English version of this page

Understanding Nonreligion in a Complex Future

Dette prosjektet vil undersøke de samfunnsmessige konsekvensene av den raske og dramatiske økningen av ikke-religion. Det økende antallet mennesker som identifiserer seg som ikke-religiøse (såkalte "nones") lager nye utfordringer for samfunn som opplever både større religiøst mangfold og mer tilstedeværelse av religion i den offentlige sfære.

Om prosjektet

Det er behov for et nytt paradigme for å forstå ikke-religion, dets rolle i samfunnsendring og hvordan det forstås av ulike  aktører. I diskusjoner om mangfold— også 'kulturelt mangfold'— er en ofte opptatt av hvordan forskjellige trosretninger/religiøse grupper  skal kunne leve sammen. Det er behov for nye begreper om  ikke-religion for å vise hvilken rolle den har i statsborgerskap, moral, og kultur.

Det er en tendens til å se på ikke-religion som ateisme, til tross for at ateisme bare representerer en liten del av det fenomenet vi studerer. I dette prosjektet har vi valgt å ta med agnostisisme, humanisme, spirituell men ikke-religiøs, ateisme, og likegyldighet. Ikke-religion er vanskelig å måle og kartlegge fordi det er utfordrende å fange opp de raske endringene av og de mange formene for ikke-religion og religion ved bruk av samfunnsvitenskapelige metoder..  

For å kunne utvikle en forskningsbasert konstruktiv politikk trenger vi en bedre forståelse av de moralske og sosiale dimensjonene ved ikke-religion, de sosiale og kulturelle omstendighetene det vokser frem innenfor, og hvordan ikke-religion og religion blir forhandlet innenfor sosiale institutsjoner som helse, juss, utdanning og innenfor miljø og migrasjon.

Mål

Hovedmålene med forskningen er å  

  • Utvikle nye forskningsredskaper til å måle og beskrive ikke-religion
  • Analysere de samfunnsmessige konsekvensene av ikke-religion
  • Utvide begrepet om mangfold til å inkludere ikke-religion
  • Kartlegge konflikter og samarbeid mellom religiøse og ikke-religiøse aktører
  • Lage nye modeller for å leve godt sammen som inkluderer det religiøse og det ikke-religiøse

Bakgrunn

Prosjektleder er Lori Beaman, professor ved University of Ottawa og Canda Research Chair in Religious Diversity and Social Change. Forskergruppen består av internasjonalt anerkjente forskere som leder prosjektet i sine respektive land.

Inger Furseth er av Co-Investigator med ansvar for de nordiske landene. Hun  har ansvar for prosjektutvikling, implementering og formidlingen av forskningsresultatene for denne regionen. 

Finansiering

Prosjektet er finansiert av Social Sciences and Humanities Research Council of Canada (SSHRC).

Varighet

2019 - 2025

Publisert 10. nov. 2021 09:39 - Sist endret 25. juli 2023 14:56