeidet. Et initiativ fra NAV åpner for at masterstudenter ved Sosialantropologisk institutt kan forske på brukere av velferdstjenester.

Bildet kan inneholde: begivenhet, samtale, opptreden, tilpasning, talentshow.
Publisert 24. sep. 2020 14:14

Hvordan har Norge og verden forandra seg i løpet av de siste ti åra? Går vi i retning mer inkludering og tillit eller mer utenforskap og mistenksomhet? Hvis du ikke fikk med deg Culcoms tiårsjubileum, har du mulighet til å se programmet i sin helhet.

Publisert 4. sep. 2020 14:16

Lavinia er et nettbasert dataverktøy som gjøre det mulig å simulere stortingsvalg ved å variere ulike deler av valgordningen. Hensikten med Lavinia er å skape en dypere forståelse for hvordan valgsystemet – som en viktig del av vårt demokrati – virker. Programmet er basert på læring gjennom praktiske øvelser. Ved å justere på innstillingene kan du se hvordan de ulike delene av valgordningen påvirker resultatene, og hvilke partier som vinner eller taper på forandringene.

Bildet kan inneholde: briller, hår, ansiktshår, skjegg, bart.
Publisert 3. sep. 2020 11:11

- Jeg synes vi som forskere bør bli mye flinkere til å formidle resultatene våre tilpasset et publikum i de landene vi forsker på.  Alt for ofte nøyer vi oss med norske medier, sier Anders Ravik Jupskås, nestleder på C-REX, Senter for ekstremismeforskning

Bildet kan inneholde: person, hår, ansikt, ansiktshår, hode.
Publisert 3. aug. 2020 14:42

Til tross for økt informasjon og kunnskap lever rasismen fortsatt over hele verden. Ny forskning kobler rasisme til en personlighet som er arvelig.