Protokoll fra møte i Programrådet 02. mars 2021

Til stede: Steinar Holden (leder), Ragnar Nymoen, Tone Ognedal, Karen Helene Ulltveit-Moe, Bård Nordseth, Erik Alexander Berg-Johnsen. 

Fra adm: Sofie Kjernli-Wijnen, Marie Sørhaug, Tone Enger, Mari Øverås (referent). 

Sak 01/2021: Godkjenning av sakslisten og godkjenning av protokoll fra programrådets møte 09.12.2020

Vedtak:

Sakslisten godkjennes.  Protokoll fra programrådets møte 09.12.2020 godkjennes.

Sak 02/2021: Orienteringssaker

a) Referat fra Forum for studiespørsmål 18.02.2021

b) Studiebarometeret 2020 

Rapporter:

Overordnet tilfredshet har gått ned sammenlignet med 2019 på alle tre programmer.

Undervisningen dekker sentrale deler av pensumet, og studentene mener alle programmene er faglig utfordrende. De digitale plattformene fungerer og det er gode opplegg for nettbasert undervisning. Studentene rapporterer at det er lave forventinger fra underviserne om at de skal delta aktivt i undervisningen, og at det i liten grad ble tatt initiativ til at studentene skulle engasjere seg i faglige diskusjoner på nett. Studentene melder at det er få gjesteforelesere fra arbeidslivet, samt at de synes det er vanskelig å formidle kompetansen de får hos oss til potensielle arbeidsgivere.

Rapportene har en egen del som omhandler koronasituasjonen. Den viser at studentene synes at situasjonen har vært, og er tøff. Mange melder om at de sliter med ensomhet, å få struktur i studiehverdagen og manglende studiemotivasjon. Studentene er mindre aktive i undervisning på nett, og mange mener de ville lært mer hvis de kunne vært til stede fysisk på lærestedet. Flertallet på alle programmene syns at hjemmeeksamen passet godt for emnene de tok, og at eksamensoppgavene var mer utfordrende enn vanlig skoleeksamen. De melder også at særlig seminarer bør være fysiske for å få et godt læringsutbytte.

Under Programrådsmøtet ble følgende punkter diskutert: Instituttet bør ha mer fokus på arbeidslivsrelevans under studiene og mer kontakt med næringslivet. Det bør utredes måter for mer tilbakemelding av oppgaver til studentene gjennom semesteret. Et forslag var studentopponent i seminarer. 

c) Nytt bachelorprogram i samarbeid med institutt for informatikk

Det er nedfelt en arbeidsgruppe som vil utrede muligheten for å opprette et nytt bachelorprogram med tematikk samfunnsøkonomi og informatikk. Fra ØI stiller følgende i arbeidsgruppen: Andreas Moxnes (leder), Jo Thori Lind og Mari S. Øverås (adm). Fra IFI stiller følgende i arbeidsgruppen: Bendik Bygstad, Jan Tore Lønning og Kristin Broch Eliassen (adm). Arbeidsgruppen har som mål å utarbeide en søknad om opprettelse av nytt studieprogram som kan sendes til SV-fakultetet i løpet av høstsemesteret 2021 og plan for oppstart av programmet er høsten 2023. 

d) 40-gruppe i informatikk 

Det er gjort en særskilt avtale med institutt for informatikk som gir tilgang til emner i 40-gruppen i informatikk for studenter på bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi. 

e) SV-fakultetet har godkjent søknaden om å tillate bacheloremner i mastergraden Economics

Studenter på masterprogrammet i Economics kan etter søknad få godkjent inntil 20 studiepoeng på bachelornivå innen matematikk, statistikk og informatikk godkjent som «optional ECON4000 course» i mastergraden. 

Vedtaket forutsetter at: Økonomisk institutt gjør en faglig vurdering i sakene som sikrer at de aktuelle emner vil styrke studentens kompetanse på masternivå. At det sjekkes at bacheloremnet ikke inngår i bachelorgraden som studenten har søkt om opptak på masterprogrammet med, slik at det ikke er noe overlapp mellom bachelor- og mastergrad. Søknadene om endelig godkjenning behandles i ephorte.

Vedtakssaker

Sak 03/2021: Godkjenning av studentrepresentanter

Styret i Fagutvalget hadde konstituerende møte 05.februar 2021, der verv ble fordelt.  Valget må godkjennes av instituttstyret, på neste styremøte. Bård Nordseth og Erik Alexander Berg-Johnson er valgt som studentrepresentanter til Programrådet, med Guro Bråthen Håkedal som vara. Inntil valget er godkjent av instituttstyret må programrådet godkjenne at representantene deltar på møtet mandag 02.mars 2021 med talerett og stemmerett.

Vedtak:

Bård Nordseth og Erik Alexander Berg-Johnsen gis anledning til å delta på programrådets møte 02.mars med ordinære rettigheter.

Sak 04/2021: Undervisningsplan for høsten 2021 og våren 2022, pluss tentativ plan for emner som skal undervises i perioden vår 2021 - vår 2024

Programrådet skal behandle undervisningsplanen for høsten 2021 og våren 2022.  Programrådet skal også vedta en tentativ plan over emner som skal undervises i perioden frem til våren 2024. 

Vedtak:

Programrådet slutter seg til forslaget til undervisningsplan for høsten 2021 og våren 2022, og den tentative planen for perioden våren 2021 - våren 2024

Programrådsleder og programlederne får fullmakt til å foreta eventuelle nødvendige justeringer i undervisningsplanen grunnet budsjettsituasjonen, lærersituasjonen, studenttallet m.v. I tillegg får de fullmakt til å utpeke emneansvarlige for de ulike emnene som undervises høsten 2021.

Sak 05/2021: Forslag om endrede vurderingsformer for emner høsten 2021

Det er blitt foreslått å endre vurderingsform fra skoleeksamen til hjemmeeksamen for enkelte emner høsten 2021. Dette gjelder ECON1220, ECON31/4170, ECON4160 og ECON4921. Følgende notat, datert 18.02.2021, gir oversikt over hvilke emner som vil endre vurderingsform. 

Vedtak:

Programrådet går inn for å endre vurderingsform ECON1220, ECON31/4170, ECON4160 og ECON4921 i tråd med forslaget. 

Sak 06/2021: Endre forkunnskapskrav for ECON4921 - Institutions and Economic Systems

Emneansvarlig Henrik Sigstad og Max Anton Wosnitza fremmer et forslag for endring av forkunnskapskrav for emnet ECON4921 – Institutions and Economic Systems. 

Vedtak:

Programrådet går inn for å flytte ECON3220 – Microeconomics 3 / ECON4220 – Microeconomics 3 fra obligatorisk forkunnskapskrav til anbefalt forkunnskapskrav for emnet ECON4921 – Institutions and Economic Systems.

07/2021 Eventuelt

a) Begrunnelse for eksamenskarakter

Studentene spilte inn at de ønsker en redegjørelse for hva en begrunnelse for en eksamenskarakter bør inneholde. De viste til at noen begrunnelser bare gjenforteller hva en bestemt karakter innebærer, uten å kommentere konkret på eksamensbesvarelsen. I diskusjonen ble det fremhevet at en begrunnelse må gi en konkret begrunnelse for karakteren som er blitt gitt, og at studentene bør få informasjon om hva de kan forvente av en begrunnelse. Programlederne vil se nærmere på nåværende instruks i samråd med Programrådsleder, og eventuelle justeringer vil bli presentert på et senere Programrådsmøte.

 

Publisert 2. mars 2021 13:45 - Sist endret 6. feb. 2024 05:33