Gunn Elisabeth Birkelund blir ny generalsekretær for Vitenskapsakademiet

Sosiologiprofessoren går fra vervet som visepreses til å bli Akademiets valgte generalsekretær for de neste fire årene.

Gunn Birkelund og logoen til Vitenskapsakademiet

Gunn Elisabeth Birkelund er til daglig professor i sosiologi på Universitetet i Oslo. Hun har vært medlem av Det Norske Vitenskaps-Akademi siden 2010. For to år siden ble hun valgt til visepreses i Akademiet og leder av den ene av Akademiets to klasser, Klassen for humaniora og samfunnsvitenskap.

Når hun nå går over i fulltidsstilling ved Akademiet, skyldes det den betydningen hun mener institusjonen har.

– Vi lever i en tid der akademisk kunnskap er utfordret fra flere hold. Det Norske Videnskaps-Akademi har som formål å bidra til vitenskapens fremme og Akademiet skal være den fremste forkjemper for akademisk frihet. Dette blir en viktig oppgave å ivareta i årene som kommer, sier Birkelund i en kommentar.

På Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi leder Birekelund forskergruppen Social Inequalities and Population Dynamics, som i Forskningsrådets evaluering av norsk samfunnsforskning i 2018 ble beskrevet som fremragende: "It is internationally competitive, its members produce high-quality articles in renowned international journals, with original and theoretically grounded ideas, advanced statistical methods, and high societal relevance. Overall, it produces frontline research.”

Publisert 22. sep. 2020 12:21 - Sist endret 22. sep. 2020 13:52