Willy Pedersen om russefeiringens historie og praksiser

Sex, festmoral, auditions, prøvefesting og iskald eksklusjon. Willy Pedersen har over mange år forsket på temaer og praksiser knyttet til russetiden. Nå som tiden igjen er her, har han uttalt seg i Debatten, Ekko, Oppdatert og Aftenposten.

Bildecollage av logoene til Debatten med bilde av Fredrik Solvang, Ekko samfunnspodden i hvit skrift på oransje bakgrunn, Oppdatert i svart skrift på fargerik bakgrunn i ulike farger og Aftenposten som en stor hvit A inne i en svart sirkel.

Etter en årrekke med kvalitativt og kvantitativt forskning på russetiden, samt gjennomgang av historisk stoff, har Willy Pedersen opparbeidet seg solid kunnskap om fenomener og praksiser i russefeiringen. I årets medieuttalelser er særlig ett narrativt sentralt, nemlig "ekslusjon". Også de vanlige temaene om sex, fyll og fest er å finne. 

I Debatten blir det diskutert hvorvidt russetiden er for alle og om den bør reguleres. Pedersen forteller blant annet om russetiden som et opprinnelig elitefenomen, og russebussen som en strukturell mekanisme som sørger for både fellesskap og eksklusjon. Se hele episoden. (Pedersen er med fra 31:56).  

Hos Ekko er temaet fyll, sex og skam, og kjønnsforskjeller i russetiden. Hør hele episoden

Hos Oppdatert forteller Pedersen om russebussen som en sosial struktur der ungdommer i sin egne, avlukkede arena kan utføre russetidens ritualer. Hør hele episoden. (Pedersen er med fra ca 17:15).

Pedersen kronikk i Aftenposten forteller om ritualer og praksiser for inklusjon og eksklusjon i russetiden, og elitistisk forankring som årsaken til at den årlige kritikken av praksisene ser ut til å prelle. Les hele kronikken.

Emneord: russetid, ungdom, Ritualer, Elite, ekskludering, Inkludering
Publisert 3. mai 2022 18:04 - Sist endret 3. mai 2022 18:04