Aktuelle forskningssaker

Ensom gutt
Publisert 27. apr. 2021 10:06

I stedet for frie ungdomsliv opplever unge mennesker i dag isolering og restriksjoner, stengte skoler og fritidstilbud, ensomhet og frykt for alt de går glipp av.

ung kvinne i et trafikk kryss
Publisert 9. okt. 2020 08:50

Flere er bekymret, føler på ensomhet, har søvnvansker og kjenner på angst og depresjon. - Koronapandemien har gjort mange av oss mer sårbare psykisk, og de som var mest sårbare fra før, er spesielt utsatt, sier professor i psykologi, Espen Røysamb.

Bildet kan inneholde: person, hår, ansikt, ansiktshår, hode.
Publisert 3. aug. 2020 14:42

Til tross for økt informasjon og kunnskap lever rasismen fortsatt over hele verden. Ny forskning kobler rasisme til en personlighet som er arvelig.

Koronatiden: Folk samlet på avstand i parken
Publisert 24. apr. 2020 11:49

-  Livskvaliteten i Norge er allerede skeivfordelt. Og de marginaliserte gruppene kommer til å vokse i kjølvannet av koronapandemien, sier Ragnhild Bang Nes. Hun har forska på hva det er som gjør oss lykkelige.

Professorparet Anders Martin Fjell og Kristine Beate Walhovd mottar Demensforskningsprisen fra Nasjonalforeningen for folkehelsen
Publisert 31. jan. 2020 09:26

– Demens handler om aldring. Og aldringen påvirkes allerede før vi blir født, mener årets vinnere av Nasjonalforeningen for folkehelsens Demensforskningspris Anders Fjell og Kristine Walhovd.

Bildet kan inneholde: mennesker i naturen, himmel, vann, tre, silhouette.
Publisert 1. nov. 2019 09:37

Kvinner som har født ett eller flere barn får trolig en "boost", som forsinker hjernens aldringsprosess senere i livet. Det viser en studie av hjernestrukturen til 12 021 middelaldrende kvinner fra Storbritannia, som flere norske forskere står bak

Bildet kan inneholde: publikum, mennesker, publikum, font, begivenhet.
Publisert 15. okt. 2019 17:34

Schizofreni og bipolar lidelse er sterkt arvelige sykdommer. Men går det an å forutsi hvem som vil få dem? Det er et av målene til førsteamanuensis Lars Tjelta Westlye, som nå mottar Anders Jahre-prisen for yngre forskere.

Bildet kan inneholde: Samtale, Barn, Sittende.
Publisert 4. juni 2019 16:00

Både mødre og fedre kan «smitte hverandre» med sine depressive plager når de blir foreldre. Fødselsdepresjon hos kvinner begynner ofte i svangerskapet, mens fedrene er mest sårbare rett etter fødselen.

Publisert 18. feb. 2019 16:07

Hvor fornøyde vi er med livet kan arves og kommer delvis an på personligheten vår, viser ny studie. Men hvor stor betydning har genene kontra miljøet?

Publisert 31. okt. 2018 15:09

Dualisten René Descartes var en tidlig sentral pioner i utviklingen av store deler av psykologifaget, fra moderne biologisk psykologi til psykodynamisk terapi.

Publisert 9. okt. 2018 12:19

Halvannet år gamle småbarn foretrekker populære jevnaldrende, som de ser at andre barn gir seg for i duellene mot. Samtidig unngår de barn som tvinger viljen sin gjennom med makt.

Publisert 28. sep. 2018 13:15

Hvordan vi blir som voksne skimtes allerede i spedbarnsalder, ifølge ny doktoravhandling. Viktige faktorer for personlighetsutvikling er temperament og samspill med foreldre og jevnaldrende.

Fra OsloPride - mennesker i tog
Publisert 21. juni 2018 12:52

Er du heterofil, grubler du sjelden på hvordan du skal få fortalt det til dine nærmeste. Er du skeiv, har du som regel en «ut av skapet»-historie –  og vet nøyaktig når du fortalte det til noen for første gang.