Klimakrise, men lite handling: Hva hindrer oss i å skifte kurs?

Selv om den vitenskapelige kunnskapen om klimaendringene er overveldende, henger samfunnsmessige endringer etter. Hvor er proppen i systemet?  Hvorfor er det så vanskelig å skifte kurs?

Foredrag:

 • Thomas Hylland Eriksen: Sivilisasjonens største selvmotsigelse
 • Karine Nyborg: Gode og onde sirkler
 • Bård Harstad: Strategiske spill i økonomi og politikk
 • Harold Langford Wilhite: Hvorfor handler vi ikke?

Selv om den vitenskapelige kunnskapen om klimaendringene og deres årsaker er overveldende, henger samfunnsmessige endringer etter. Forbruket av fossilt brennstoff øker fremdeles, og de tre varmeste månedene siden målingene begynte, ble registrert våren 2016.

Hvor er proppen i systemet; hvilke flaskehalser er det som er tette, og hvorfor er det så vanskelig å skifte kurs? En dimensjon som er dårlig forstått, og som kan gi viktige svar, er at vi er fanget i en rekke skalakollisjoner:

Det langsiktige kolliderer med det kortsiktige; det nære med det fjerne; den lille, erfaringsnære verden med den store og abstrakte.

Det er lett å kompostere, men vanskelig å avskaffe flytrafikken. Det er mulig å redde en forurenset bekk, men ikke å stanse nedsmeltningen av innlandsisen på Grønland. Neste års feriereise til Thailand blir prioritert fremfor kommende generasjoners livskvalitet.

På dette arrangementet gis mange eksempler på slike skalakollisjoner, og publikum får også oppleve et sjeldent møte – eller kanskje en skalakollisjon? – mellom økonomi, antropologi og perspektiver fra psykologiHvor er proppen i systemet? Hvilke flaskehalser er det som er tette? og hvorfor er det så vanskelig å endre kurs?

  Thomas Hylland Eriksen om temaet for arrangementet:

  Velkommen!

  Gratis inngang.

  Se UiOs sider om Forskningsdagene for fullt program.

  Publisert 24. aug. 2016 12:46 - Sist endret 31. okt. 2019 14:04