English version of this page

Aktuelle forskningssaker

Publisert 7. mars 2024 07:08

- Jeg er dypt beæret over å få denne prisen. Som en som studerer hjernen, er denne anerkjennelsen spesiell, siden den er oppkalt etter Fridtjof Nansen, som hadde banebrytende bidrag til nevrovitenskapen. Det sier førsteamanuensis ved Psykologisk institutt Daniel Quintana. Han får årets Fridtjof Nansen belønning for yngre forskere i realfag og medisin.   

Publisert 23. juni 2023 12:14

Eirunn Skaug mottar H.M. Kongens gullmedalje for studie som viser at gener spiller en betydelig rolle for hvor sannsynlig det er at du vil oppleve traumatiske hendelser: – Det som skjer i livet vårt er slettes ikke alltid tilfeldig.

Publisert 27. apr. 2021 10:06

I stedet for frie ungdomsliv opplever unge mennesker i dag isolering og restriksjoner, stengte skoler og fritidstilbud, ensomhet og frykt for alt de går glipp av.

Publisert 9. okt. 2020 08:50

Flere er bekymret, føler på ensomhet, har søvnvansker og kjenner på angst og depresjon. - Koronapandemien har gjort mange av oss mer sårbare psykisk, og de som var mest sårbare fra før, er spesielt utsatt, sier professor i psykologi, Espen Røysamb.

Publisert 3. aug. 2020 14:42

Til tross for økt informasjon og kunnskap lever rasismen fortsatt over hele verden. Ny forskning kobler rasisme til en personlighet som er arvelig.

Publisert 24. apr. 2020 11:49

-  Livskvaliteten i Norge er allerede skeivfordelt. Og de marginaliserte gruppene kommer til å vokse i kjølvannet av koronapandemien, sier Ragnhild Bang Nes. Hun har forska på hva det er som gjør oss lykkelige.

Publisert 31. jan. 2020 09:26

– Demens handler om aldring. Og aldringen påvirkes allerede før vi blir født, mener årets vinnere av Nasjonalforeningen for folkehelsens Demensforskningspris Anders Fjell og Kristine Walhovd.

Publisert 1. nov. 2019 09:37

Kvinner som har født ett eller flere barn får trolig en "boost", som forsinker hjernens aldringsprosess senere i livet. Det viser en studie av hjernestrukturen til 12 021 middelaldrende kvinner fra Storbritannia, som flere norske forskere står bak.