English version of this page

På vei mot «Polexit»? Demokratisk tilbakegang i Polen og EUs eksistensielle krise

Adam Bodnar, jurist og tidligere ombudsmann for menneskerettigheter i Polen, holder årets ARENA-forelesning.

Bildet kan inneholde: himmel, flagg, bygning, har, hodeplagg.

Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock/NTB

Siden lov- og rettferdighetspartiet (PiS) kom til makten i Polen i 2015, har de gjennomført en rekke reformer som har gitt regjeringen politisk kontroll over domstolene. Dette har ført til sterk kritikk både fra EU og norske aktører. Gjennom EØS-midlene gir Norge flere hundre millioner euro i støtte til utviklingsprogrammer i Polen, noe flere norske aktører har stilt seg kritiske til. I oktober i år, vedtok en polsk domstol at nasjonal rett kan ha forrang over europeisk rett, noe som gjør at mange frykter en såkalt «Polexit». Adam Bodnar vil diskutere den demokratiske tilbakegangen i Polen. Hvordan bør EU og Norge reagere?

Les mer og få med deg oppdateringer på arrangementets engelske side

Arrangementet krever registrering

Dette er et fysisk arrangement. Dersom du ikke kan delta, vil det være mulig å følge arrangementet via zoom.

Les også: Den demokratiske tilbakegangen i Polen

Adam Bodnar er en polsk jurist og professor. I 2015 ble han Polens Ombudsmann for menneskerettigheter. I denne stillingen brakte han flere lokale myndigheter til retten for å opprette såkalte LGBT-frie soner. Bodnar har mottatt Raftoprisen for sin jobb med å fremme fundamentale menneskerettigheter i Polen (2018), og Rule of Law Award fra the World Justice Poject for sitt arbeid med å styrke rettssikkerheten i vanskelige omstendigheter (2019). I April 2021 bestemte Polens grunnlovsdomstol at Bodnar måtte gå av som ombudsmann. Bodnar er professor og dekan ved det juridiske fakultet ved SWPS University of Social Sciences and Humanities i Warszawa.

Om ARENA-forelesningen

ARENA-forelesningen er en tradisjon på Universitetet i Oslo. I forelesningsrekken inviterer ARENA politikere og andre toneangivende personer til å holde en åpen forelesning over et tema som både er akademisk interessant og har offentlig interesse.

Publisert 16. sep. 2021 11:07 - Sist endret 9. nov. 2021 10:13