Jan Grue er Årets osloborger

Prisvinneren ønsker å ta et oppgjør med kollektivtrafikken i Oslo.

Portrett av Jan Grue

Foto: Mathias Fossum

Siden 2004 har Aftenposten kåret Årets osloborger. Utmerkelsen skal ifølge statuttene gå til "en ildsjel som har beveget seg utenfor eventuelle stillingsinstrukser. En person som bruker tid og krefter på å gjøre hverdagen litt bedre for sine medmennesker. En som har gjort byen enda litt bedre å leve i".

Ved siden av Jan Grue, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, var Marit Bjørnholt Skogstad, Vebjørn Sand, Saher Sourouri, Faisa Warsame og Annemarie Erichsen-Kuster nominert.

Aftenpostens lesere mente at Grue var prisen mest verdig. 

- Det er litt overveldende, mest fordi jeg er vant med at funksjonshemning og kronisk sykdom er et tema som ikke når forferdelig bredt ut. Men her er det tydeligvis mange som føler at det angår dem, som det jo gjør, sier prisvinneren.

Jan Grue blei nominert for å synliggjøre funksjonshemmedes plass i Oslo, står det å lese i et intervju med sosiologen. Grue håper oppmerksomheten kan bidra til å sette fokus på behovet for universell utforming. 

- Jeg ønsker å løfte fram den påfallende mangelen på interesse for at kollektivtrafikken i Oslo skal være åpen for alle. Ruter beskriver dette som et "holdningsproblem", men det handler om politiske prioriteringer, sier han.

- Rampene er på bussene, man må bare ta dem i bruk.

Av Erik Engblad
Publisert 3. jan. 2022 11:01 - Sist endret 3. jan. 2022 11:29