I media

Vi har samlet noen presseklipp der ansatte ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS) har uttalt seg i media i intervju, kronikker eller gitt andre bidrag i offentlig debatt. Listen er ikke fullstendig.

Publisert 11. nov. 2019 08:16

Samtidig som den sosiale ulikheten øker, virker det stadig vanskeligere å se hvor den øvre middelklassen skal kunne finne økt forståelse for vanlige folks liv, skriver Jørn Ljunggren og Marte Mangset i en kronikk i Aftenposten.

Publisert 5. nov. 2019 07:52

Sidan 70-talet har deltidsarbeid endra seg frå å representere moglegheiter for kvinner som ønskte å gå ut i arbeidslivet, til å bli ei utfordring for velferdsstatens bereevne.  I dag er det eit uønskt fenomen: Alle bør jobbe heiltid, seier Anne Lise Ellingsæter.

Publisert 24. okt. 2019 15:40

De elevene som brenner for norsk litteratur, dataspill eller musikk, bør få fordype seg i dette. Så får vi heller akseptere at det er kjønnsforskjeller i elevenes preferanser og interesser, skriver Gunn Elisabeth Birkelund i en kommentar til utredningen om kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner og utdanningsløp (NOU 2019:3).

Publisert 21. okt. 2019 13:24

Det er en livsklok og varm roman Kjersti Ericsson har skrevet om den radikale delen av kvinnebegelsen som hun selv var en del av på 70-tallet, skriver Grete Brochmann i Morgenbladet.

Publisert 23. sep. 2019 15:31

Jeg tror utfallet av årets lokalvalg på mange måter kan tolkes som en reaksjon på «snikprosesser» i samfunnsutviklingen, skriver Grete Brochmann i Morgenbladet.

Publisert 5. sep. 2019 13:42

Hvorfor har forsøk på subsidiekutt ført til streiker, opprør og en diktators fall? spør Camilla Houeland i en artikkel i Bistandsaktuelt.

Bildet kan inneholde: ansikt, hake, hode, hud, panne.
Publisert 22. aug. 2019 16:24

Mellom 1996 og 2018 gikk andelen av ungdom i Oslo som oppga å ha drukket seg fulle det siste året ned fra 42 prosent til 25 prosent, skriver Adrian Farner Rogne, Willy Pedersen og Anders Bakken i en kronikk i Aftenposten.

Publisert 8. juli 2019 10:12

Anne Lise Ellingsæter og Ragnhild Steen Jensen har skrevet et blogginnlegg på LSE Business Review om holdninger til kvinners deltidsarbeid i Norge siden slutten av 70-tallet.

Bildet kan inneholde: kart, linje, illustrasjon.
Publisert 4. juli 2019 09:27

Erfaringene er med på å prege hvor i Oslo skeive oppholder seg og hvor de ønsker å bo, skriver Sara Fanny Sandberg Vik i en kronikk i Aftenposten, basert på hennes ferske masteroppgave i sosiologi.

Portrettbilde: Lars Böcker
Publisert 25. juni 2019 09:52

I iveren etter å stimulere til en rask utfasing av fossildrevne biler, er det viktig å ikke glemme at også nullutslippsbiler påfører samfunnet kostnader, som kø og trafikkulykker, skriver Lars Böcker sammen med Tanja Winther og Katinka Holstmark i Dagens Næringsliv

Publisert 17. juni 2019 14:29

Mange bruker cannabis. Men det er ungdom fra arbeiderklassen som blir tatt av politiet, skriver Willy Pedersen i en artikkel i Aftenposten.

Bildet kan inneholde: Hår, Hake, Offisielt, Business, Kollisjonsarbeider.
Publisert 17. juni 2019 14:20

Har vi ikke lest Hannah Arendt før, bør vi lese henne nå, skriver Cathrine Holst i en artikkel i Morgenbladet.

Publisert 4. juni 2019 13:46

Bekymringene om kvalitetskontroll blir ikke tatt på alvor, skriver Torbjørn Skardhamar i Khrono etter å lest de endelige retningslinjene for Plan S om åpen tilgang til publisert forskning.

Publisert 3. juni 2019 15:45

17. mai er paradoksenes dag. Den er pompøs og folkelig; sjåvinistisk og inkluderende og den har vist en forbløffende evne til endring innenfor et ganske stabilt konsept, skriver Grete Brochmann i Morgenbladet.

Publisert 28. mai 2019 12:58

I en tid da ledende sosiologer mente klasseskillene var borte, viste Lennart Rosenlund at de bare hadde fått nye uttrykk, skriver Magne Flemmen i en artikkel i Klassekampen i anledning Rosenlunds 75-årsdag.

Publisert 27. mai 2019 10:02

Marianne Nordli Hansen er en av gjestene når Utdanningsforbundets podcast Lærerrommet spør om det finnes bedre alternativer enn karakterer og adresse som opptakskriterier til videregående skole.

Publisert 23. mai 2019 09:27

– Boligpolitikken burde vært mer innrettet mot trengselsproblemene vi har innen boligmarkedet i de store byene, sier Terje Wessel til Klassekampen i en artikkel om hovedstadens boligmarked.

Publisert 20. mai 2019 14:01

Avisenes bruk av nedsettende betegnelser av fattige øker med arbeidsledigheten, skriver Maren Toft i en artikkel i Morgenbladet om et britisk forskningsprosjekt.

Marianne Nordli Hansen
Publisert 13. mai 2019 10:05

I en artikkel i Forskerforum om arbeiderklassegutten som ble Norges yngste professor, er Marianne Nordli Hansen intervjuet om forskning på sosial bakgrunn blant norske akademikere.

Willy Pedersen
Publisert 13. mai 2019 10:03

Ungdom fra både den økonomiske og kulturelle overklassen kan slite. Men det arter seg helt ulikt, skriver Ingunn Eriksen, OsloMet, og Willy Pedersen i en artikkel i Morgenbladet.

Publisert 6. mai 2019 14:24

Er konflikter et tegn på vellykket integrering av innvandrere? Grete Brochmann har skrevet en kommentar i Morgenbladet etter å ha hørt den tyske sosiologen Aladin El-Mafaalani snakke om «integrasjonsparadokset».

Publisert 6. mai 2019 10:14

Portrettintervju med Willy Pedersen i Aftenposten/A-magasinet,

Publisert 2. mai 2019 13:37

Cathrine Holst er intervjuet i Kilden, som en av redaktørene og medforfatter av boka Europeisering av nordisk likestillingspolitikk.

Publisert 2. mai 2019 11:32

Sudan er ikke noe enkeltstående tilfelle. Fagbevegelsen har i mange afrikanske land vært demokrati-skoler og avgjørende i demokratibygging, skriver Camilla Houeland.

Publisert 23. apr. 2019 12:45

Avtalt slåssing blant russen blir langt på vei tolerert av samfunn og foreldre, sier Willy Pedersen i NRKs Dagsnytt 18, og han mener det skyldes at såkalt "beefing" foregår blant samfunnselitens barn, som ruller i egne busser.