Publisert
9. sep. 2021 14:01
- Det er en tendens til at regjeringer setter ned mange utvalg rett før et valg. Regjeringer vil jo være usikre på om de får fortsette. Men ved å nedsette utvalg kan den sette sitt preg på temaer og debatter i kommende stortingsperiode, sier Cathrine Holst til E24
Publisert
9. sep. 2021 13:52
- Enten du kaller det subsidier eller ikke så har olje og gassnæringen hatt gode stabile rammer i lang tid [...], grønne næringer må også få noe av den samme stabiliteten om vi skal lykkes med å omstille oss, sier Andreas Ytterstad i podcastet.
Publisert
7. sep. 2021 09:55
- Mange høgrepopulistiske parti har hatt kvinnelege leiarar lenge, så dette er ikkje heilt nytt. Men det kan absolutt vere eit strategisk val for å appellere meir til kvinner, som kan ha lettare for å identifisere seg med ein kvinneleg leiar. Dette er parti som tradisjonelt har hatt ei stor overvekt av mannlege veljarar, seier Fangen i intervjuet.
Publisert
2. sep. 2021 12:45
Kun få dager etter at utstillinga om Myanmar åpna i Torggata, blei et av bildene sensurert med spraymaling: - Det er spennende å se at utstillinga kan vekke så sterke reaksjoner, sier masterstudent ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.
Publisert
25. aug. 2021 11:07
Manjana Milkoreit is a member of an international team of researchers exploring the pros and cons of framing current climate change and loss of biodiversity as an emergency. Can society cope with emergency frameworks as a core mode of responding to sustainability issues?
Publisert
13. aug. 2021 14:46
Et nytt offentlig utvalg skal se på hvordan arbeidsinnvandrere kan bli bedre integrerte. Arnfinn H. Midtbøen fra Institutt for sosiologi- og samfunnsgeografi (ISS) vil lede arbeidet med å foreslå tiltak og endringer som et ledd i videreutviklinga av integreringspolitikken.
Publisert
9. aug. 2021 13:53
Sylvi Listhaug kunne benyttet oppfordringen fra AUF til å markere tydelig avstand til det islamfiendtlige baklandet som støtter henne, skriver Astrid Hauge Rambøl i en kronikk i Aftenposten. I sitt doktorgradsprosjekt har hun snakket med noen av dem som kan kalles Frps bakland.
Publisert
29. juni 2021 10:41
Postdoktor i sosiologi Maren Toft har fått støtte gjennom Forskningsrådets prestisjefylte program Unge forskertalenter.
Publisert
28. juni 2021 12:34
Professor i sosiologi og generalsekretær i Det Norske Videnskaps-Akademi Gunn Birkelund er intervjuet i Forskningspolitikk om Akademiets virke. Sammen med Akademiets preses, jusprofessor Hans Petter Graver, forteller hun om institusjonens arbeid for fri, grunnleggende og langsiktig forskning.
Publisert
21. juni 2021 11:01
Hannah Løke Kjos uttaler seg til Forskerforum om akademisk frihet etter et kontroversielt vedtak i det danske Folketinget.
Publisert
21. juni 2021 10:27
Et nervepirrende presidentvalg ryster Peru – nå dreier alt seg om en grunnskolelærer fra Tacabamba, skriver Jemima García-Godos i en kronikk i Klassekampen.
Publisert
17. juni 2021 10:58
Det begynte med en artikkel fra to bergensgeografer. Nå har de fått tilsvar fra tre fagkollegaer på UiO, i det samme prestisjefylte tidsskriftet. Norsk samfunnsgeografisk fagdebatt markerer seg internasjonalt.
Publisert
15. juni 2021 09:57
Rettssaken mot Myanmars avsatte leder Aung San Suu Kyi handler om politikk, ikke rettferdighet, sier professor Kristian Stokke til Aftenposten. Han er rimelig sikker på at Myanmar vil få et slags demokrati igjen men frykter det vil ta lang tid.
Publisert
14. juni 2021 14:40
– Han vil bli den første presidenten i Perus historie som kommer direkte fra en så beskjeden bakgrunn, sier Jemima García-Godos til Klassekampen. Geografiprofessoren, opprinnelig fra Peru, er intervjuet om valget i Peru, der venstrekandidaten Pedro Castillo ser ut til å sikre en knapp seier.
Publisert
7. juni 2021 14:12
Willy Pedersen er gjest i NRK Verdibørsen og forteller om et forskningsprosjektet der han var med å intervjue 50 norske brukere av psykedeliske stoffer, som LSD og fleinsopp, om deres opplevelser.
Publisert
3. juni 2021 11:31
Rusreformen kommer til å bli stoppet av Stortinget. Det store flertallet av brukere av illegale rusmidler skal fortsatt møtes med politi og straffereaksjoner. I en kronikk i Aftenposten skriver Willy Pedersen om en ny studie blant jevnlige brukere av illegale rusmidler. Den viser at mange unnlater å tilkalle ambulanse og å fortelle helsepersonell om eget bruk, av frykt for politiet.
Publisert
31. mai 2021 15:42
- Å skulle gå inn i et auditorium å forelese for studenter kan være en fryktinngydende opplevelse, særlig i begynnelsen. Da er det ekstra hyggelig å få en anerkjennelse for undervisningsjobben, sier David Jordhus-Lier, som er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi.
Publisert
27. apr. 2021 13:12
Podkasten fra "Fra straff til hjelp?" tar opp sentrale aspekter ved norsk rushistorie de siste 50 årene. I episode 3 har de besøk av rusforsker og sosiolog Willy Pedersen, som trekker linjene tilbake til 1985 da han var sekretær for den andre stortingsmeldingen om narkotika.
Publisert
8. apr. 2021 14:32
Neste uke skal rusreformen opp på Arbeiderpartiets landsmøte. I en kronikk i Klassekampen oppfordrer Willy Pedersen delegatene til å sette seg inn Thorvald Stoltenbergs innsats for en endring av norsk og internajonal narkotikapolitikk.
Publisert
25. mars 2021 10:24
Tida for høye fødselstall er over. Målet bør ikke være at det fødes flest mulig barn, men at alle kan få de barna de ønsker seg, skriver Trude Lappegård (UiO), Lars Dommermuth (SSB) og Axel Peter Kristensen (UiO) i Dagsavisen.
Publisert
22. mars 2021 15:50
Klassekampen har intervjuet Camilla Houeland om situasjonen for Nigerias ungdom, som står midt oppi de største utfordringene landet har sett på 20 år.
Publisert
18. mars 2021 16:25
Sara Christophersen ble tildelt utmerkelsen for nyskapende masteroppgave under årets Vinterseminar i samfunnsgeografi.
Publisert
15. mars 2021 15:25
Hvordan skal vi forstå fenomenet innvandring? Har vi høy eller lav innvandring til Norge nå? Og hvordan vil innvandrere forandre det norske samfunnet? Professor Grete Brochmann er gjest i Civitas podkast Liberal halvtime.
Publisert
15. mars 2021 14:11
I Storbritania brukes klasse mer aktivt som en identitetsmarkør, og i spørreundersøkelser er folk mest tilbøyelige til å si at de tilhører arbeiderklassen. Hvorfor er det sånn? spør Maren Toft i en artikkel i Morgenbladet.
Publisert
4. mars 2021 14:44
Myanmar er preget av motsetningsfylte politiske agendaer. De mest toneangivende kan oppsummeres som disiplinert demokrati (militærstyre i forkledning), formelt valgdemokrati og føderalt demokrati, skriver Kristian Stokke i Bistandsaktuelt.