English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Publisert 11. apr. 2019 18:38

En studie gjort av forskere ved Universitetet i Oslo og Stockholms Universitet har sammenlignet bostedsmønstre og segregering blant ikke-europeiske innvandrere i fem nordeuropeiske land.

Les artikkelen på forskning.no.

Kvinner i valgkø i India
Publisert 11. apr. 2019 14:16

Når nesten 900 millioner indere kan gå til valgurnene, settes det av en drøy måned for å gjennomføre alle etappene. Derfor varer valget fra 11. april til langt ut i mai.

Publisert 8. apr. 2019 16:03

De populistiske høyrepartiene i Europa kjennetegnes av en ideologi preget av mistillit mot de politiske elitene. Denne partifamilien har de siste tiårene gradvis fått mer makt og gått fra å befinne seg i utkanten av det politiske landskapet, til å ha makt ved å sitte i regjering.  Fersk doktor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo Atle Hennum Haugsgjerd har funnet ut at høyrepopulistiske partiers inntreden i regjering bygger politisk tillit blant deres støttespillere.

Publisert Apr. 2, 2019 3:13 PM

Read Jacob Aasland Ravndals text in MonkeyCage on why the way it’s measured matters.

Publisert Mar. 29, 2019 8:20 AM

The Christchurch mass murderer acted alone, but the core ideas in his manifesto are widely shared by Islamophobic actors in Europe and beyond, writes Cathrine Thorleifsson on OpenDemocracy.

En rød liten hytte i skogen
Publisert 28. mars 2019 09:31

Utsikten fra trammen, utedoen med hjerte, knitringen i peisen. Hytta vekker sterke følelser om slekt og samhørighet, men også om tap, viser stort forskningsprosjekt om hytta.

Map of Europe
Publisert Mar. 18, 2019 2:12 PM

Right-wing terrorism and violence in Western Europe: the RTV dataset documents right-wing terrorism and violence in Western Europe between 1990 and 2015.

Publisert Mar. 17, 2019 7:49 PM

The attack in New Zealand was inspired in part by the Norwegian mass murderer Anders Behring Breivik, but the real threat is lone wolves lurking in the far corners of the Internet, writes Jacob Aasland Ravndal in Foreign Policy.

Publisert Mar. 15, 2019 3:48 PM

This Special Issue on Terrorism from the Extreme Right has been guest-edited by Jacob Aasland Ravndal and Tore Bjørgo, Center for Research on Extremism (C-REX), University of Oslo.

Profilerte politikere i valgkamp
Publisert 14. mars 2019 10:35

Politisk innhold trumfer trynefaktor når vi går til stemmeurnene, viser ny studie. Forskerne bak advarer mot å undervurdere velgerne.

Publisert 8. mars 2019 10:49

Politikere som søker gjenvalg, kan tjene på svake og ineffektive klimaavtaler.

Publisert 8. mars 2019 10:19

Mange fryktet likestillingspolitiske tilbakeslag da Norge ble med på EØS-avtalen. 25 år senere viser forskningen at resultatet så langt heller har vært en vinn-vinn-situasjon, sier professor Cathrine Holst i dette intervjuet på den internasjonale kvinnedagen.

UK med National Actions flagg
Publisert 4. mars 2019 13:35

Britiske myndigheter er avhengig av at internettselskaper overholder egne regler for at den ulovlige gruppen National Action skal slutte å spre propaganda.

Matryoshkaer med russiske politikere
Publisert 4. mars 2019 13:35

Høyreekstreme i Russland har tatt over syv ganger flere liv enn i Vest-Europa. Likevel fins det lite forskning på høyreekstrem vold i Russland.

Hindus love Trump

Indere i USA og Storbritannia støtter Trump og Brexit

Bilde av åpne bøker
Publisert 4. mars 2019 13:35

Terrorismeforskere fra ulike fagfelt bør i større grad lese hverandres forskning.

Toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jung Un gikk i vasken.  Foto: NTB Scanpix
Publisert 1. mars 2019 11:31

Nord-Korea hadde få insentiver for å komme Trump-administrasjonen i møte, mener UiO-forsker.

Nordisk Motstandsbevelgese demonstrasjon
Publisert Feb. 25, 2019 3:32 PM

As a researcher, I have followed various extreme right groups and movements in Norway and Scandinavia during the last 30 years. There have been some significant changes during this time – changes that have an impact on how our society should relate to such milieus, and what kinds of preventive measures might be relevant and effective.

Publisert Feb. 25, 2019 3:20 PM

A CREST report by Joel Busher, Donald Holbrook and Graham Macklin examines why there are often thresholds of violence that members of extremist groups rarely cross.

Publisert 18. feb. 2019 16:07

Hvor fornøyde vi er med livet kan arves og kommer delvis an på personligheten vår, viser ny studie. Men hvor stor betydning har genene kontra miljøet?

Publisert 15. feb. 2019 16:35

Gry Tengmark Østenstad forteller i Apollon om ny forskning som viser hvordan autokratier bruker fremmedarbeidere for å hindre demokratisk utvikling.

Publisert Feb. 8, 2019 1:20 PM

Finland has witnessed extraparliamentary far-right extremism of varying degrees throughout most of its history.

Publisert 5. feb. 2019 09:53

CO2-utslippene i Oslo og Akershus skal ned med 50 prosent innen 2030. For at flere skal gå, sykle eller velge kollektivt, er det viktigere å satse på stedene dit folk reiser til, enn der de bor, ifølge en masteroppgave ved ISS.

Bilder av kontainere på havna
Publisert 29. jan. 2019 13:43

Eksporten fra Kina til EU er tredoblet siden årtusenskiftet. Hvilken betydning har dette for europeiske industriarbeidere? I følge nyere forskning innenfor European Strains prosjektet er fallet i sysselsetting lav der lønnsforhandlinger avgjøres på nasjonalt nivå.

Publisert 23. jan. 2019 13:59

Vil du bygge en digital plattform som tiltrekker seg både brukere og andre utviklere? Da er det ikke teknologien som er avgjørende.