Frokostseminar: Svenske og norske tilstander - segregasjon, byutvikling og kriminalitet

Såkalte svenske tilstander er mye omtalt om dagen, men hva kjennetegner norske tilstander? Og hva betyr sårbarhetsfaktorer og mulighetsstrukturer for utviklingen av byområder?

Image may contain: Car, Tire, Wheel, Vehicle, Window.

Illustrasjonsbilde. Foto: Unsplash.

This seminar will be held in Norwegian only.

Dette er et frokostseminar, med kaffe og lett servering. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Meld deg på her på forhånd.  

Om foredragene

Svenske tilstander er mye omtalt i Norge om dagen. Sverige rystes nesten daglig av bombeangrep og skytinger, ofte koblet til utsatte områder. Utsatte områder preges av svake levekår, kriminelle nettverk og utrygghet. Lignende områder finnes også i Norge, men er det snakk om svenske tilstander i Norge? Hva med danske tilstander? Foredraget presenterer et bilde av situasjonen i Sverige samt resultat fra en ny studie om utsatte områder i Norge. I studien kartlegges norske områder ved å benytte danske og svenske metoder for å identifisere utsatte områder.

Byområder med levekårsutfordringer får mye oppmerksomhet i Norge. Flere byområder er segregerte, men Oslo står likevel i en særstilling som en sosioøkonomisk og etnisk delt by. Segregasjonen er økende og de fattigste barnefamiliene bor stadig mer konsentrert. Hvordan fungerer lokalsamfunnene i de såkalte utsatte byområdene? Hva med mulighetsstrukturene i oppvekstmiljøet som barnehager, skoler og fritidstilbud? Og hva betyr sårbarhetsfaktorer som fattigdom, trangboddhet, utenforskap, frafall i skolen og stigmatisering av grupper og områder for rekruttering av barn og unge til kriminalitet?

 

Om foredragsholderne 

Image may contain: Clothing, Forehead, Nose, Chin, Smile.
Ingar Brattbakk. Foto: OsloMet.

Ingar Brattbakk er seniorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI og BOVEL – senter for bolig- og velferdsforskning ved Storbyuniversitetet, OsloMet. Brattbakk er samfunnsgeograf, har særlig jobbet med sosial ulikhet i byer og har gjennomført studier av segregasjon, nabolagseffekter, sosiokulturelle stedsanalyser av byområder med levekårsutfordringer, fattigdom, trangboddhet, ungdom i kommunale boliger og unges medvirkning i stedsutvikling. Han var medlem av det regjeringsoppnevnte utvalget som leverte NOU2020:16 Levekår i byer. Gode lokalsamfunn for alle.

 

 

Manne Gerell. Foto: Universitetet i Oslo.

Manne Gerell er docent i kriminologi ved Malmö universitet og forsker ved Universitetet i Oslo samt sitter i styringsgruppen for Malmö centrum for polisforskning och prevention. Han er ansvarlig for forskningsprosjekt om politiets kameraovervåking, kriminalitetsforebyggende arbeid i utsatte områder, utrygghetens geografi, ungdommers utrygghet samt om organisert kriminalitet. Gerell er ekspert på utsatte områder og har hjulpet både svensk og norsk politi med analyser på temaet.

 

Om moderator

Grete Brochmann. Foto: Universitetet i Oslo.

Grete Brochmann er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Hun har publisert en lang rekke bøker og artikler om innvandring og integrasjon både nasjonalt og internasjonalt. Hun har ledet to regjeringsoppnevnte utvalg om konsekvenser av internasjonal migrasjon for den norske velferdsmodellen. Hun har hatt en rekke styreverv innen forskning og forvaltning, og hun er for tiden styreleder i stiftelsen Fritt Ord.

 

 

 

 

 

 

 

Published Mar. 4, 2024 3:18 PM - Last modified Apr. 22, 2024 12:57 PM