Traumebehandling. Komplekse traumelidelser og dissosiasjon

Reaktører:

Forlagets omtale:

I dag forstår vi arbeidet med traumatiserte på en litt annen måte enn for bare få år siden. Moderne traumebehandling innebærer å kunne roe og regulere nervesystemet, trene på å være til stede her og nå, arbeide med å integrere de følelsene som aldri ble anerkjent eller tålt, og å arbeide med den overlevelsestrategien personen har utviklet. Det er forfatternes ambisjon å vise hva som er god traumebehandling i dag.

De ulike kapitlene bygger på undervisningen som erfarne og faglig engasjerte psykologer utviklet innenfor rammen av «Tryggere Traumeterapeuter» (TT), RVTS Østs traumefokuserte kompetanseprogram for spesialisthelsetjenesten.

«Traumebehandling» retter seg spesielt mot behandling av mennesker med komplekse traumelidelser og dissosiasjon og kan ses som en videreføring av «Dissosiasjon og relasjonstraumer» (Anstorp, Benum ; Jakobsen, 2006).

Trine Anstorp er spesialrådgiver ved RVTS Øst (Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, Region Øst) og spesialist i klinisk psykologi. Gjennom klinisk praksis, forskning og undervisning har hun bidratt til å utvikle et aktivt fagmiljø når det gjelder forståelse og behandling av komplekse traumelidelser og dissosiasjon.

Kirsten Benum er førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo og spesialist i klinisk psykologi. Hun er medredaktør og medforfatter av flere lærebøker i traumepsykologi og psykoterapi, blant annet God psykoterapi. Et integrativt perspektiv (2013).

De øvrige bidragsyterne fra TT-programmet er Akiah Ottesen Berg, Harald Bækkelund, Ingunn Holbæk, Ragnhild Kjøsnes, Katinka Thorne Salvesen, Torunn Støren, Ragnhild Utgarden og Judith van der Weele. I tillegg bidrar Janina Fisher, Gro Fersnes, Dag Nordanger og Anne Strand (tidligere pasient som skriver under psevdonym).

 

Publisert 27. nov. 2014 07:30 - Sist endret 4. jan. 2018 00:20