Rollen til globale verdikjeder i omstilling til bærekraft
Prosjektet analyserer hvordan kaffeproduksjonen i Øst-Afrika, kjent for å forårsake miljøødeleggelser og opprettholde fattigdom, kan bli mer bærekraftig under stadig mer utfordrende forhold.

Foto: Colourbox.com ©
Om prosjektet
GVC-Transitions utforsker hvordan private aktører kan bidra til bærekraftig samfunnsomstilling. Prosjektet analyserer hvordan kaffeproduksjon i Øst Afrika preget av stadig større miljøutfordringer kan klare omstillingen. Det forventes for eksempel at etterspørselen etter kaffe dobles, mens området egnet for kaffeproduksjon halveres i 2050. Hvordan kan kaffebransjen produsere dobbelt så mye kaffe på halvparten så mye areal mens de er kjent for å forårsake miljøødeleggelser og vedvarende fattigdom. Basert på to etnografiske feltstudier fra kaffeproduksjonen i Burundi og Etiopia, utforsker dette prosjektet hvordan komplekse sosio-økologiske prosesser utvikler seg i møte med miljøendringer og økonomiske endringer. Vi finner at denne utfordringen ikke kan løses med kun teknologi, men at vi må sette fokus på menneskelig aspekt i verdikjeden. Vi finner de menneskelige verdiene til aktørene i kaffeproduksjon til å være å en mulig forklarende faktor for hvorfor vi gjør motstand eller er villig til å gjøre drastiske endringer for å klare å tilpasse oss, samt være med på den grønne omstillingen. Prosjektet er nå i an dypere analysefase, og kommer snart med spennende funn. Forskningen er gjennomført som et Nord-Sør samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Addis Ababa Universitet.
Dette prosjektet benytter kun de engelske nettsidene. Der finner du mer informasjon om prosjektet.
Samarbeid
Institutt for geografi- og miljøstudier, Universitetet i Addis Abeba
Forskningsprogram
Bevilgningen til prosjektet er NOK 5 200 000.
Varighet
2016 - 2022
Publikasjoner
-
O'Brien, Karen (2021). Reflecting on the Anthropocene: The Call for Deeper Transformations. Ambio. ISSN 0044-7447. 50(10), s. 1793 –1797. doi: 10.1007/s13280-020-01468-9. Fulltekst i vitenarkiv
-
Fazey, Ioan; Schäpke, Niko; Rosenberg, Milda Nordbø; Caniglia, Guido; O'Brien, Karen & Hodgson, Anthony [Vis alle 40 forfattere av denne artikkelen] (2020). Transforming knowledge systems for life on Earth: Visions of future systems and how to get there. Energy Research & Social Science. ISSN 2214-6296. doi: 10.1016/j.erss.2020.101724. Fulltekst i vitenarkiv
-
Shrivastava, Paul; Stafford Smith, Mark; O'Brien, Karen & Szolnai, Laszlo (2020). Transforming Sustainability Science to Generate Positive Social and Environmental Change Globally. One Earth. ISSN 2590-3330. 2(4), s. 329–340. doi: 10.1016/j.oneear.2020.04.010. Fulltekst i vitenarkiv
-
Veland, Siri; Scoville-Simonds, Morgan; Gram-Hanssen, Irmelin; Schorre, Ann Kristin; El Khoury, Ann & Nordbø, Milda Jonusaite [Vis alle 9 forfattere av denne artikkelen] (2018). Narrative matters for sustainability: the transformative role of storytelling in realizing 1.5°C futures. Current Opinion in Environmental Sustainability. ISSN 1877-3435. 31, s. 41–47. doi: 10.1016/j.cosust.2017.12.005. Fulltekst i vitenarkiv
-
O'Brien, Karen (2021). Looking into the Crystal Ball: What Does the Future Hold for the Cultural Environments.
-
O'Brien, Karen (2020). It’s a Relationship Problem: Addressing Biodiversity Loss, Climate Change, Inequality, and Global Pandemics.
-
O'Brien, Karen (2020). Transformative Change at a Global Scale: From Understanding to Action.
-
Rosenberg, Milda Nordbø (2019). Telling Authentic Stories in Coffee with Photo-Voice.
-
O'Brien, Karen (2019). Kostnaden ved å gjøre ingenting: «200 millioner mennesker vil trenge nødhjelp årlig». [Fagblad]. Bistandsaktuelt.
-
O'Brien, Karen (2019). How do we transform systems? .
-
Nordbø, Milda Jonusaite (2018). Building Bridges - Finding Common Ground for a Sustainable Future.
-
Rosenberg, Milda Nordbø (2018). Transformations in the Burundian Coffee Sector.
-
Rosenberg, Milda Nordbø (2018). Kaffe, klima, mennesker.
-
Nordbø, Milda Jonusaite (2017). Meet a Farmer: Dorothy, Gaharo Hill. [Internett]. Colleborative Coffee Source.
-
Nordbø, Milda Jonusaite (2017). Hvordan er kaffen er truet av klimaendringene, og hva kan vi som forbrukere gjøre? [Radio]. NRK P1.
-
Rosenberg, Milda Nordbø (2017). Dårlig klima for kaffe. Mens verdens befolkning drikker stadig mer kaffe, trues kaffeplanten av klimaendringene. [Avis]. Klassekampen.
-
Nordbø, Milda Jonusaite (2017). Coffee Change.
-
Nordbø, Milda Jonusaite (2017). Stories on a String.
-
Nordbø, Milda Jonusaite & Pileberg, Silje (2017). Kaffien er truga av klimaendringar. [Internett]. https://www.sv.uio.no/iss/forskning/aktuelt/aktuelle-saker/2.
-
O'Brien, Karen & Nordbø, Milda Jonusaite (2017). Forskningstorget stand: Hva er viktig for deg? Kaffe, kakao og klima.