- Bildene gjør det enklere å formidle forskningen

Fotograf Haakon Harris reiser rundt med Matkins forskere på feltarbeid og intervjuer. Han bruker kameraet for å formidle hytteeiernes historier.

Haakon Harris er fotograf ved Norsk Folkemuseum som samarbeider med SAI i hytteprosjektet.

Haakon Harris er fotograf ved Norsk Folkemuseum som samarbeider med SAI i hytteprosjektet.

- Rollen min i prosjektet er å være fotograf og med mitt kamera ønsker jeg å formidle de enkelte historiene fra de ulike hyttene. Bildene skal stilles ut på en utstilling på Norsk Folkemuseum og det skal lages en bok i løpet av våren 2019 og jeg skal være med på å jobbe med utformingen av dette. Jeg tenker at sluttpunktet her er viktig for å definere rollen min i prosjektet, sier Harris. 

Han forteller at det er spennende og interessant å høre mennesker åpne seg opp og at det er viktig å være tilstede under samtalene før han setter i gang med fotograferingen.
- Jeg bruker to forskjellige kameraer til de ulike motivene. Et større kamera til mer oppstilte portretter, og et mindre kamera jeg har rundt halsen til å fange øyeblikkene under hyttebesøkene. Bildene uttrykker seg på forskjellige måter, og det er derfor viktig å ha noe å velge i, så tidlig i prosjektet. 

Spennende å jobbe tett med forskere

Når de kommer hjem fra feltarbeid skjer en del av analysen av bildematerialet sammen med antropologene for forskningsmessig sammenheng.

- Dette blir en helt ny måte å arbeide på, da jeg er vant med å forholde meg til mine bilder på egenhånd og det er første gang jeg jobber så tett med antropologiske forskere. Etterarbeid og redigering av bildene er vel så viktig for å se hvordan bildene fra de ulike hyttene og informantene virker sammen. 

Harris har vært på feltarbeid med Norsk Folkemuseum tidligere, og synes det finnes flere likhetstrekk.

- Det som skiller seg ut er nok at antropologene i større grad ønsker å se min tolkning av prosjektet. Vi kjørte nærmere 50 mil i løpet av feltarbeidet i Finnmark, så det ble mange interessante diskusjoner om hvordan dette kunne løses. Jeg mener at uten bilder hadde dette prosjektet ikke vært like lett å formidle til folk flest. Fotografiene gir prosjektet en ekstra dimensjon på den måten at de synliggjør temaet. 

- Jeg har ikke hatt hytte i familien min, så for meg er det faktisk ganske eksotisk med disse hyttehistoriene, sier fotograf Haakon Harris, her på feltarbeid i Finnmark. 

 

Publisert 30. aug. 2017 12:03 - Sist endret 30. aug. 2017 12:03