English version of this page

boREALIFE

Hvordan påvirker overoppheting et sårbart sted som Svalbard?

Lysene fra Longyearbyen mellom snødekte fjell

Longyearbyen: En by full av motsetninger. Foto: Jakub Žárský.

Dagens verden er vanskelig å beskrive og forstå. De forskjellige endringene – for ikke å si krisene –  er koblet mot hverandre. Forsøk på å finne løsninger er dømt til å feile, dersom helheten ikke tas med i kalkylen. I denne sammenhengen kan sosialantropologi ha mye å tilby: en bedre orientering i den komplekse, sosiale virkeligheten som mennesker har skapt i løpet av kulturens utvikling.

Et av stedene der sosial, økonomisk og miljømessig forandring akselererer på en bemerkelsesverdig måte er Longyearbyen på Svalbard. Forskningen ved boREALIFE er inspirert av Thomas Hylland Eriksen sitt konsept "overoppheting": hvordan akselererende forandring av kultur og identitet (fra et norsk samfunn til et multikulturelt), økonomi (fra kulldrift til turisme og forskning/utdanning) og miljø (Svalbard blir varmere mye fortere enn andre steder på jorda).

Prosjektet har som mål å finne ut hvordan folk som bor på et globalisert og miljømessig Bildet kan inneholde: hvit, tekst, font, hode, sirkel.sårbart sted oppfatter overopphetingen, hvordan de re- eller dekonstruerer sin lokale identitet, hvordan de forstår verden som forandrer seg og fortolker sine livshistorier.

Zdenka Sokolíčková, fra Hradec Králové-universitetet i Tsjekkia, er gjesteforsker ved Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo. boREALIFE har MSCA Seal of Excellence og er finansiert av OP RDE, Utdanning-, ungdom- og idrettsdepartementet i Tsjekkia. Sokolíčková er basert i Longyearbyen med sin familie i løpet av prosjektets toårige varighet.

 

Publisert 17. apr. 2020 11:52 - Sist endret 2. mars 2022 15:26

Kontakt

Zdenka Sokolíčková