English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Studenter i et seminarrom med laptoper framfor seg fokuserer på foreleser
Publisert 1. des. 2021 10:16

Undervisere ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi tar sjanser i auditoriet: - Forelesning er et format som blei funnet opp i ei tid der folk knapt nok hadde lærerbøker.

Politi med skytevåpen foran protesterende studenter
Publisert 30. nov. 2021 11:36

Hva regnes som kunnskap, hvem sin kunnskap blir anerkjent og hvordan undervises det egentlig på universitetet? Det sosialantropologiske fagmiljøet diskuterer avkolonisering av akademia.

Bildet kan inneholde: briller, mikrofon, eiendom, frakk, slips.
Publisert 15. nov. 2021 20:50

– Den anti-demokratiske sykdommen kan spre seg, sa Adam Bodnar, Polens tidligere ombudsmann for menneskerettigheter under årets ARENA-forelesning. Han understrekte at den viktigste lærdommen fra Polen er å verne om uavhengige institusjoner.

Image may contain: Sky, Building, Flag, Headgear, Hat.
Publisert 9. nov. 2021 10:10

– For folk i Polen står demokratiet på spill, men også den antidemokratiske utviklingen kan bli en eksistensiell trussel for hele EU, sier Adam Bodnar, Polens tidligere ombudsmann for menneskerettigheter. Bodnar holder ARENA-forelesningen den 11. november.

Troll som holder norsk flagg.
Publisert 25. okt. 2021 13:46

Nordmenn med minoritetsbakgrunn ønsker mer minoritetskompetanse i storsamfunnet, ifølge sosiolog: - Folk som er hvite opplever ikke hudfargen sin som meningsfull.

Bildet kan inneholde: person, hår, hode, leppe, smil.
Publisert 31. aug. 2021 14:10

Innovasjonsprisen 2021 går til Karen Helene Ulltveit-Moe. Økonomen nøyer seg ikke med å være en av landets ledende eksperter på hva som fremmer innovasjon, hun vil også sjøl tenke nytt.

Bokser på renovasjonsstasjonen.
Publisert 31. aug. 2021 13:18

Sarah Mahoney er blant de få antropologistudentene som har dratt på feltarbeid som normalt under pandemien. - Vi må ikke ta like mye hensyn til covid her i landsbyen som i Tokyo, sier hun.

Bildet kan inneholde: smil, bord, servise, konferanserom bord, skrivebord.
Publisert 18. aug. 2021 12:25

En ny studie indikerer at norske partier har sterkere bånd til interesseorganisasjoner enn politiske partier i flere andre vestlige land: - Det er viktig å følge med på kontaktflaten mellom disse aktørene, både før og etter valget, sier Elin Haugsgjerd Allern.

Bildet kan inneholde: fottøy, draktbukser, møbler, frakk, stol.
Publisert 17. aug. 2021 13:29

De borgerlige partiene har under én prosent sjanse for å vinne valget, ifølge statistikkforsker. Prognosene viser en langt mer spennende kamp ved sperregrensa.

Foreldre med to barn holder hverandre i hendene, og de to barna ser opp på hver sin forelder
Publisert 29. juni 2021 12:29

Forskjellen i formue mellom nordmenn er nå langt større enn i flere andre europeiske land. Marianne Nordli Hansen og Maren Toft er intervjuet av forskning.no etter å ha skrevet om norsk ulikhet i verdens høyest rangerte tidsskrift for sosiologisk forskning.

To nepalere losser gasstanker av en lastebil.
Publisert 21. juni 2021 14:39

Vil det grønne skiftet føre til en mer ustabil energihverdag, også i Norge? Sosialantropolog mener vi kan lære noe av energifleksibiliten hos innbyggerne i en liten by i Nepal.

Bildet kan inneholde: eiendom, tre, murverk, murstein, stråle.
Publisert 14. juni 2021 10:33

Antimuslimske holdninger har blitt mer utbredt i Europa de siste tretti årene, men det er viktig å skille mellom kritikk av enkelte former for islamsk praksis og troen på muslimsk maktovertakelse, skriver Katrine Fangen i et essay på forskning.no.