ARTivisme-utstilling på Utlendingsnemnda (UNE)

UNE har hentet inn Cecilia Salinas og hennes utstilling ARTivisme til 30-årsmarkeringen av FN's barnekonvensjon. Utstillingen utforsker spørsmål knyttet til underrepresentasjon, rasisme og det å stå i spagat mellom ulike kulturer, og åpner opp for refleksjon rundt temaene.

Utstillingen er for UNEs ansatte, og vises i perioden 20.11-25.11. Cecilia Salinas besøker UNE 24.11  for å fortelle om bildene, og skape rom for refleksjon.

ARTivisme er en vandreutstilling som består av digitale tegninger og tekster som springer ut fra forskningsprosjektet «Privatlivets grenser» ved Sosialantropologisk institutt. Bildene og tekstene i utstillingen er del av en serie skapt under Cecilia Salinas’ etnografiske feltarbeid blant nordmenn med minoritetsbakgrunn i kunst- og kultursektoren i 2021. Utstillingen stiller, og forsøker å besvare spørsmålene:

  • Hva skjer når kunst og sosialantropologi møtes som likeverdige partnere?
  • Hvilke teksturer, farger og uttrykk har følelsene av utenforskap, erfaringer med underrepresentasjon, rasisme og det å stå i spagat mellom ulike kulturer?

Utstillingen vises i forbindelse med 30-årsmarkeringen for FNs barnekonvensjon, som gir barn egne rettigheter i kraft av at de er barn. Barnekonvensjonen ble vedtatt av FNs generalforsamling 20. november 1989, og er den mest ratifiserte menneskerettighetsavtalen i historien. Barnekonvensjonen gjelder som norsk lov og er gitt forrang ved motstrid. Grunnlovens § 104 slår fast at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ved handlinger og avgjørelser som berører barn, og at barn har en rett til å bli hørt i spørsmål som gjelder dem selv. Hensynet til barnets beste og barns rett til medvirkning er synliggjort i en rekke bestemmelser i utlendingsloven og statsborgerloven.

Publisert 22. nov. 2023 16:33 - Sist endra 22. nov. 2023 20:56