Aktuelle-saker

Publisert 21. des. 2021 15:48

Hypnose kan gi effektiv smertelindring. Det fikk journalisten fra Psykisk helse merke når hun skulle teste egen smertetoleranse ved å holde hånda i iskaldt vann. 

Bildet kan inneholde: skrift, fersken, grafikk, merke, magenta.
Publisert 21. des. 2021 15:46

Når blir stress sykdom? Når er stress bra for deg?

Psykolog og seniorforsker Henrik Børsting Jacobsen, professor i biologisk og medisinsk psykologi Hege Eriksen og generalmajor og psykiater Jon Risfelt svarer på spørsmål hos EKKO.

Publisert 8. nov. 2021 08:44

Hva er stress, og hvordan henger stress og smerter sammen? Hør Henrik Børsting Jacobsen snakke om hvilken rolle hjernen spiller når smerter utvikler seg fra akutte til langvarige i en dypdykkepisode av Hverdagspsyken

Bildet kan inneholde: ledd, hånd, væpne, gest, finger.
Publisert 12. mai 2021 12:59

I Norge mangler vi både en diagnose for, forskning på og behandling for alvorlig kronisk stress skriver en anonym innsender. 

I et tilsvar argumenterer vi for at det er økende interesse for stress i forskning og klinisk praksis også i Norge. I tillegg er vi opptatt av å nyansere bildet av stress. Litt stress er bra for oss, sunt og nødvendig. Mens langvarig stress, uten mestring kan bli giftig. Samtidig opplever også vi at helsetjenesten bør utrustes til å gi bedre hjelp til de som opplever giftig stress over tid. 

Bildet kan inneholde: skrift, fersken, grafikk, merke, logo.
Publisert 18. apr. 2021 20:12

Hva gjør vi med smerten? Og hva gjør smerten med oss?

Psykolog og seniorforsker Henrik Børsting Jacobsen, professor og leder for Smerteklinikken på Ullevål sykehus Audun Stubhaug og fysioterapeut og tidligere leder av Norsk Smerteforening Astrid Woodhouse svarer på spørsmål hos EKKO.

Bildet kan inneholde: utgangsenhet, personlig datamaskin, laptop, datamaskin, flash-fotografering.
Publisert 18. apr. 2021 19:57
Det sunne stresset skjerper oss. Usunt stress kan gjøre oss syke. Psykolog Silje Endresen Reme forklarer hva som er hva, og gir råd til ledere som skal forsøke å fange opp hvordan medarbeidere har det i Dagens Perspektiv.
Bildet kan inneholde: skrift, fersken, grafikk, merke, magenta.
Publisert 5. feb. 2021 10:24

Mange stresser mindre nå, andre er mer stresset. Hva gjør vi med stresset - det som kan ta år av våre liv og livet ut av årene våre?

Hør Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund, Geir Selbæk, Forskningssjef for Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og Henrik Børsting Jacobsen, seniorforsker ved PSI, snakke om hva stress er og hvordan det påvirker kroppen i Ekko her.

Bildet kan inneholde: datamaskin, personlig datamaskin, laptop, utgangsenhet, bord.
Publisert 28. jan. 2021 14:46

Hvis du har vondt i et håndledd etter et fall eller senebetennelse, er det lett å miste fokus. Det kan ta lengre tid å gjøre jobben når smerter stadig avbryter konsentrasjonen.

Omtrent halvparten av dem med langvarige smerter, oppgir svekket konsentrasjonsevne og hukommelse sammenlignet med før.

Nå viser en ny studie at konsentrasjonsproblemer som følge av nervesmerter, kan være langt mer alvorlig for mange enn tidligere antatt.

Les mer i intervjuet med seniorforsker Henrik Børsting Jacobsen hos forskning.no og i originalartikkelen.