Hvorfor klikker ingen på EU?

I anledning utgivelsen av Hva er EU godt for? av Erik Oddvar Eriksen og EU-kontrollen – jakten på det egentlige EU av Dag Yngland og Alf Ole Ask inviterer Cappelen Damm til lanseringsdebatt med statsråd Vidar Helgesen.

  • To ganger har Norge sagt nei til EU-medlemskap. Likevel har vi de siste 20 årene innført tusenvis av EU-lover via EØS-avtalen – nesten uten debatt. Hvorfor er det slik? Skaper mediene et demokratisk underskudd ved å nedprioritere EU?
  • EØS-avtalen omfatter 500 millioner mennesker i et felles marked. Beslutningene tas utenfor Norge og over Stortinget. De beste informasjonskanalene er ikke Utenriksdepartementet eller regjeringen. Hvorfor frykter regjeringen åpenhet og debatt om EU-tilpasningen?
  • Hva er det som får EU til å tikke og gå midt oppe i krisene, konfliktene, skuffelsene og tilbakeslagene unionen opplever?

I panelet

  • Erik Oddvar Eriksen er professor og senterleder ved ARENA senter for europaforskning, Universitetet i Oslo.
  • Alf Ole Ask har dekket Norges forhold til EU og Europa i tre årtier. Han har vært Aftenpostens korrespondent i Brussel og USA og er i dag utenriksreporter i Aftenposten.
  • Vidar Helgesen (H), Statsråd for EØS-saker og forholdet til EU. Stabssjef ved Statsministerens kontor.

Debattleder: Anne Jortveit, prosjektleder Norsk Klimastiftelse, tidligere politisk journalist i TV2 og Dagbladet, debattleder og programredaktør i P4 og Kanal 24.

Påmelding

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Påmelding til akademisk@cappelendamm.no.

Dørene åpnes klokken 16, med programstart 16.30.

Publisert 1. sep. 2015 14:44 - Sist endret 31. jan. 2022 22:53