
C-REX is calling for a PhD Research Fellow on Right-Wing Violence and Terrorism. Deadline: Monday, March 1, 2021
C-REX is calling for a PhD Research Fellow on Right-Wing Violence and Terrorism. Deadline: Monday, March 1, 2021
I podkasten Liberal halvtime tar Lars Erik Kjekshus til orde for at myndighetene i større grad må tenke scenarioer ut fra hva slags type helsevesen vi ønsker oss. Vil vi ha høy grad av spesialisering eller stor geografisk dekning? Samtidig gjør rask utvikling innen genteknologi og digitalisering det vanskelig å vite hvilke typer helsepersonell vi får bruk for.
Pasientene med de alvorligste psykiske lidelsene har mest nytte av tilrettelagt terapi, og virkningen er langvarig, viser en stor norsk studie på effekten av psykoterapi.
- Jeg tror det som har skjedd i USA har hatt ganske mye å si også for den indiske debatten, sier Kenneth Bo Nielsen om økt debatt om politivold i India.
Arnfinn H. Midtbøen og Henning Finseraas har skrevet en kronikk i Khrono etter å ha studert hvordan kvinner og menns akademiske kompetanse vurderes av nordiske universitetsansatte.
- Pandemien har vist oss at vi er sårbare og at det ikke er alt vi har kontroll over, men pandemien har også vist oss at det er mulig å få til endringer raskt også på statlig nivå. Vi kan snu hele samfunnet rundt nesten over natten, sier Thomas Hylland Eriksen til Uniform.
Cathrine Holst is guesting on the Science for Policy podcast and talks about trust and mistrust in scientists and other experts.
Det vil neppe redusere utdanningsulikhet i stort omfang å oppdra foreldre uten universitetsgrad og hjelpe dem å velge riktig nabolag, skriver Are S. Hermansen og Torkild H. Lyngstad med flere i et debattinnlegg i phoAftenposten.
TIK's ERC Starting Grant project welcomes two new research assistants, Minja Mitrovic and Jonas Engestøl Wettre, to the group.
Kvinner dominerer på psykologistudiet, men så langt har ikkje det ført til ei betring av kjønnsfordelinga i faste vitskaplege stillingar. Mellom 2016 og 2019 blei det berre tilsett ei kvinne i dei 13 ledige stillingane som førsteamanuensis. Eit nytt prosjekt skal gripa tak i dette.
Rask økonomisk vekst driver opp etterspørsel etter landareal i India. Ny forskning viser hvilke virkemidler indiske myndigheter tar i bruk for å overføre jord fra bønder til kapitalsterke investorer.
- Marianne Gullestad visste godt at hun ikke var «en av dem». Men mens andre feminister var uinteressert i hva som foregikk blant hjemmeværende mødre, var antropologen oppriktig interessert i deres livsvilkår, skriver Marianne Lien om Marianne Gullestad.
The article “Innovation in natural resource- based Industries; a pathway to development?” by TIK researchers Allan Dahl Andersen and Erlend O. Simensen, is the first one to cross 10.000 reads in the journal Innovation and Development.
Sammenhengen mellom myndiggjøring av kvinner og fred er ikke lenger kun en antakelse. Statsvitere har analysert nye data om likestilling, kvinners rettigheter og forekomsten av borgerkrig.
BBC has asked "global thought leaders, doers and thinkers" about the implications of Covid-19. In her response, Gunn Birkelund says we need to emphasise the scientific method and international collaboration as the only way out of the crisis.
- I en tid hvor dekolonialisering av universiteter er oppe i viktige debatter og prosesser, bidrar oppgaven til forståelse av hvorfor afrikansk akademia er marginalisert globalt, sier Anna Kristine Johansen.
- Sysselsetting av kvinner ser ut til å øke risikoen for å oppleve partnervold for kvinner i India. Det som kanskje er mest overraskende er at dette står i sterk kontrast til hvordan effekten av sysselsettingen av kvinner er i flere vestlige land. Og i kontrast til hva mange har pekt på som en løsning for å redusere partnervold, sier Kristin Vikan Sjurgard.
- Det viktigste funnet i oppgaven min er at offentlige organisasjoners omdømmehåndtering blir påvirket av hvilken grad av oppmerksomhet som er rettet mot dem. Om en organisasjon har mye eller lite oppmerksomhet rettet mot seg, har noe å si for hvordan organisasjonen kommuniserer utad, sier Marlene Huse Renø.
- Jeg undersøkte om barnehagebarn og spedbarn foretrekker en figur som tilhører en stor fremfor en liten gruppe. Blant barnehagebarna fant jeg en kjønnsforskjell: Mens jentene valgte figuren som tilhørte den lille og store gruppen omtrent like ofte, valgte guttene oftere den figuren som tilhørte den store gruppen, sier Erik Kjos Fonn.
«Kontroll over akademia», «Offentlige organisasjoner og omdømme», «Koblingen mellom partervold og sysselsetting av kvinner» - og «Barnehagebarns og spebarns gruppepreferanser». Dette er temaene for masteroppgavene som får årets Våg å vite-priser i sine kategorier på SV-fakultetet.
– Ingen kunne i sin villeste fantasi tenke seg at den nye kongressen skulle bli verre enn før, men det skjedde faktisk, sier Jemima García-Godos til Aftenposten.
Det er meldt inn fire tilfeller av koronasmitte på UiO de siste sju dagene.
Det synes å ha blitt etablert som et nytt faktum at lengre fedrekvoter fører til at mødre tar mer ulønnet permisjon. Men dette vet vi faktisk ikke. De tallene om økning i mødres ulønnede permisjon som sirkulerer i debatten, har sannsynligvis andre forklaringer enn fedrekvotens lengde, skriver Anne Lise Ellingsæter i en artikkel i Klassekampen.
I 1993 bidro oljearbeiderstreik til at to diktatorer måtte gå. I dag er forbundene svekket og på defensiven og beskriver selv at de ikke har overskudd til å delta i folkelige protester, skriver Camilla Houeland i en kronikk i FriFagbevegelse.