
Nødvendige kompromisser kan være politisk og ideologisk upopulære. Det gjelder både i USA og i Norge – og selv om kompromissene aldri så mye tjener majoritetens interesser.
Nødvendige kompromisser kan være politisk og ideologisk upopulære. Det gjelder både i USA og i Norge – og selv om kompromissene aldri så mye tjener majoritetens interesser.
Edwin Leuven til Dagens næringsliv: Myndighetene må kunne begrunne bedre hvorfor det innføres strenge smitteverntiltak, og hvorvidt gevinsten er stor nok til å forsvare kostnadene.
Det er naturligvis helt riktig at tallene er usikre. De blir ikke mindre usikre når det ikke regnes nåverdier.
Straks du nevner ordet sosialisme i dannet selskap, er det som om en Leca-blokk har deiset ned i forsamlingen. Straffen er en umiddelbar debatt med Kristin Clemet.
Akkurat som kapitalismen enten må vokse eller falle, må sosialdemokratiet enten reformere eller tape. Nå har reformkraften ebbet ut.
Er én milliard kroner i 2040 verdt like mye som én milliard i dag?
Steinar Holden til E24: Folk med trygg jobb, egen bolig og lån i banken er koronakrisens økonomiske vinnere. De som har minst fra før, kan tape mest.
Ikke siden annen verdenskrig har vi levd med så inngripende tiltak som i dag. Smitten bør holdes lav, men dette bør skje gjennom mest mulig effektive tiltak med lavest mulig byrde og kostnad.
Klassekampen: De aller største konsernene får store deler av krisestøtta. Økonomene er ikke fornøyde.
Koronakrisa har festet grepet og økt gapet mellom fattig og rik i Norge. Seks samfunnsøkonomer ber om et krafttak for de unge.
Et stort flertall blant konkurranseøkonomene mener at Facebook bør tvinges til å selge Instagram og WhatsApp. Kjetil Storesletten er usikker.
Steinar Holden intervjuet av NRK: Et utvalg ledet av professor Steinar Holden foreslår å utrede ny sykelønnsordning, der bedriftene tar 10 prosent av regningen etter tre måneder.
Sysselsettingsutvalget leverte torsdag 11. februar sin rapport om tiltak som kan få flere i arbeid, til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.
Omfattende testing er en lav pris å betale for å holde samfunnet åpent.
Samtidig rapporterer mange det motsatte: - Bedre struktur, mindre fjas.
I staten blir antall ansatte bestemt av budsjettmidlene. Hvis en ansatt jobber to år til, frem til 72 år, tar det to år før midlene kan brukes til å ansette en yngre person.
Mistenkeliggjøring av forskning har nådd juvelen i den norske politikk-modellen: NOU-ene. Lobbyisme gjør det vanskeligere å nå frem med faglig kunnskap.
Kalle Moene intervjuet i Dagsavisen: – Regjeringen har gjort en grov feil og gitt bort enorme beløp til de store selskapene
Usikkerhet om smitte, jobb og inntekt kan få folk til å holde igjen på etterspørselen unødig, og bedriftene vil følge etter. Myndighetene bør gi mer info og gjøre det de kan for å redusere usikkerheten.
FN spår en pandemi-lignende sultutvikling i 2021.
Regjeringen har foreslått å heve aldersgrensen i staten til 72 år. Det ville vært bedre å beholde grensen på 70 og gjort det lettere å jobbe etter aldersgrensen.
Igjen, igjen og igjen flytter politikerne på fristen for hvor lenge de koronapermitterte kan være permittert. Hvor smart er det?
Nå trenger vi et skattesystem som fremmer omstilling – og det har vi. Vi må ikke la grunnløs mistenkeliggjøring ødelegge systemet.
Målet med vaksine strategien er å redusere alle skadevirkninger.
Intervju i Børsen.no: Professor emeritus Diderik Lund ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over det kraftige fallet i inntekter fra petroleumsvirksomheten.