English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Publisert Aug. 15, 2018 10:43 AM

In his new book, “Boomtown”, Thomas Hylland Eriksen investigates the ambivalence and conflict in Gladstone, Australia, a community that is struggling with the effects of globalization.

Publisert 14. aug. 2018 10:59

De fleste nikker og smiler når ord som inkludering og mangfold kommer opp. Et casestudium om Olafiagangen på Grønland viser derimot at noen typer mangfold er uønsket, og at inkludering også har en ekskluderende bakside.

Publisert 10. aug. 2018 11:15

Hvor mye satser egentlig en tjenestebedrift som Telenor på innovasjon? Forskere ved UiO har bidratt til å endre måten bedriften tenker rundt innovasjonsarbeid.

Publisert July 13, 2018 1:38 PM
Det venstre bildet er forskningsdeltagerne sine forventning til en kvinne med moderate holdninger til kjønnsrelaterte spørsmål, mens det høyre bildet viser forventninger til ansiktet til en feministisk kvinne som har tydeligere mer maskuline trekk. Foto: Illustrasjonsbilde via Alexander Gundersen og Jonas R Kunst/ UiO
Publisert 3. juli 2018 12:36

I et av verdens mest likestilte land forestiller nordmenn seg at kvinnelige feminister ser maskuline ut, mens feministiske menn ser feminine ut.

Publisert 21. juni 2018 14:46

Vi må lytte til hva de høyreekstreme sier, mener professor Kathleen Blee, som har forsket på kjønn i høyreekstreme miljøer.

Publisert 21. juni 2018 14:46

Rekrutteringen til høyreekstreme bevegelser handler om følelser, ikke ideologi, mener sosiolog Michael Kimmel.

Publisert 21. juni 2018 14:46

Men vi kan ikke snakke om en høyreradikal trend i Europa, mener statsviter Cas Mudde.

Publisert June 21, 2018 2:46 PM
Fra OsloPride - mennesker i tog
Publisert 21. juni 2018 12:52

Er du heterofil, grubler du sjelden på hvordan du skal få fortalt det til dine nærmeste. Er du skeiv, har du som regel en «ut av skapet»-historie –  og vet nøyaktig når du fortalte det til noen for første gang.

Publisert 6. juni 2018 09:43

Hvorfor vil land med autoritære styresett ha kjernevåpen, og hvor farlig er det hvis de klarer det?

Publisert 5. juni 2018 12:54

Hva om de modellene vi bruker for å forstå politikk ikke lenger er en god beskrivelse av virkeligheten? Innsikter fra utviklingsland kan blant annet hjelpe oss å forstå hvorfor vi nå ser mange utbryterpartier i Europa.

Publisert 30. mai 2018 13:34

På et masterstipend fra ARENAs GLOBUS-prosjekt har Hans Jacob Sandberg skrevet masteroppgave om global rettferdighet og EUs operasjoner i Somalia. Nå søker ARENA nye masterstudenter.

Publisert 24. mai 2018 08:48

I byggebransjen skjer det mest nytenkning når arkitekten, rådgiverne og ingeniørene snakker sammen fra første stund.

Publisert May 16, 2018 11:38 AM

The excellent lectures from Kathleen Blee and Michael Kimmel are now available online.

Publisert May 16, 2018 11:37 AM

Andrea Rinaldis lecture Ezra Pound's influence on post-war fascism  is finaly online.

Publisert 15. mai 2018 13:27

«Alle skal med» er gjennomgangsmelodien på Norges nasjonaldag. Sosiologer ved Universitetet i Oslo har tatt for seg 17.-mai-taler av ordførere, som bestreber seg på å opprettholde et inkluderende «vi», men som likevel gjerne ender i et «oss» og et «dem».

Selvskading uttrykker vanskelige følelser. Følelser som mange unge ikke klarer å uttrykke med ord.
Publisert 2. mai 2018 11:15

Å skade kroppen sin kan være en måte å kontrollere negative følelser på. Ny forskning fra UiO viser at unge også bruker selvskading for å kommunisere og dele vanskelige følelser, som de ikke får uttrykt med ord.

Publisert 2. mai 2018 08:33

Klima- og miljøtiltak kan vere effektive, men likevel vanskelege å få gjennomslag for. Ifølgje forskar Elisabeth Isaksen kan ei av forklaringane vere at slike tiltak kan ramme forskjellige grupper ulikt.

Publisert 30. apr. 2018 15:47

Usikkerhet om egen framtid, manglende anerkjennelse og dårligere fellesskap på arbeidsplassen er noen av konsekvensene ved stor bruk av vikarbyråer. Vikarer har en svak posisjon og kan lettere bli utnyttet, viser ny forskning.

Publisert 20. apr. 2018 13:36

Det er nå bred enighet blant forskere: Vi kan ikke stole på at markedskreftene alene styrer utviklingen i en grønnere retning. Politikerne må ta grep, og de må våge å innføre upopulære tiltak.

Publisert 11. apr. 2018 13:55

På 1970- og 80-tallet presenterte norske media kristendom som en streng og konservativ religion. I dag har islam overtatt plassen.

Publisert 10. apr. 2018 14:10

Norske statsborgere som blir dømt til flere år i fengsel skal tilbakeføres til det vanlige norske samfunnet igjen. Hvordan skal samfunnet håndtere dette?

Publisert 4. apr. 2018 14:34

Norsk oljevirksomhet er kjent for å ha lykkes med å skape en kompetent, konkurransedyktig leverandørindustri. I det siste tiåret har varer og tjenester i oljesektoren vært Norges største eksportprodukt, etter salg av olje og gass.

Publisert 4. apr. 2018 09:50

De fleste solo-terrorister avslører planene til andre, med en målsetting om å bli kjent for udåden.