Veiledning på masteroppgaven i sosiologi

På masterprogrammet i sosiologi skal studenten selv oppsøke aktuell veileder for masteroppgaven, men det er instituttet som gjør endelig tildeling av veileder. 

Du vil få tildelt en veileder blant våre vitenskapelige ansatte som passer med ditt valgte tema og metode. Du må imidlertid ta kontakt med aktuelle veiledere i forkant og diskutere prosjektet ditt før du søker. Husk at også ansatte som er positive til veiledning skal formelt oppnevnes før de blir veilederen din, men vi prøver så langt det er mulig å etterkomme ønsker.

Alle masterstudenter er pliktige å inngå en veiledningsavtale med en hovedveileder, og eventuelt en avtale med biveileder. Avtalen skal normalt inngås i løpet av prosjektseminaret (SOS4050), som vil si i siste del av 2. semester på masterstudiet. 

  • Søk om veileder for masteroppgaven https://nettskjema.no/a/308437 (frist 26. mai) Du får svar innen medio juli.
  • Veileder må være oppnevnt og veilederkontrakt må leveres (frist 1. september) for at veilederforholdet er formalisert. Informasjon og lenker finner du her: https://www.sv.uio.no/studier/master/iss/sosiologi/index.html
  • Du har ansvar for å påse at veilederkontrakten fylles ut og undertegnes av deg og din(e) veileder(e). Dersom du har biveileder, skal det leveres to veilederkontrakter.
  •  
  • Avtaleperiode og antall veiledningstimer
  • Veiledningsavtaleperioden går over to semestre og veiledningsforholdet er fortløpende. Som masterstudent har du rett til totalt 40 timer veiledning i forbindelse med masteroppgaveskrivingen, inkludert forarbeid og etterarbeid for veilederen.

    Hvis du har både en hovedveileder og en biveileder, kan opptil 8 av de 40 timene brukes hos biveileder. Om det er ønskelig med en annen fordeling skal dette meldes skriftlig til studiekonsulenten, og alle impliserte parter skal være klar over fordelingen.

  • Hvem kan være veileder?

    Veileder bør være sosiolog. Det godtas biveileder med annen fagbakgrunn, men hovedveileder bør være sosiolog.

  • Godkjente veiledere er:

  • alle fast vitenskapelig ansatte samt alle med toerstilling i sosiologi ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi med undervisningsplikt.
  • stipendiater og postdoktorer i sosiologi ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi med undervisningsplikt.
  • eksterne vitenskapelig ansatte med særskilt arbeidskontrakt med instituttet om veiledning.

Regler for godkjenning av eksterne veiledere:

  • Eksterne veiledere skal normalt ha sosiologiutdanning og kompetanse tilsvarende førsteamanuensis eller forsker II.
  • Eksterne hovedveiledere skal ha erfaring fra før som veileder på masteroppgaver i universitets- og høgskolesektoren.
  • Eksterne biveiledere kan godkjennes på bakgrunn av sin spesialkompetanse.
  • Er hovedveileder ekstern, skal du ha en intern biveileder.

 

Lurer du på om du trenger en biveileder?

Studenter må ikke benytte seg av en biveileder. Biveileder kan være aktuelt for studenter som trenger en veileder med spisskompetanse innen et gitt felt. Biveiledere er ofte eksterne. Det anbefales ikke å benytte en intern biveileder når hovedveileder er intern. 

Studenter som ønsker å ha en biveileder i tillegg til hovedveileder, bør inngå en slik avtale senest i løpet av tredje semester. Dersom du allerede har en avtale med en hovedveileder, er det viktig at du informerer hovedveileder om at du ønsker å benytte en biveileder, siden det vil si at veiledningstimene skal fordeles mellom hovedveileder eller biveileder.

NB! Valg av biveileder meldes inn via e-post til studiekonsulenten dersom du søker etter 20. juni.

Avbrudd i veiledningen

Student eller veileder skal umiddelbart ta opp eventuelle alvorlige utfordringer i veiledningssamarbeidet med instituttet. I slike tilfeller kan student eller veileder be om å bli løst fra veiledningsforholdet og ny veileder kan vurderes.

Publisert 13. mars 2016 21:33 - Sist endret 18. jan. 2023 12:44