Seksualvaneundersøkelsen 2020

På oppdrag fra Universitetet i Oslo, Psykologisk institutt, ble Seksualvaneundersøkelsen 2020 gjennomført i mars-april via e-post til et tilfeldig utvalgt utvalg av 11 685 nordmenn registrert i Kantars Gallup Panel. Totalt 4 160 personer i alderen 18 til 89 år fullførte undersøkelsen, noe som ga en svarprosent på 36 %.

 

Omtrent 46 tusen nordmenn er medlemmer av Kantars Gallup Panel. Disse medlemmene er tilfeldig rekruttert og selv-rekruttering er ikke mulig. Medlemmer av Gallup-panelet er representative for Norges Internett-brukende befolkning, det vil si de 98 % av befolkningen som har tilgang til Internett. Medlemmene i Gallup Panelet er garantert sikkerhet og anonymitet, og deltakelse i undersøkelser er frivillig. Alle undersøkelser følger de etiske retningslinjene utviklet for markeds- og meningsmålingsorganisasjonsundersøkelser.

 

Spørreskjemaet inneholdt spørsmål om kjønn, alder, sivilstand, bosted og utdanningsnivå. I tillegg inneholdt spørreskjemaet spørsmål om seksuell atferd brukt i tidligere norske og nordiske studier, i den britiske NATSAL-3-studien, og i den tyske GeSid-undersøkelsen. Gjennomsnittlig tid for å fullføre undersøkelsen var 15 minutter.

Bildet kan inneholde: produkt, font, sirkel, skilt, plakat.

 

I utvalget var det 2181 som identifiserte seg som menn, 1967 som kvinner og 12 som «annet».

 

Gjennomsnittsalderen til deltakerne var 46,5 år (median 44 år, aldersspenn 18 - 89 år). Gjennomsnittsalderen for menn var 48,4 år (median 48 år), mens gjennomsnittsalderen for kvinner var 44,4 år (median 41 år).

 

Med hensyn til seksuell identitet var andelen som rapporterte at de var heterofile, homofile/lesbiske, bifile og aseksuelle henholdsvis 94%, 3%, 3% og 1%.

 

Det var en overrepresentasjon av deltakere med universitetsutdanning sammenliknet med tall fra Statistisk Sentralbyrå.

 

De fleste deltakerne rapporterte at de ikke hadde noen religiøs tilhørighet (60%), og 39% var kristne, hovedsakelig protestanter eller kristne uten noe spesielt kirkesamfunn.

 

Når det gjelder bosted, bodde de fleste deltakerne i urbane områder (57%), og bare 16% på landsbygda.

 

De fleste deltakerne rapporterte at de bodde sammen med en partner (63%), 25% rapporterte å være ugift, 8% var separert/skilt, og 3% rapporterte å være enke/enkemann. Av de som var ugifte hadde de fleste (71%) ikke en kjæreste.

Bildet kan inneholde: fargerike, skråningen, rektangel, font, sirkel.

Bildet kan inneholde: font, skråningen, plott, rektangel, parallell.

Bildet kan inneholde: fargerike, font, rektangel, sirkel, parallell.