
– Jeg tror militæret har feilvurdert de endringene som har skjedd i samfunnet, og sin egen posisjon hos folket, sier Kristian Stokke til Dagsavisen.
– Jeg tror militæret har feilvurdert de endringene som har skjedd i samfunnet, og sin egen posisjon hos folket, sier Kristian Stokke til Dagsavisen.
Climate activists and leftists should tread cautiously when they use the climate argument to support fossil fuel subsidy reform in Africa, warns Camilla Houeland in a blog post on "Africa Is a Country".
- Vi burde tenke på hvordan den nødvendige teknologien kan gjøres lett tilgjengelig for lokale aktører istedenfor å overlate resirkuleringen av elektronisk-avfall til store selskaper, sier Samwel Moses Ntapanta i intervju med Casa de Globo.
På få år har en liten dings forandra måten vi lever på. Det er grunn nok for Thomas Hylland Eriksen til å skrive bok om smarttelefonen.
- Selv om en økonomisk aktivitet kan være legal, vil det i praksis være vanskelig å lykkes med en business uten å bøye eller bryte regelverket, sier Ståle Wig om hvordan cubanere klarer seg i dagens cubanske økonomi.
Hør Zdenka Sokolíčková fortelle om Longyearbyen og livet på Svalbard i BBCs podcastserie The Compass.
Følelsesmessig polarisering utspiller seg også i Norge. Miljøbevegelsen og fagbevegelsen bør begge ha en plass rundt bordet når fremtidens klima- og industripolitikk skal utmeisles, skriver David Jordhus-Lier og Camilla Houeland i Dagsavisen
Nordmenns syn på statusforskjeller mellom yrker er tilforlatelig likt det man finner i andre land og til andre tider, og rangeringen overlapper med lønns- og utdanningsnivå, skriver tre av forfatterne bak den ferske boka "Arbeiderklassen" i Klassekampen.
- Det har også vært en tendens under den nåværende statsministeren at India har beveget seg i en gradvis mer autoritær retning, og det har vi delvis også sett på den måten man har søkt å håndtere disse bondeprotestene, sier Kenneth Bo Nielsen om bondeopprøret i India.
De siste ukene har det pågått en debatt i Morgenbladet, om publisering av forskningsdata, mellom Tore Wig og Catharina Sletner, Marianne Lien, Thomas Hylland Eriksen og Ola Gunhildrud Berta.
- Det løfter dette her frem som et internasjonalt anleggende som mange folk har meninger om, sier Kenneth Bo Nielsen om kjendis-twittring om bondeopprøret i India.
–Det er fantastisk flott og inspirerande å vera ein del av eitt av verdas fremste fagmiljø på aldring og livsløpsforsking. Det seier doktorstudent James Michael Roe på Psykologisk institutt, UiO. Førre måndag fekk 32-åringen publisert ein artikkel i Nature Communications med eit heilt nytt funn om aldring og Alzheimer-pasientar.
Kuppet kom overraskende, men det har lenge vært sett som en mulighet. Det viser at tiden er overmoden for å tenke nytt om norsk politikk overfor Myanmar, skriver professor i samfunnsgeografi Kristian Stokke i denne kronikken.
Etter drapet på George Floyd fikk ‘strukturell rasisme’ resonans i Norge. I Klassekampen og i Tidsskrift for samfunnsforskning skriver Arnfinn H. Midtbøen om bruken av begrepet i en norsk sammenheng.
Grupper i befolkningen som ikke møter hverandre slutter etter hvert å forstå hverandre, advarer Terje Wessel i en artikkel på forskning.no om segrering i norske byer.
- Folk med god inntekt snakker ofte om hvor hardt de har jobbet for å fortjene hver krone, men sannheten er at vi som lever i den velstående delen av verden, først og fremst har hatt flaks, skriver Ståle Wig og Aksel Braanen Sterri i Dagbladet.
Antropologistudenter ved Sosialantropologisk institutt lærer seg koding: - Kunnskap om mennesker er en forutsetning for teknologiutvikling.
- Hvorfor bruker politiske kommentatorer tiden sin på statsministerens nye frisyre når landet er midt i en pandemi, økonomien stagnerer og sinte bønder har demonstrert i hovedstaden i månedsvis? Spør Kenneth Bo Nielsen, Niladri Chatterjee, Arild Engelsen Ruud og Guro Warhuus Samuelsen.
Avisa Oslo har kartlagt drikkevanene i hovedstadens bydeler og fått Willy Pedersens kommentarer til hvordan forskjellene viser betydningen av blant annet penger og utdanning.
- Sverige anerkjenner ikke at det har hatt en annen strategi, staten og helsemyndighetene påstår nå at de alltid har hatt samme strategi som resten av verden, noe som helt tydelig er en løgn, sier Camelia Dewan om Sveriges håndtering av COVID-19.
- Bondeprotestene er de mest omfattende og vedvarende India har sett på flere tiår. Dermed har indiske bønder vist - på tross av hyppige påstander om det motsatte - at de fortsatt er en politisk maktfaktor i det 21. århundret, skriver Kenneth Bo Nielsen, Bikramdeep Singh Pannu og Jostein Jakobsen.
Dagsavisen omtaler en fersk rapport fra skrevet av David Jordhus-Lier og Camilla Houeland, basert på samtaler med tillitsvalgte i olje- og gassbransjen og representanter for miljøbevegelsen.
- Vi ser på en måte en standoff her, der ingen av sidene har tenkt til å gi seg, sier Kenneth Bo Nielsen om forholdet mellom demonstrantene og myndighetene i India.
From the 9th to 11th of December 2020, the OSIRIS team participated at the Workshop on Medical Innovation (WOMI), which was organised by Maynooth University School of Business and Gothenburg Center for Knowledge-intensive Innovative Ecosystems.