I media

Vi har samlet noen presseklipp der ansatte ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS) har uttalt seg i media i intervju, kronikker eller gitt andre bidrag i offentlig debatt. Listen er ikke fullstendig.

Publisert 1. apr. 2019 16:18

– Da de første resultatene av analysen tikket inn, holdt jeg på å ramle av stolen, sier Anne Bitsch til Uniforum, som har intervjuet henne om doktorgradsavhandlingen.

Publisert 25. mars 2019 13:45

Terje Wessel er intervjuet i en artikkel på NRK Ytring om forskningen som viser  hvordan besteforeldres bosituasjon på 1960-tallet påvirker barnebarnas bosituasjon i dag.

Publisert 1. mars 2019 13:29

– Dette gikk bedre enn man kunne frykte, men ikke som håpet, sier postdoktor Camilla Houeland om valggjennomføringen i Nigeria.

Publisert 1. mars 2019 10:04

Innvendingene mot økt fedrekvote er mange. Men er de gode? spør professor Anne Lise Ellingsæter i sin kronikk i Dagens Næringsliv.

Publisert 12. feb. 2019 10:19

Kultureliten i Norge og Sverige fremstår i mediesammenheng som smakselitistisk, politisk korrekt, mektig, arrogant og privilegert. Svensk kulturelite er mest politisert og forhatt. Dette er hovedfunn i professor Anne Krogstads ferske analyse av norske og svenske avisartikler.

Publisert 28. jan. 2019 10:23

Elitestatus vekker tilsynelatende sterke negative assosiasjoner her i landet. – Det strider imot det norske likhetsidealet om å være helt vanlig, sier sosiolog Jørn Ljunggren til Aftenposten.

Publisert 28. jan. 2019 10:12

Professor Anne Lise Ellingsæter vil at menn skal tematiseres i debatt om fødselstall.

Publisert 21. jan. 2019 11:01

Forkjemperne for Plan S må nå slutte å påstå at høringen om åpen tilgang var en tilstrekkelig utredning, i følge professor Torbjørn Skardhamar.

Publisert 17. jan. 2019 14:07

I 2020 gjennomføres en større internasjonal undersøkelse som kan gi svar på hvorfor det fødes færre barn.Hvis politikerne ønsker svar på hva som må til for å støtte dagens unge når de skal etablere seg med familie, bør de finansiere norsk deltakelse i denne undersøkelsen, skriver Trude Lappegård i en kronikk i Dagbladet.

Publisert 10. jan. 2019 10:01

Verken flyktninger eller arbeidsinnvandrere løser utfordringene som følger av lave fødselstall, konkluderer Grete Brochmann og Trude Lappegård.

Publisert 9. jan. 2019 10:17

Fødselstallene faller i Norden. Professor Trude Lappegård advarer i Aftenposten mot å tro at det finnes bare en forklaring på denne utviklingen.

Publisert 7. jan. 2019 12:46

Nordmenn får stadig færre barn – og vi blir stadig eldre når vi får vårt første. Men hvor problematisk er det egentlig? Anne Lise Ellingsæter har sett nærmere på årsaker til og konsekvenser av at fødselstallene i Norge har gått ned.

Publisert 4. jan. 2019 09:54

Strategiske flyttemønstre blant de rikeste er mindre vanlig enn vi trodde. Sosial kapital lar seg vanskelig pakkes med i flyttelasset, i følge Maren Toft.

Publisert 4. jan. 2019 09:44

Trude Lappegård sier at det ikke fins data som dokumenterer at det blir flere barn av mer tilskudd. Heller ikke gjør barnehageplass eller kvinners utdanning stort utslag.

Publisert 12. des. 2018 09:42

Å hevde at forskning gir klare svar på hvilken samværsordning som er best, er en uheldig overforenkling, skriver professor Torkild Hovde Lyngstad og kolleger i Aftenposten.

Publisert 28. nov. 2018 09:31

Per Gunnar Røe har vært gjest hos Lørdagsliv på P1 og snakket om kjøpesentre og deres funksjon i samfunnet.

Publisert 19. nov. 2018 13:57

Forskning.no har snakket med forskerne bak to ferske studier som pensjonister og helse. Adrian Farner Rogne har studert sammenhengen mellom pensjonering og hvor lenge folk kan regne med å leve.

Publisert 19. nov. 2018 10:18

Professor Gunn Elisabeth Birkelund m.fl. krever utredning om Plan S i Khrono.

Publisert 19. juni 2018 10:38

For Katta-elevene er kulturell kapital langt viktigere enn økonomisk kapital. Willy Pedersen, Vegard Jarness og Magne Flemmen har skrevet et essay om den typiske eleven ved Oslo Katedralskole.

Publisert 27. feb. 2018 08:00

Hverken karakterbasert opptak eller geografisk basert enhetsskole er egnet til å forhindre segregering mellom elever fra ulike sosiale miljøer og med forskjellig prestasjonsnivå, i følge professor Marianne Nordli Hansen.

Publisert 26. feb. 2018 12:50

Å sette mål for bruken av felles ressurser og kontrollere om målene nås, er ikke urimelig. Men det er ikke tillitsbyggende, i følge professor Lars Erik Kjekshus.

Publisert 30. jan. 2018 11:09

Kvinner bør ikke bære et større ansvar enn de allerede gjør, mener studentene ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. De ble intervjuet i forbindelse med et TV-innslag om #metoo på TV2 nyhetene 26.januar.

Publisert 30. jan. 2018 10:52

– Alvorlige sykdommer med tydelige symptomer rangeres høyt. Om de også kan behandles raskt og dramatisk, og forekommer i et organ høyt oppe i kroppen, vil de ha høy prestisje i medisinen, sier professor Dag Album til NRK.

Publisert 8. jan. 2018 10:43

Andelen innvandrere som eier bolig er mye lavere sammenlignet med resten av befolkningen. Dette medfører at de ofte er på flyttefot. Professor Terje Wessel og postdoktor Are Skeie Hermansen er intervjuet om mulige årsaker i Vårt land.

Publisert 5. jan. 2018 14:04

Sylvi Listhaug mener tall fra Statistisk sentralbyrå - SSB om kriminalitet blant innvandrere er sminket. Professor Torbjørn Skardhamar er uenig.