Til SFF-finalen med forskning på hva vi som mennesker skal dele i framtida

161 søknader er blitt til 36 finalister. Forskningsmiljø ved Sosialantropologisk institutt er videre til siste runde av utlysninga om å bli Senter for framragende forskning.

Bildet kan inneholde: font, sirkel, elektrisk blå, logo, grafikk.

- Dette er fantastiske nyheter for oss, og vi er takknemlige for muligheten til å utvikle søknaden videre. Dette prosjektet involverer hele instituttet, noe som gjør arbeidet ekstra spennende for oss, sier Marianne Lien.

Bildet kan inneholde: person, panne, ansikt, nese, smil.
Marianne Lien: Tiltenkt rollen som en av to senterledere. Foto: UiO

Sammen med førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt (SAI), Elisabeth Schober, er Lien tiltenkt rollen som leder av senteret. The Center for the Study of Future Commons vil addressere hva vi som mennesker skal dele i framtida, og verdiene som fellesskapet må verne om.

- Hvordan vi skal løse dette, er en global utfordring som vil stå i sentrum for vår forskning ved senteret, sier hun.

- De sosiale og økologiske konsekvensene er destruktive, hvis alt reduseres til markedsverdi. Som antropologer har vi gode forutsetninger for å studere hvordan mennesker organiserer sine sosiale relasjoner i et fellesskap, og hvordan vi deler felles ressurser. Dette senteret ønsker å løfte fram samtalene om alternative måter å ta vare på en felles og rettferdig framtid for menneskeheten, sier Lien.

Langtidsperspektiv

Fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) er – i tillegg til Center for the Study of Future Commons – miljøer fra Psykologisk institutt (PSI) med som partnere i to av søknadene. Det er Centre for Advanced Studies in Health Equity, koordinert av NTNU og med PROMENTA som partner, og 4MENT - Centre for Multi-Modal Models of Mental Illness koordinert av Medisinsk fakultet, UiO og med Lars T. Westlye som partner.

Søknadene i runde to skal gi en enda fyldigere karakteristikk av prosjektet. Fristen er allerede 15. september. De nye SFF-ene blir kunngjort i juni 2022.

Prodekan for forskning ved SV, Tore Nilssen, mottok i morges nyhetene med glede.

- Vi er veldig stolte over SAI, og imponert over hvordan instituttet bidrar med både fantastisk forskning og utmerkede søknader, sier han.

- Et slikt senter vil prege instituttet og fakultetet i mange år framover. En eventuell tildeling vil dessuten tiltrekke seg oppmerksomhet fra internasjonale forskningsmiljøer og være et springbrett for samarbeid, sier Nilssen.

Halvveis gjennom nåløyet

Av 161 innsendte SFF-søknader til Forskningsrådet er 36 med videre til siste runde. Trinn to skal resultere i cirka 11 nye sentre.

Dette er den femte runden med utlysninger. Tidligere har SV fått én SFF-tildeling: ESOP - Senter for studier av likhet, sosial organisering og økonomisk utvikling. PSI er i tillegg likeverdig partner i RITMO – Senter for tverrfaglig forskning på rytme, tid og bevegelser og NORMENT – Norsk senter for forskning på mentale lidelser.

Av Erik Engblad
Publisert 11. juni 2021 16:16 - Sist endret 11. juni 2021 21:44