Aktuelle saker

Bildet kan inneholde: forurensing, røyk, geologisk fenomen, skorstein, kraftstasjon.
Publisert 26. juli 2019 07:02

I artikkelen The case for a supply-side climate treaty som denne uken er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Science, tas det til orde for å få på plass en klimaavtale mellom produsenter av olje, kull og gass. En slik avtale vil, ifølge forskerne, øke sannsynligheten for å nå Parisavtalens togradersmål.

Bildet kan inneholde: tre, fotografi, vinter, snø, blå.
Publisert 28. juni 2019 13:04

Økonomiprofessor Bård Harstad og forsker Torben Mideksa får Erik Kempe pris for 2019 for beste artikkel innen miljø- og ressursøkonomi. Minst en av forfatterne må ha tilknytning til Europa. Prisen deles ut annet hvert år og Harstad er den eneste som har fått utmerkelsen to ganger.

Professor Steinar Holden foran murveggen utenfor SV-bygget
Publisert 21. juni 2019 12:19

- Å få denne prisen er en flott stimulans til videre formiddlig, sier professor og instituttleder ved Økonomisk institutt Steinar Holden, som får året formidlingspris ved UiO.  Prisen på 250 000 kroner  deles ut på årsfesten i september.

Bilde av blå plakett som hedrer Ragnar Frisch
Publisert 16. mai 2019 12:30

Ragnar Frisch, grunnleggeren av Økonomisk Instiutt, er blitt hedret med blå plakett i Fredriks gate 23 i Oslo. Plaketten ble avduket av Frisch sitt barnebarn, Nadia Hasnaoui, 13.mai.

Publisert 8. mars 2019 10:49

Politikere som søker gjenvalg, kan tjene på svake og ineffektive klimaavtaler.

Publisert 15. feb. 2019 16:35

Gry Tengmark Østenstad forteller i Apollon om ny forskning som viser hvordan autokratier bruker fremmedarbeidere for å hindre demokratisk utvikling.

Bilder av kontainere på havna
Publisert 29. jan. 2019 13:43

Eksporten fra Kina til EU er tredoblet siden årtusenskiftet. Hvilken betydning har dette for europeiske industriarbeidere? I følge nyere forskning innenfor European Strains prosjektet er fallet i sysselsetting lav der lønnsforhandlinger avgjøres på nasjonalt nivå.

Bilde av Lars Søgard, Karen Helene Ulltveit-Moe og Harald Magnus Andreassen
Publisert 25. jan. 2019 17:15

Januarkonferansen 2019 fant sted torsdag 24.januar i Professorboligen i universitetshagen på Karl Johan.

Publisert 27. nov. 2018 14:35

Professorene Karen Helene Ulltveit-Moe og Andreas Moxnes, skal lede prosjektet som skal gi mer kunnskap om gründerbedrifter.

Publisert 2. mai 2018 08:33

Klima- og miljøtiltak kan vere effektive, men likevel vanskelege å få gjennomslag for. Ifølgje forskar Elisabeth Isaksen kan ei av forklaringane vere at slike tiltak kan ramme forskjellige grupper ulikt.

Publisert 11. apr. 2018 09:17

Torje Hegna startet sin utdannelse med spanskstudier i Nicaragua, hvor han også jobbet frivillig som engelsklærer for barn fra fattige bydeler. Høsten 2017 startet han som doktorgradsstipendiat ved Økonomisk institutt. Hvordan havnet han her?

Publisert 20. mars 2018 14:34

Vinnerne av Norges Bank case-NM 2018 er Ca-sera-sera fra Økonomisk institutt.

Bilde av Manudeep Bhuller
Publisert 28. feb. 2018 11:18

Med forskertalentmidler fra Norges forskningsråd vil Manudeep Bhuller blant annet ta for seg hvordan internett-teknologi påvirker dagens arbeidsmarked, og hvor vanskelig det kan være for arbeidsgiver og arbeidstaker å finne hverandre. Foto: UiO

Profilbilde av forskeren, hvit bakgrunn
Publisert 19. feb. 2018 10:15

Edwin Leuven er professor ved Økonomisk institutt og har nylig fått toppforskmidler fra Forskningsrådet til prosjektet «Etterspørsel og tilbud av offentlig utdanning».

Bilde av Katinka Holtsmark som presenterer
Publisert 22. jan. 2018 12:41

Den årlige januarkonferansen gikk av stabelen 18 januar med temaet "Et klimavennlig oljeland?"

Illustrasjonsbilete
Publisert 18. des. 2017 08:00

Ny studie av innføringa av norske jordmødrer for over hundre år tilbake kan fortelje oss meir om korleis velferdsstaten vår har vakse fram. Forskarane ønskjer å finne ut om nokre av desse erfaringane også kan vere relevante for dagens fattige land.

Manudeep Bhuller
Publisert 6. des. 2017 12:57
Marianne Tønnessen
Publisert 28. nov. 2017 09:11

Demograf Marianne Tønnessen ser på hvordan den norske befolkningen endrer seg av at mennesker flytter innenlands og over landegrenser.

Magnus E. Stubhaug
Publisert 9. nov. 2017 15:25

Magnus Eliasson Stubhaug får årets Våg å vite-pris for sin masteroppgave om ulikhet i boligformue i Norge.

Bilde av soldater i hæren.
Publisert 6. nov. 2017 08:53

Gjer auka innvandring oss mindre villige til å bidra til det kollektive? Og kan i tilfelle personleg kontakt og venskap bøte på denne motviljen? For å finne svaret har økonomar studert romkameratar i militæret.

Publisert 14. juni 2017 08:48

Økonomisk institutt har blitt tildelt midlar av Noregs forskingsråd for å vidareutvikle fagleg samarbeid og drive utveksling med leiande universitet.

Kalle Moene og Debraj Ray
Publisert 9. mars 2017 15:07

Kalle Moene og Debraj Ray har blitt intervjuet om hvordan grunnlønn kan bidra til å løse stadig økende ulikheter, arbeidsledighet, globalisering og automatisering av produksjon.

Debraj Ray
Publisert 11. nov. 2016 14:54

Debraj Ray er ein av dei mest anerkjente økonomiske teoretikarane og utviklingsøkonomane i verda, og vart tildelt eit æresdoktorat ved UiO i 2011. Ray er tilknytta forskar ved ESOP og besøker forskingssenteret 21.- 25. november.

Mennesker demonstrerer
Publisert 24. okt. 2016 10:36

- Velferdsstatens ordninger virker godt sammen med kapitalistisk konkurranse. Det er land som Belgia, Danmark, Norge og Sverige gode eksempler på, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

Karine Nyborg
Publisert 6. okt. 2016 20:50

Politiske virkemidler har ikke klart å løse de store globale problemene. Ved å støtte opp om endring av sosiale normer, kan politikk bidra til å snu onde sirkler til gode, viser en artikkel i Science med økonomiprofessor Karine Nyborg som førsteforfatter.