English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Published June 18, 2019 11:41 AM

The 2019 European elections are over, and, like every time, there are many more winners than losers. But there are also electoral winners, who are political losers, for now at least.

Reklameplakat av dame på utvendig vegg
Publisert 13. juni 2019 16:13

Emma Arnold utforsket store deler av Oslo og Stavanger til fots og gjennom en kameralinse. Hun skulle se etter grafitti og gatekunst, men reklamen var i veien.

Image may contain: Yellow, Line, Font.
Published June 6, 2019 3:23 PM

The established radical right party in Denmark experienced a significant setback in the general election. The main reasons are a combination of mainstream cooptation, radical competitors and an unfavorable political agenda.

Image of police in Italy
Published June 5, 2019 12:50 PM

This is a party that embraces Mussolini and Che Guevara — and cartoons and pop culture

Bildet kan inneholde: Samtale, Barn, Sittende.
Publisert 4. juni 2019 16:00

Både mødre og fedre kan «smitte hverandre» med sine depressive plager når de blir foreldre. Fødselsdepresjon hos kvinner begynner ofte i svangerskapet, mens fedrene er mest sårbare rett etter fødselen.

Publisert 20. mai 2019 14:18

Havvind blir ofte løftet frem som en ny industriell mulighet for Norge. Det vises ofte til at Norge kan bygge havvindindustrien på skuldrene til leverandørindustrien til olje og gass og maritim industri. Men hva vet vi om hva som kreves for at vi skal lykkes med dette?

Published May 20, 2019 10:01 AM

The contribution from the Scandinavian far right – the Danish People’s Party (DF) and the Sweden Democrats (SD) – to Salvini's alliance, the European Alliance of People and Nations, is likely to be very small. In short, because DF is losing support and because SD is uninterested in joining.

Publisert 7. mai 2019 13:41

Sosial bakgrunn og religion påverkar kva parti vi stemmer på. Ny forsking kan gje oss svaret på kvifor.

Havvind
Publisert 5. mai 2019 10:43

Nytt forskningssenter tar sikte på å bli en arena for samhandling og kunnskapsutveksling mellom næringslivet og det offentlige, i arbeidet for en grønn omstilling av norsk økonomi.

Picture of approaching storm
Published May 2, 2019 10:30 AM

Here’s why the way it’s measured matters.

Publisert 29. apr. 2019 11:05

UiO:Livsvitenskap og viserektor for forskning og innovasjon Per Morten Sandset inviterer alle ansatte ved UiO til frokostmøter 27. mai, 28. mai, 29. mai og 5. juni kl. 8–9.

Published Apr. 25, 2019 9:58 AM

Why do some ‘extremists’ or ‘extremist groups’ choose not to engage in violence, or only in particular forms of low-level violence? Why, even in deeply violent groups, are there often thresholds of violence that members rarely if ever cross?

Publisert 11. apr. 2019 18:38

En studie gjort av forskere ved Universitetet i Oslo og Stockholms Universitet har sammenlignet bostedsmønstre og segregering blant ikke-europeiske innvandrere i fem nordeuropeiske land.

Les artikkelen på forskning.no.

Kvinner i valgkø i India
Publisert 11. apr. 2019 14:16

Når nesten 900 millioner indere kan gå til valgurnene, settes det av en drøy måned for å gjennomføre alle etappene. Derfor varer valget fra 11. april til langt ut i mai.

Publisert 8. apr. 2019 16:03

De populistiske høyrepartiene i Europa kjennetegnes av en ideologi preget av mistillit mot de politiske elitene. Denne partifamilien har de siste tiårene gradvis fått mer makt og gått fra å befinne seg i utkanten av det politiske landskapet, til å ha makt ved å sitte i regjering.  Fersk doktor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo Atle Hennum Haugsgjerd har funnet ut at høyrepopulistiske partiers inntreden i regjering bygger politisk tillit blant deres støttespillere.

Published Mar. 29, 2019 8:20 AM

The Christchurch mass murderer acted alone, but the core ideas in his manifesto are widely shared by Islamophobic actors in Europe and beyond, writes Cathrine Thorleifsson on OpenDemocracy.

En rød liten hytte i skogen
Publisert 28. mars 2019 09:31

Utsikten fra trammen, utedoen med hjerte, knitringen i peisen. Hytta vekker sterke følelser om slekt og samhørighet, men også om tap, viser stort forskningsprosjekt om hytta.

Map of Europe
Published Mar. 18, 2019 2:12 PM

Right-wing terrorism and violence in Western Europe: the RTV dataset documents right-wing terrorism and violence in Western Europe between 1990 and 2015.

Published Mar. 17, 2019 7:49 PM

The attack in New Zealand was inspired in part by the Norwegian mass murderer Anders Behring Breivik, but the real threat is lone wolves lurking in the far corners of the Internet, writes Jacob Aasland Ravndal in Foreign Policy.

Published Mar. 15, 2019 3:48 PM

This Special Issue on Terrorism from the Extreme Right has been guest-edited by Jacob Aasland Ravndal and Tore Bjørgo, Center for Research on Extremism (C-REX), University of Oslo.

Profilerte politikere i valgkamp
Publisert 14. mars 2019 10:35

Politisk innhold trumfer trynefaktor når vi går til stemmeurnene, viser ny studie. Forskerne bak advarer mot å undervurdere velgerne.

Publisert 8. mars 2019 10:49

Politikere som søker gjenvalg, kan tjene på svake og ineffektive klimaavtaler.

Publisert 8. mars 2019 10:19

Mange fryktet likestillingspolitiske tilbakeslag da Norge ble med på EØS-avtalen. 25 år senere viser forskningen at resultatet så langt heller har vært en vinn-vinn-situasjon, sier professor Cathrine Holst i dette intervjuet på den internasjonale kvinnedagen.

UK med National Actions flagg
Publisert 4. mars 2019 13:35

Britiske myndigheter er avhengig av at internettselskaper overholder egne regler for at den ulovlige gruppen National Action skal slutte å spre propaganda.

Bilde av åpne bøker
Publisert 4. mars 2019 13:35

Terrorismeforskere fra ulike fagfelt bør i større grad lese hverandres forskning.