Aktuelle saker

portrett av prisvinner
Publisert 20. nov. 2020 10:56

- Sysselsetting av kvinner ser ut til å øke risikoen for å oppleve partnervold for kvinner i India. Det som kanskje er mest overraskende er at dette står i sterk kontrast til hvordan effekten av sysselsettingen av kvinner er i flere vestlige land. Og i kontrast til hva mange har pekt på som en løsning for å redusere partnervold, sier Kristin Vikan Sjurgard.

Bilde av Katinka Holtsmark
Publisert 18. mai 2020 09:45

- Vi må sørge for at analysene og konklusjonene utvalget kommer med er konkrete nok til at de gir et godt beslutningsgrunnlag, sier Katinka Holtsmark, som er postdoktor ved Økonomisk institutt. I selskap med blant annet Rune Bjerke og Øystein Dørum er hun valgt ut til å gi regjeringen økonomiske råd, som kan bøte på konsekvensene av koronapandemien i Norge.

Professor Steinar Holden foran murveggen utenfor SV-bygget
Publisert 21. apr. 2020 15:37

- Koronapandemien er helt klart mer dramatisk enn alt annet vi har opplevd som samfunn etter andre verdenskrig. Finanskrisen rammet deler av økonomien, men denne pandemien rammer hele samfunnet på en langt mer inngripende måte, sier økonomiprofessor Steinar Holden.

Havnearbeidere og politi på eksporthavnen Qingdao i Kina
Publisert 19. mars 2020 14:22

- Når pandemien er forbi, kommer det nok en diskusjon om hvordan vi skal tilnærme oss de internasjonale markedene, og om inntektene våre skal knyttes så tett til bedriften vi jobber i, sier Kalle Moene. Professoren i samfunnsøkonomi har i en årrekke forsket på spenningene mellom den norske likhetsmodellen og internasjonal økonomi.

Bilde av studenter og en powerpoint på en dataskjerm.
Publisert 18. mars 2020 14:19

- Allerede mandag - fire dager før universitetene ble stengt - begynte jeg å forberede digital undervisning. Du kan si at jeg så det komme, sier professor ved Økonomisk institutt Karen Helene Ulltveit-Moe.

Publisert 28. aug. 2019 13:27

– Om forskningen oppfattes som relevant og troverdig, kan den ha betydelig innflytelse i offentligheten, sier Steinar Holden, vinner av Universitetet i Oslos formidlingspris.

Bildet kan inneholde: forurensing, røyk, geologisk fenomen, skorstein, kraftstasjon.
Publisert 26. juli 2019 07:02

I artikkelen The case for a supply-side climate treaty som denne uken er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Science, tas det til orde for å få på plass en klimaavtale mellom produsenter av olje, kull og gass. En slik avtale vil, ifølge forskerne, øke sannsynligheten for å nå Parisavtalens togradersmål.