Obiter dicta

Publisert 29. mai 2011 15:29

"Det er ingen grunn til kritikk av bruken av luftmakt i Libya med mindre man vil lempe på kravet om hensyn til sivile", skriver professor i statsvitenskap Janne Haaland Matlary.

Publisert 25. mai 2011 10:28

I koalisjonen med SPD fra 2005 hadde Merkel vunnet respekt gjennom en nøkternt avveiende stil. Men etter skiftet fra displinerte sosialdemokrater til urokråka Westerwelle som regjeringspartner, måtte jernhanskene frem. Så kom Fukushima, og Merkel syntes nå fortvilet å kjøre i revers. Hva var skjedd?   

Publisert 6. apr. 2011 13:43

Harald Eia er en helt. Uansett hva man måtte mene om det ene eller det andre innslaget i hans serie med Hjernevask-programmer, greide han å diskreditere masse pære tull, som lenge er blitt møtt med alt for mye elskverdighet av alt for mange (ellers vettuge) samfunnsvitere. Mennesker er alminnelige organismer, og samfunnsvitenskap er en del av biologien, det vil si studiet av liv. Men dette impliserer ikke at evolusjonsteorien lærer oss alt vi trenger å vite om mennesker. Hvor langt rekker den når det gjelder å forstå menneskers mentale liv?

Publisert 29. mars 2011 17:50

Det interessante spørsmålet er ikke om drivhusteorien er en tilnærmet udiskutabel sannhet. Det er den ikke. Det interessante er om teorien er pålitelig nok – og urovekkende nok – til at storstilte utslippsreduksjoner bør iverksettes med det samme. Det er den.