Arendalsuka: Hva kan Norge lære av Brexit?

Vi inviterer til spennende samtale under Arendalsuka om EU, EØS og Brexit med eksperter fra forskningsektoren og nøkkelaktørene i norsk økonomi. 

Europakart med Brexit i store blå bokstacer over og dominobrikker av britiske flagget som faller

Illustrasjon: Pixabay, UiO, Forskningsrådet, NHO og LO

Hva er egentlig status tre måneder før britene offisielt forlater EU? Kommer britene og EU til å bli enige om en uttredelsesavtale, eller ligger vi an til en hard-Brexit? Hva blir i så fall konsekvensene for norsk økonomi og forskning? 

Her i Norge pågår det også store diskusjoner om vårt forhold til EU. Hvis vi ikke visste det før, så lærer Brexit oss at Norge ikke kan avskaffe EØS-avtalen og deretter forvente å kunne forhandle fram en bedre avtale. Men hvis EØS-avtalen er så god, hvorfor setter da Storbritannia himmel og jord i bevegelse for å unngå den? 

Forskerne har lenge påstått at Brexit i realiteten er umulig: Sammenvevingen av europeiske lands økonomi, forvaltning, rettsorden, kommunikasjon og sikkerhet er kommet så langt at det ikke er mulig å vikle seg ut, uten svært store omkostninger. 

Vi skal ikke se lenger enn til Norge for å forstå at dette er tilfelle. Har Norge god nok kunnskapsmessig beredskap til å møte utfordringene vi står overfor? 

Medvirkende:

  • Erik Oddvar Eriksen, direktør og professor, ARENA Senter for europaforskning, UiO
  • Kristin Danielsen, internasjonal direktør i Norges Forskningsråd 
  • Benedicte Staalesen Nilsen, seniorrådgiver og prosjektleder i NHO, tidl. politisk rådgiver (H) på Statsministerens kontor og i Utenriksdepartementet
  • Stein Reegård, seniorrådgiver i LO, tidl. sjefsøkonom i LO og statssekretær (Ap)
  • Ordstyrer: Åse Gornitzka, viserektor og professor, Universitetet i Oslo

Kontaktperson: 

Mads A. Danielsen, tlf. 479 04 759, m.a.danielsen@arena.uio.no

Mer info

Se arrangementet på Arendalukas hjemmeside

 

Publisert 11. juli 2019 11:49 - Sist endret 31. okt. 2019 11:49