Brasil

Guro Slinning dro på utveksling til Universidade Federal de Santa Catarina i Florianopolis i Brasil.

Guro anbefaler utveksling til Brasil, et land hun selv falt pladask for. Foto: privat

Hvorfor søkte du utveksling i Brasil og Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC)?

I første omgang var jeg bare sikker på at jeg ville til Latin-Amerika. Jeg har alltid vært nysgjerrig på denne verdensdelen og det var mange land og tilbud som appellerte til meg.

Valget sto til slutt mellom Florianópolis og La Paz i Bolivia, som jeg førte opp som andreprioritert. Det endte med Florianópolis og det er jeg veldig glad for. Brasil var helt klart et av de landene jeg hadde mest lyst til og gjennom USAC (University Studies Abroad Consortium) ble prosessen fra innvilget plass og til jeg plutselig var fremme i Santa Catarina veldig smertefri.

Hva var det beste med oppholdet?

Det beste for meg med oppholdet var det å oppleve noe nytt og totalt annerledes. Jeg hadde bodd hele livet mitt i Norge og det er slående hvor formet og "satt" forestillinger og syn blir av dette. Bare det å gå på butikken ble noe spennende. Jeg bodde i en leilighet under et brasiliansk par som kun snakket portugisisk og dette var faktisk også noe av det beste.

Jeg ble utfordret språkmessig fra første dag og selv om det veldig ofte var frustrerende, var det veldig lærerikt. Brasil er kjent for sin vakre natur og mine opplevelser i forbindelse med dette er uvurderlige.

Jeg fikk reist en del rundt og besøkt blant annet Ilha Grande, Pantanal, verdens største våtlandsområde og Foz do Iguacu, et av verdens syv naturlige underverk. Det å se en hval fra en klippe på søndagstur i Florianópolis var også en av de opplevelsene jeg setter mest pris på.  Det beste med oppholdet må alt i alt være den lærerike opplevelsen. Faglig, sosialt og kulturelt sitter jeg igjen med så mange fine minner som jeg aldri ville vært foruten.

Hva var det verste med oppholdet?

Det som ikke var så positivt med oppholdet mitt med UFSC var at undervisningen var separat fra de brasilianske elevene. Engelsknivået i brasiliansk skole er ikke veldig bra, så jeg forstod jo at fagene som jeg tok på engelsk i statsvitenskap nødvendigvis måtte være separat. Det gjorde likevel at jeg ikke følte meg som en "fullverdig elev" på et brasiliansk universitet. Jeg hadde nok fått større utbytte om vi hadde timer med dem.

I tillegg var majoriteten av utvekslingsstudentene som kom til UFSC gjennom USAC fra USA, som gjorde at den kulturelle diversiteter i en utvekslingsgruppe ikke var så bred som jeg hadde forventet. Dette førte igjen til at det ble snakket mye engelsk.

Infrastrukturen i Florianópolis er også veldig dårlig, noe som kombinert med en stor befolkningsmengde fører til mye kø.

Vil du anbefale andre studenter å reise til Brasil?

Ja! Det er et fantastisk land som jeg forelsket meg pladask i. Jeg prøver allerede å finne ut når og hvor jeg skal reise når jeg skal tilbake. Det er et vakkert land, med et nydelige folk og et kulturelt mangfold man nesten ikke kan begripe. Brasil er nå verdens femte største økonomi og dette gjør at det å kjenne landet og dets språk blir relevant.

Jeg angrer ikke et sekund på at valget endte på Brasil og jeg hadde lett blitt igjen om jeg hadde muligheten.

Publisert 27. apr. 2015 12:22 - Sist endret 14. okt. 2016 13:12