Fritt Ords Pris til Jan Grue

Fritt Ords Pris 2021 tildeles Jan Grue, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Sammen med forfatterne Bjørn Hatterud og Olaug Nilssen mottar Grue prisen for et sterkt og kritisk bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen for funksjonshemmede i Norge.

Bildet kan inneholde: klær, panne, bokhylle, yttertøy, hylle.

Foto: Anne Valeur

Personer med nedsatt funksjonsevne blir ofte utelatt i diskusjoner om menneskerettigheter, ytringsfrihet og ytringskultur, skriver Fritt Ord i ei pressemelding. Jan Grue, Bjørn Hatterud og Olaug Nilssen løfter fram sine egne historier og erfaringer som funksjonshemmede (Grue og Hatterud) eller pårørende (Nilssen).

I pressemeldinga står det at prisvinnerne gjennom debattskapende innlegg og litteratur av høy kvalitet framhever hvilket samfunnsproblem lave forventninger og svak ytringskultur for funksjonshemmede faktisk er.

- Dette er en pris som anerkjenner at funksjonshemning er et tema med stor betydning for offentligheten. Jeg er særlig glad for å motta den sammen med to andre mottakere; sammen viser vi noe av bredden i hva funksjonshemning er, på tvers av livssituasjoner og med ulik klangfarge, sier Grue.

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisvinnerne deler prisbeløpet på 500 000 kroner og får hver sin statuett signert Nils Aas.

Prisen deles ut torsdag 30. september, i Samfunnssalen, Oslo.

Av Erik Engblad
Publisert 30. sep. 2021 10:11 - Sist endret 30. sep. 2021 10:11