English version of this page

Torsken utpekt som havets kylling: Lar seg ikke så lett økonomisere

Det grønne skiftet har skapt en sterk interesse for å utnytte havets økonomiske muligheter, men havet lar seg ikke så lett økonomisere. Det kommer fram i en omfattende studie, som blant viser hvordan torsken har motsatt seg å bli et oppdrettsdyr.

Torsk som er slaktet i grønne kasser på marked.

Hvitt gull blir torsken kalt. Men den lar seg ikke så lett "temme", viser ny studie. (Foto:Henning Bagger/NTB/Scanpix)

- Nå økonomiserer og domestiserer vi havet på samme måte som vi før har gjort med landjorda, sier Kristin Asdal, som er professor og senterleder ved TIK (Senter for teknologi, innovasjon og kultur) ved UiO.

- Det er som om vi under dekke av det grønne skiftet med større letthet kan la havet bli et åsted for en ny og ekspansiv innovasjonsøkonomi.

Asdal understreker at det ikke er noe nytt i at vi høster av de ressursene som finnes i de enorme vannmassene. Det har menneskene gjort til alle tider. Også det som ligger gjemt under havbunnen har vi gjort økonomi av.

-  Det som er nytt, ironisk og paradoksalt, er at akkurat i det øyeblikket hvor vi leter etter hvordan vi kan skape en bedre økonomi enn den klimaødeleggende oljeøkonomien og vi snakker om et grønt skifte, så foregår det en intens økonomisering av havet.

- Det er som om vi under dekke av det grønne skiftet med større letthet kan la havet bli et åsted for en ny og ekspansiv innovasjonsøkonomi sier Asdal.

Sammen med Tone Huse, som er førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, er Kristin Asdal aktuell med boka «Nature-Made Economy. Cod, Capital, and the Great Economization of the Ocean».

Følger torsken - Norges hvite gull  

«Den gode økonomien» kaller Asdal det. Det handler om ambisjonen og løftet om at den økonomien som skal komme etter oljen skal være god, samtidig som den skal kunne fortsette å vokse, og dermed også finne nye områder hvor denne veksten skal kunne foregå.  

Torsken  er et kulturobjekt og et kulturikon. Vi  finner den i sangtekster og på pengesedler.

Utgivelsen er ett av resultatene av Asdals ERC-prosjekt, «The Good Economy», som tar for seg den nye bioøkonomien og arbeidet med å utvikle metoder for å undersøke samspillet mellom økonomi og natur.

I Nature-Made Economy nærmer Asdal og Huse seg de store spørsmålene om havets økonomisering gjennom å følge én art, nemlig torsken – fisken som bygde Norge, kjent langs kysten som havets hvite gull. Fra oljeindustriens inntog i Nordsjøen på 1960-tallet og fram til dagens forsøk på storstilt torskeoppdrett, undersøker de en rekke ulike steder hvor torsk og økonomi veves sammen. 

I boken tar de oss med på sjarkfiske utenfor Kvaløya i Troms og til travle fiskemottak i Myre Nordland, men også til andre torskesteder hvor havets økonomi blir til. Boka følger dokumenter som flyter og flytter på saker i staten og undersøker vitenskapelige eksperimenter for å gjøre torsk til gode husdyr, og følger torsken inn i innovasjonsøkonomien, og hele veien til Kinas megamarkeder.

– Torsken er et veldig godt eksempel fordi den er økonomisert gjennom mange hundre år. Den er et kulturobjekt, et kulturikon, og vi finner den i sangtekster og på pengesedler, sier Asdal.

Fra formue til svart hav

Hun peker på hvordan skreiens vandringer mellom Lofoten og Barentshavet ikke bare har gitt mat, men også enorme formuer. Og sammenbrudd og fallitt.

-Den har vært økonomisert kraftfullt og brutalt. Det har vært «svart hav» og tomt for torsk.

Og nå er vi ferd med å temme den og gjøre den til et landbruksdyr gjennom å oppdrette den.

Portrettbilde av kvinne.
- Naturen sparker tilbake, sier Kristin Asdal, professsor og senterlleder på TIK: (Foto:UiO) 

Det er en veldig kraftfull form for økonomisering av havet. Vi gjør det samme med torsken som vi har gjort med kyllingen – og med laksen, sier Asdal.

Gjennom å følge denne ene arten beskriver forfatterne hvordan havet, dets ressurser og levende vesener, inndras i stadig flere og tettere økonomiske relasjoner.

-Men et viktig anliggende for oss har vært å vise at naturen ikke passivt underlegges økonomien. Naturen sparker så å si tilbake og nekter av og til å la seg økonomisere på måter forskere og markedsaktører vil det. Noe av det som er fascinerende med torsken er nettopp hvordan den har motsatt seg og vært vanskelig å gjøre til et oppdrettsdyr.

Naturlig å studere økonomi i praksis

Forskerne gjør en kronologisk og historisk analyse av fremveksten av den nye havøkonomien og skriver seg også inn i et fagfelt med en tydelig teoretisk og forskningspolitisk ambisjon.

Det er nå mer enn førti år siden forskere innenfor feltet for studier av vitenskap og teknologi (STS) begynte å gjøre etnografiske undersøkelser av naturvitenskapene gjennom det som ble kalt laboratoriestudiene. Det handlet om tette, empiriske studier av kunnskapsproduksjon i praksis.

- På samme måte som det har blitt mer selvfølgelig at kulturforskere og samfunnsforskere bringe inn natur i analysene sine, er det på tide at det blir like naturlig å studere økonomi i praksis. Jeg håper at vi vil bidra til det gjennom det vi i vår publikasjon begrepsfester som empirisk økonomi, sier Asdal.  

Asdal viser til at de som forskere lener seg på en rik tradisjon for det som på engelsk heter «social studies of markets» og «valuation studies». Å vise fram hvordan natur tilskrives verdi og settes pris på, og på måter som handler om mer enn det å sette en markedspris, er en viktig del av bokas anliggende.

-Her finnes det en mengde interessante studier som boka er inspirert av, sier Asdal og nevner Marion Fourcade, som nylig er utnevnt til æresdoktor ved UiO

- Vår utfordring til dette forskningsfeltet er å ta med natur når vi forsker på økonomi. Her er det veldig mye å gjøre, understreker hun.

Kan vokse beskjedent

- Hva er så den gode økonomien, slik Asdal ser det?

- Den gode økonomien er ikke noe nytt og noen ganger handler det kanskje om å se oss litt tilbake. Det er lett å glemme at vi egentlig alltid har levd med og drømt om den gode økonomien.

- Visjonene om den nye akvakulturen handlet om å gå fram i moderat fart og å bruke lokale ressurser. Dette er ikke så lenge siden som vi tror.

- Ottar Brox, kjempen av en samfunnsforsker som nettopp døde, pekte i sine arbeider på hvordan den handlet om en god forvaltning av ressursene langs kysten. Oljemeldingen som kom midt på 1970-tallet handlet om hvordan oljen skulle skape det som het et kvalitativt bedre samfunn. Visjonene om den nye akvakulturen handlet om å gå fram i moderat fart og å bruke lokale ressurser. Dette er ikke så lenge siden som vi tror.

- Retningen tok en annen vei. Og det går an å tolke de sterke kravene om å tenke på økologi og bærekraft som et forsvarsverk mot de voldsomme ambisjonene som preger økonomiseringen av havet i dag. I boken forsøker vi å vise hvordan denne forståelsen vokser fram i møtet med storstilte økonomiske ambisjoner. Det er et paradoks som vi håper boken klarer å vise fram.

- Med en mer nøysom, beskjeden tilnærming trenger du kanskje ikke den økologiske diskursen på samme måte

Av Gro Lien Garbo og Eivind Torgersen
Publisert 11. mars 2024 14:07 - Sist endret 13. mars 2024 14:24