Aktuelle saker - Side 9

Publisert 9. mai 2011 08:30

Et år innen Frankrike velger sin neste president og ny nasjonalforsamling går det til værs med Nasjonal Front. Mange meningsmålinger gir partiet en oppslutning på omkring 20 prosent. Hva skyldes den (etter alt å dømme) sterke stillingen partiet for tiden har i befolkningen? Vil den vare?

Publisert 4. mai 2011 22:06

Lesere av Montréal-avisen La Presse ble tirsdag morgen møtt med krigstyper og ordspillet “L’électrochoc!” som overskrift– og det slett ikke uten grunn. Det er sjelden et veletablert demokrati gjennomgår så store omkalfatringer av sitt politiske landskap i løpet av én enkelt valgkamp. Og det var nettopp de fransktalende områdene i provinsen Quebec som hadde hovedrollen i mandagens sjokkvalg.

Publisert 29. apr. 2011 14:33

For cirka en måned siden - nærmere bestemt mandag 21.mars - lanserte de tyske sosialdemokratene (SPD) sitt forslag om ”Volksinitiative” (folkeinitiativ) i lovgivningsprosessen. I et land hvor grunnloven ikke åpner for nasjonale folkeavstemninger er dette et oppsiktsvekkende forslag. 

Publisert 26. apr. 2011 18:33

Påsken – den viktigste kristne høytiden – er over for i år. Og mens mange nordmenn har glemt hva palmesøndag, skjærtorsdag og langfredag egentlig handler om, er det neppe slik for de politikerne som ankommer Trondheim førstkommende torsdag for å delta på Krfs landsmøte. Kulturelle karakteristika ved Krfs landsmøter tyder nemlig på at den kristne identiteten fortsatt stikker dypt hos delegatene.

Publisert 18. apr. 2011 10:01

Gårsdagens protestvalg i Finland antyder tre parallelle utviklingstrekk: protest mot EU og den politiske eliten, venstredreining i økonomiske spørsmål og mer fokus på verdikonservative holdninger. Mens alle andre partier gikk tilbake, ble det populistiske Sannfinländarnas mannskap i Eduskunta forsterket med 34 personer.

Publisert 14. apr. 2011 21:50

Ved inngåelsen av EØS-avtalen slo Olje- og energidepartementet (OED) fast at verken ressursforvaltningen eller konsesjonspolitikken vil bli særlig berørt av EØS-avtalen. Nå 17 år etter, er det tid for å gjøre opp status om hvilke virkninger har EØS-avtalen hatt på norsk energipolitikk.

Publisert 14. apr. 2011 20:11

Alle basketaka i soga til SF og SV er drivande godt skildra i boka om den no tamde politiske urokråka, skriv Bernt Hagtvet om Frank Rossavik si imponerande bok SV – frå Kings Bay til Kongens bord.

Publisert 11. apr. 2011 23:00

Dualism used to prevail on the moderate right wing of French politics. There were two independent groupings: gaullists and centrists. Nicolas Sarkozy masterminded their conflation in 2007. Then the bulk of centrist politicians, including most centrist deputies in the National Assembly, rallied to the president’s party. Will they remain there?

Publisert 8. apr. 2011 14:25

Det nærmer seg folkeavstemning om ny valgordning i Storbritannia. Debatten er preget av skjulte agendaer, som ved folkeavstemninger flest. Saken det skal stemmes over går til kjernen av hvordan demokrati har vært forstått og praktisert i London.

Publisert 6. apr. 2011 13:49

“Alle skal med!”, er som kjent Arbeiderpartiets slagord. Her skal vi la dette slagordet være utgangspunktet for en kort analyse av landsmøtets sammensetning. Er alle (grupper) med? La oss sammenligne kjennetegn ved Aps delegater med tall for hele befolkningen fra SSB.

Publisert 6. apr. 2011 13:43

Harald Eia er en helt. Uansett hva man måtte mene om det ene eller det andre innslaget i hans serie med Hjernevask-programmer, greide han å diskreditere masse pære tull, som lenge er blitt møtt med alt for mye elskverdighet av alt for mange (ellers vettuge) samfunnsvitere. Mennesker er alminnelige organismer, og samfunnsvitenskap er en del av biologien, det vil si studiet av liv. Men dette impliserer ikke at evolusjonsteorien lærer oss alt vi trenger å vite om mennesker. Hvor langt rekker den når det gjelder å forstå menneskers mentale liv?

Publisert 3. apr. 2011 11:27

I den svenska valrörelsen började allt fler socialdemokrater argumentera att orsaken till moderaternas framsteg var att socialdemokratiska idéer helt enkelt blivit underminerade av globaliseringen och den post industriella utvecklingen. Detta är helt fel, hävdar Olle Törnquist. Krisen i den internationella giganten Olof Palmes gamla parti handlar istället om provinsialism, självtillräcklighet och kortsiktig politik.

Publisert 30. mars 2011 18:15

Europeisk politikk preges i dag av ledere som Merkel, Sarkozy, Cameron og Berlusconi. De sosialdemokratiske partiene har lite å stille opp med. Selv i sin gamle høyborg Sverige, ble en senterhøyre koalisjon gjenvalgt i fjor. Hva er det blitt av sosialdemokraters evne og vilje til regjeringsmakt?

Publisert 29. mars 2011 17:50

Det interessante spørsmålet er ikke om drivhusteorien er en tilnærmet udiskutabel sannhet. Det er den ikke. Det interessante er om teorien er pålitelig nok – og urovekkende nok – til at storstilte utslippsreduksjoner bør iverksettes med det samme. Det er den.

Publisert 28. mars 2011 15:28

Dette er en blogg for fortløpende analyse og kommentarer til politiske hendelser og utviklingstrekk fra hele verden. Ansvarlige redaktører er stipendiat Anders Ravik Jupskås og professor Raino Malnes. Dersom du ønsker å bidra med en tekst, kan den sendes til en av redaktørene.

Publisert 28. mars 2011 13:20

Dansk Folkeparti (DF) har vært holdt på en armlengdes avstand av den danske regjeringen VK-regjeringen i 10 år. Hvorfor har DF blitt nektet  ministerposter? Og hvorfor har partiet akseptert en rolle som en lydig støttespiller uten plass ved maktens bord?