Aktuelle saker

Bilde av Katinka Holtsmark
Publisert 18. mai 2020 09:45

- Vi må sørge for at analysene og konklusjonene utvalget kommer med er konkrete nok til at de gir et godt beslutningsgrunnlag, sier Katinka Holtsmark, som er postdoktor ved Økonomisk institutt. I selskap med blant annet Rune Bjerke og Øystein Dørum er hun valgt ut til å gi regjeringen økonomiske råd, som kan bøte på konsekvensene av koronapandemien i Norge.

Professor Steinar Holden foran murveggen utenfor SV-bygget
Publisert 21. apr. 2020 15:37

- Koronapandemien er helt klart mer dramatisk enn alt annet vi har opplevd som samfunn etter andre verdenskrig. Finanskrisen rammet deler av økonomien, men denne pandemien rammer hele samfunnet på en langt mer inngripende måte, sier økonomiprofessor Steinar Holden.

Havnearbeidere og politi på eksporthavnen Qingdao i Kina
Publisert 19. mars 2020 14:22

- Når pandemien er forbi, kommer det nok en diskusjon om hvordan vi skal tilnærme oss de internasjonale markedene, og om inntektene våre skal knyttes så tett til bedriften vi jobber i, sier Kalle Moene. Professoren i samfunnsøkonomi har i en årrekke forsket på spenningene mellom den norske likhetsmodellen og internasjonal økonomi.

Bilde av studenter og en powerpoint på en dataskjerm.
Publisert 18. mars 2020 14:19

- Allerede mandag - fire dager før universitetene ble stengt - begynte jeg å forberede digital undervisning. Du kan si at jeg så det komme, sier professor ved Økonomisk institutt Karen Helene Ulltveit-Moe.

Publisert 28. aug. 2019 13:27

– Om forskningen oppfattes som relevant og troverdig, kan den ha betydelig innflytelse i offentligheten, sier Steinar Holden, vinner av Universitetet i Oslos formidlingspris.

Bildet kan inneholde: forurensing, røyk, geologisk fenomen, skorstein, kraftstasjon.
Publisert 26. juli 2019 07:02

I artikkelen The case for a supply-side climate treaty som denne uken er publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Science, tas det til orde for å få på plass en klimaavtale mellom produsenter av olje, kull og gass. En slik avtale vil, ifølge forskerne, øke sannsynligheten for å nå Parisavtalens togradersmål.

Professor Steinar Holden foran murveggen utenfor SV-bygget
Publisert 21. juni 2019 12:19

- Å få denne prisen er en flott stimulans til videre formiddlig, sier professor og instituttleder ved Økonomisk institutt Steinar Holden, som får året formidlingspris ved UiO.  Prisen på 250 000 kroner  deles ut på årsfesten i september.

Bilde av blå plakett som hedrer Ragnar Frisch
Publisert 16. mai 2019 12:30

Ragnar Frisch, grunnleggeren av Økonomisk Instiutt, er blitt hedret med blå plakett i Fredriks gate 23 i Oslo. Plaketten ble avduket av Frisch sitt barnebarn, Nadia Hasnaoui, 13.mai.

Bilder av kontainere på havna
Publisert 29. jan. 2019 13:43

Eksporten fra Kina til EU er tredoblet siden årtusenskiftet. Hvilken betydning har dette for europeiske industriarbeidere? I følge nyere forskning innenfor European Strains prosjektet er fallet i sysselsetting lav der lønnsforhandlinger avgjøres på nasjonalt nivå.