Slår hull på myten om at snille og stille tenåringer er et faretegn

Fagfolk innen psykologi og psykiatri har lenge sett på dem som en risikogruppe. Foreldre har engstet seg for hvordan det skal gå med dem i voksenlivet. Nå viser en langtidsstudie at bekymringen for de tilbaketrukne og veloppdragne tenåringene har vært unødvendig.

Bildet kan inneholde: sitter, briller, lesning, gul, briller.

Photo: Shutterstock

Det er tilgangen til et nærmest unikt datasett som har gjort det mulig å finne ut hvordan det går med ungdommer som aldri gjør noe galt.

Dette vil nok komme overraskende på flere fagmiljøer, og ikke minst er det jo en gladnyhet for foreldre som bekymrer seg for om barnet deres er alt for skikkelig og forsiktig, sier professor i sosiologi Willy Pedersen.

Willy Pedersen

Han er en av forskerne bak studien som nå er publisert i det anerkjente tidsskriftet Developmental Psychology. Den er et resultat av arbeidet til forskningssenteret PROMENTA ved Universitetet i Oslo, som har fokus på psykisk helse, rusbruk og livskvalitet.

Gjennom studien Ung i Norge har de i nesten 30 år fulgt et representativt utvalg personer fra de var i tenårene i 1992 til de nå er drøyt 40 år. Nå viser det seg altså at de som ikke gjorde noe galt som tenåringer, klarer seg minst like bra eller enda bedre enn andre.

Les mer i artikkel på forskning.no: Slår hull på myten om at snille og stille tenåringer er et faretegn

Les Willy Pedersen og kollegaers artikkel i Aftenpposten Viten: Hvordan går det med ungdom som aldri gjør noe galt?

Publisert 6. okt. 2020 13:27 - Sist endret 6. okt. 2020 13:27