Kandidater til instituttstyret

Presentasjon av kandidatene fra gruppen fast vitenskapelig ansatt til instituttstyret ved Sosialantropologisk institutt (2020-2023).

Kandidatene er:

Christian Krohn-Hansen

Ingjerd Hoëm

Jon Henrik Ziegler Remme

Keir Martin

Kenneth Bo Nielsen

Knut Nustad

Nefissa Naguib

Wenzel Geissler

 

Christian Krohn-Hansen

Om bakgrunnen min: Jeg har vært nestleder og PhD-ansvarlig (2011-2014) og medlem av instituttstyret i flere perioder siden jeg begynte å jobbe på instituttet for 22 år siden. Jeg har sittet i TIKs styre, og sitter for tiden i SUMs styre. Så jeg har solid erfaring med denne typen verv og fra universitetet og instituttet.

Om hva jeg ville legge vekt på, skulle jeg bli valgt: Som styremedlem ville jeg prioritere strategier og tiltak som kan bidra til:

  • forbedret studiekvalitet, og økt studenttilstrømning
  • opprettholdelse av det høye nivået på forskningen ved instituttet
  • et best mulig arbeidsmiljø
  • og en styrking av instituttets økonomiske situasjon.

Ingjerd Hoëm

Jeg ønsker å stille til styret fordi jeg er opptatt av SAI og vil være med å støtte fagutviklingen, studentrekruttering, personalpolitikk og fagets relevans i årene fremover.

Jeg har vært instituttleder ved SAI i fem år, og prodekan for studier ved fakultetet.

Jeg har bred styreerfaring, fra SAI, fakultetet, TIK, Institutt for Samfunnsforskning og Kon-Tiki Museet.

Jon Henrik Ziegler Remme

Bakgrunn: jeg har tidligere erfaring fra styrearbeid både som representant for de midlertidige ansatte i styret ved SAI og som styremedlem i Norsk Antropologisk Forening hvor jeg også hadde rollen som økonomiansvarlig. Dette styrearbeidet har gitt meg innsikt i hva det innebærer å tenke helhetlig og langsiktig om instituttets arbeid, noe jeg tror er avgjørende for et institutt som SAI hvor høye ambisjoner og et aktivt studie- og forskningsmiljø til tider utfordres av en stadig strammere økonomisk situasjon.

Prioriteringer: som styremedlem ønsker jeg å bidra til en langsiktig og helhetlig strategi for å ivareta SAIs styrker og stimulere til videre utvikling både innenfor forskning og undervisning. Jeg tror at instituttet er tjent med å sørge for at dette utviklingsarbeidet er godt fundert i organisasjonen, både blant de vitenskapelig ansatte og de administrative. Som styremedlem og samtidig undervisningsleder vil jeg spesielt jobbe med å stimulere til utvikling av undervisningen vår. Mye arbeid er allerede gjort, men det finnes også en rekke muligheter. Jeg tror at styret bør være et organ som legger til rette for et slikt utviklingsarbeid. Videre er det klart at de økonomiske rammebetingelsene vil forandre seg for instituttet i årene fremover. Jeg tenker at det gir styret en spesielt viktig funksjon knyttet til det å foreta nødvendige prioriteringer. Vi kan få til mye, men kanskje ikke alt på en gang. Her tror jeg styret vil spille en viktig rolle i å tenke langsiktig og helhetlig. Dette spiller igjen inn på et annet område jeg ser som viktig for styret fremover. Jeg tror et godt arbeidsmiljø er helt sentralt for at SAI skal kunne gjøre det godt over lengre tid. Dette handler i stor grad om å skape og kultivere et arbeidsmiljø hvor vi gjør hverandre gode og hvor vi er opptatt av å skape noe sammen. Jeg tror styret er et viktig organ for et slikt arbeid og som styremedlem ønsker jeg å bidra til dette.

Keir Martin

Only this year, our department survived an attempt to end its independent existence and ‘rationalise’ it in a manner that would have threatened our academic independence and identity.  The response from our students was magnificent and it showed how much a new generation of students care about what anthropology has to offer.  Their actions were central to our successful campaign and shows how much stronger we are when we act to involve everyone in the work of the department.  I believe that this department has made great strides towards being more inclusive, open and transparent in its decision making processes in recent years.  But I believe that we can do better in ensuring a safe and inclusive workplace.  We have a large budget deficit due to the reorganisation of financial models in the faculty and this means that addressing our student drop-out rate has gone from being an important issue to a matter of survival.  We need to look at our teaching and see what we can do to make anthropology grab the imagination of a new generation.  In the past few years, we have pioneered new courses, such as Digital Anthropology, and redesigned existing courses to incorporate more student-led learning.  These innovations have been met with great enthusiasm by our students and I believe the department should be working to make our teaching more consistently student-focused across the board.

We can also be more inclusive amongst staff.  Our temporary staff have raised a number of concerns about how decision-making processes are run at our department in recent years.  I think this should be welcomed.  It is a sign that they are engaged and care about the future of the department.  We have more openness in job-hires as a result of their actions and I think that that will be to the department’s long-term benefit.  And amongst permanent staff, we can still try to ensure that decisions are more openly discussed.  Throughout my time on the board, I have consistently been a voice in support of more open processes and for avoiding making decisions by small groups when it is avoidable.  If re-elected, I will continue to encourage the department to move in this direction.

If we open up to diverse voices and perspectives then we have a great future ahead of us.  If we open up our decision-making processes more fully then it makes the department stronger.  We have made great and necessary improvements in the past four years, such as the new MA in Social Anthropology.  Our potential as a department is shown by the success that we have had in the global rankings and the glowing endorsement that we received in last year’s international evaluation of Norwegian social science.  I hope that we can continue to build on these positive developments and hope that the Board can play a positive role in including all colleagues in discussions about how to do so.

Kenneth Bo Nielsen

Baggrund: Jeg har i de 13 år jeg har arbejdet i norske akademiske miljøer været ansat flere forskellige steder. Jeg har en lang og vedvarende tilknytning til Senter for Utvikling og Miljø (SUM), men har også arbejdet ved Sosiologisk institut på UiB, på Institut for kulturstudier og orientalske språk ved UiO, og en kort periode på Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Jeg har altså en hvis erfaring med forskellige organisationskulturer og ledelsesformer i norsk akademi, selvom jeg er ganske ny på Sosialantropologisk institut, hvor jeg har været ansat siden januar 2019.

Jeg har noget erfaring fra styringsorganer ved andre institutioner. Jeg har været vara-medlem af styret ved SUM for de midlertidig videnskabelige ansatte fra 2008-2011; styremedlem i Idegruppen nord/sør fra 2009-2012; styreleder i Nordic Forum for South Asia fra 2010-2015; medlem af styringsgruppen i Asianettverket fra 2015; medlem af baggrundsgruppen for Serampore-initiativet ved Nationalmuseet i København fra 2012; og styremedlem af Norsk antropologisk forening fra 2019. Jeg er også en del af utdanningsleder-gruppen ved SAI.

Derfor stiller jeg/dette er jeg optaget af: Jeg synes, at det at sidde i styringsorganer så som et institutstyre, er meget personligt udviklende. Som nyansat ved SAI er dette en god mulighed for min del til at blive klogere på de beslutningsprocesser, som historisk har været med på at forme SAI, og som vil fortsætte med at give SAI retning i fremtiden. Jeg kommer altså med en god del personlig motivation, og for både at lære og bidrage aktivt til udviklingen af fremtidens SAI.

Selv er jeg optaget af flere ting, men vælger mig ud følgende tre som de vigtigste. For det første har jeg altid anset arbejdsmiljø og kollegialitet som en vigtig kvalitet ved en god arbejdsplads, og jeg tror at institutstyret kan være en vigtig platform for en vedvarende samtale om disse forhold, som berører alle kategorier af ansatte. For det andet er jeg også optaget af, at instituttets ambitioner, strategier og ressourcer samstemmes. Det er på den ene side et økonomisk spørgsmål, men ikke mindst et spørgsmål om at finde den rette balance mellem det at få det bedste ud af SAIs store talentmasse, uden at man slider folk op. For det tredje, så vil jeg arbejde for at bevare og styrke det gode uddannelsesmæssige tilbud som SAI tilbyder sine studenter. Jeg er optaget af, at SAI skal være et godt og attraktivt studiested, og jeg er imponeret over det store stykke arbejde man har lagt i netop dette gennem de seneste årene. Jeg mener, at styret skal støtte op om og aktivt bidrage til dette udviklingsarbejde også i fremtiden.

Knut Nustad

Jeg stiller til valg fordi jeg ønsker å være med på å forme SAI videre som et sterkt undervisnings og forskningsmiljø, og fordi jeg tror vi må tenke nytt om vår rolle i årene fremover for å opprettholde den posisjon vi har.

Jeg har vært instituttleder på SAI fra 2016 til 2018, leder for doktorgradsprogrammet i 2015 og vært undervisningsleder i årene før det.

Nefissa Naguib

Jeg er beæret over å bli nominert til instituttstyret av flere av mine gode kolleger. Dersom jeg blir valgt, ønsker jeg å dra nytte av min brede erfaring fra lignende styreverv ved ulike nasjonale og internasjonale institusjoner til det beste for SAI de neste fire årene. 

Et styreverv innebærer muligheten til å kunne være med på å stake ut kursen for instituttets fremtid. Hvis jeg blir valgt, vil jeg særlig prioritere to helt sentrale utfordringer:

(1) Styrke SAIs profil som et inkluderende og mangfoldig forsknings- og undervisningsmiljø. Jeg vil arbeide målrettet for at alle - fast og midlertidige ansatte, studenter og besøkende - skal oppleve at SAI har et støttende og trygt miljø hvor alle både kan og vil delta på like vilkår. 

(2) Utvikle undervisningsteknikker og -metoder i overenstemmelse med samtiden og som reflekterer dagsaktuelle temaer, utfordringer og ikke minst tar i betraktning den bredt sammensatte studentmassen ved instituttet.

Som styremedlem vil jeg trekke på lang erfaring fra internasjonalt samarbeid, utvise nysgjerrighet for videreutvikling av instituttets faglige profil, ha et brennende engasjement for kvalitet i undervisningen og aktivt bidra til å trekke studenter og nye kolleger til vårt unike institutt.

Wenzel Geissler

I worked at SAI for 11 years, am progressively more familiar with the structures of faculty and university, and curious to learn more about how the whole thing works, to contribute my share (and to get to know my colleagues in department and faculty better). As (deputy)member of the board, I would seek to support cohesion and collaboration within our department - as a good workplace, and a good intellectual environment. For me, this means that the workplace should be stable, predictable and transparent for all; and that the academic context should be appreciative of difference, generous and tolerant. This means to constitute anthropology as a broad Church, thriving on different viewpoints and approaches (all being slightly crazy when looked at from the opposite end of the spectrum, and to be appreciated for that), and respectfully trying to understand each other. But generosity also refers to shared efforts to teach, organise joint activities, secure funding, and ‘pull one’s load’, i.e. taking care of each other - among scientific staff, with regard to our students, and working well together with our administrative colleagues - making SAI into a functioning whole.

I trust that we all want SAI to work and am confident that any of the candidates will do a good job on the board. I do not think I would be significantly better suited than anybody else - and it is precisely that spirit that I offer my services in.

 

 

Publisert 24. okt. 2023 12:38 - Sist endret 24. okt. 2023 12:38