English version of this page

TIK som arrangør for stor internasjonal bærekraftkonferanse i juni

Hvordan kan vi håndtere det det komplekse forholdet mellom behovet for omfattende omstilling av samfunnet og økt press på begrensede naturressurser?  Dette presserende dilemmaet blir ett av hovedspørsmålene på en stor internasjonal konferanse TIK arrangerer på campus fra 17.-19. juni.

Kvinne med mørkt hår og lyseblå genser på rød benk med murvegg bak

TIK har tyngde: Å være arrangør gir oss synlighet og tyngde i et raskt framvoksende fagfelt. At vi arrangerer konferansen betyr at vi har en viktig posisjon i fagfellesskapet, sier Taran Thune, som gleder seg til å møte internasjonale bærekraftforskere på campus i juni. Foto: Gro Lien Garbo/UiO 

.

Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) er arrangør av konferansen IST 2024 på vegne av det internasjonale fagnettverket STRN – Sustainability Transitions Research Network. STRN er det ledende internasjonale nettverket for forskere som jobber eksplisitt med bærekraftig omstilling.

Konferansens overordnede tema i år er «bærekraftig omstilling og natur».

- Dette er en dagsaktuell problemstilling i land verden over, som også ble tydelig i Fosen-saken i Norge, sier Taran Thune, professor ved TIK og ansvarlig for gjennomføringen av konferansen.  

450 forskere fra hele verden kommer til Oslo i juni for å finne gode løsninger på en bærekraftig omstilling. Til sammen blir det 400 faglige presentasjoner, panelsamtaler og foredrag.

Lagt til rette for forskere fra det globale sør

- Det er mange ulike perspektiver, forskningstradisjoner og disipliner som møtes og mange problemstillinger som vil belyses i løpet av tre dager. Deltakerne kommer fra mange ulike land, og vi har bevisst lagt til rette for at forskere fra det globale sør kan delta gjennom redusert blant annet gjennom redusert konferanseavgift, forteller Taran Thune.

Hvordan skal vi få til bærekraftig omstilling på en kraftfull, økonomisk bærekraftig og rettferdig måte? Det er det overordnede temaet for fagfeltet og en av vår tids aller viktigste problemstillinger, ifølge Thune, som er glad for at TIK har fått ansvar for å arrangere konferansen.  

- For TIK-senteret er det en fin mulighet å være arrangør av en så stor og viktig faglig arena. Å være arrangør gir oss synlighet og tyngde i et raskt framvoksende fagfelt. At vi arrangerer konferansen betyr at vi har en viktig posisjon i fagfellesskapet, sier hun.

Thune presiserer imidlertid at TIK som arrangør samarbeider med andre norske fagmiljøer i å organisere konferansen, som NTNU og Sintef Digital, som er blant TIK senterets viktigste samarbeidspartnere på dette temaet.

- Blant annet har vi to felles forskningssenteret på temaet bærekraftig omstilling – INTRANSIT og NTRANS. Vi inngår også i et felles Geminisenter «Sustainability Transitions», som er det første Gemini-senter innen samfunnsvitenskap som UIO deltar i.

Forholdet mellom forskning, bærekraftig omstilling og politikk 

Taran Thune gleder seg til å få med seg mye av det som skjer på konferansen.

- Spesielt ser jeg frem til paneldiskusjoner om forholdet mellom forskning på bærekraftig omstilling og politikkutvikling, en paneldiskusjon om høyere utdanning og bærekraftig omstilling. I tillegg leder jeg selv flere sesjoner som handler om transformativ innovasjonspolitikk og omstilling. Dette er det viktigste temaet i min forskning, og jeg ser frem til en lang rekke innlegg om dette temaet, sier Taran Thune.   

Publisert 22. mai 2024 14:01 - Sist endret 24. mai 2024 10:35