ACCELZ Accelerating Climate Action and the State: Getting to Net Zero

Forhandlinger under COP21

Foto: WeMeanBusiness@flickr

Varighet:
01.08.2023–31.01.2028

Prosjektet ACCELZ vil øke vår kunnskap om hvordan stater kan designe offentlige organisasjoner, praksis og politikk slik at klimatiltak gjennomføres i et omfang som tar oss mot netto-null.

Kontaktpersoner

Om prosjektet

ACCELZ (Accelerating Climate Action and the State: Getting to Net Zero) tar sikte på å studere statens rolle i klimaomstillingen, som en forskningsfront innen klimaforskningen.

Prosjektet ønsker også å spesifisere hvordan myndigheter generelt, og i Norge spesielt, kan designe det offentlige apparatet og klimapolitikken for å lykkes med å akselerere klimaomstillingen.

Hvis prosjektet lykkes, så kan det bidra til å gjøre det lettere å håndtere klimautfordringen.

Les mer om prosjektet her.

Mål

Hovedformålet med ACCELZ er å øke vår kunnskap om hvordan stater kan designe offentlige organisasjoner, praksis og politikk slik at klimatiltak gjennomføres i et omfang som tar oss mot netto-null.

Metode

Vi vil studere klimastyring og klimatiltak i EU, USA og India, både på de sentrale og føderale nivåene og på delstats og medlemsstatsnivå.

Det skal også gjennomføres en komparativ studie av de nordiske landene, Norge, Sverige og Danmark. Prosjektet kombinerer komparative kvalitative studier av enkelte politiske enheter, med kvantitative samfunnsvitenskapelige studier og opprettelse av en ny database.

Vi vil også bruke energi- og utslippsdata, og scenarioer. ACCELZ-prosjektet kartlegger hvordan klima er organisert inn i offentlig forvaltning, forklare forskjeller mellom land og over tid. Vi vil prøve å finne ut om organiseringen påvirker utformingen av klimapolitikken, eller om sammenhengen går andre veien.

Vi vil også utforske sammenhengen mellom offentlig klimastyring og utslippsutvikling, og til slutt komme med anbefalinger til beslutningstakere.

Prosjektet er tverrvitenskapelig, og viser hvorfor statsvitenskap er en sentral disiplin innen for forskning på klimaløsninger.

Bakgrunn

Parisavtalens mål om å jobbe for å begrense global temperatur til 1,5 C høyere enn i førindustriell tid forutsetter at utslippene begynner å gå ned så raskt som mulig og at vi når netto-null innen 2050.

Dette vil ikke kunne skje uten at det gjennomføres klimatiltak i et omfang vi aldri tidligere har opplevd. Å nå netto-null er en stor styringsutfordring for alle verdens land.

Deltakere

Finansiering

Prosjektnummer: 335073

Samarbeidspartnere

CICERO Senter for klimaforskning

Universitetet i Heidelberg

English version of this page