Små nøkler - store dører

Invitasjon til sosiologi

Visste du at den amerikanske sosiologen Robert Mertons teori om utilsiktede konsekvenser kan bidra til å forklare den noe snodige klesmoten blant svenske danseband på slutten av 1970-tallet? Eller at Pierre Bourdieu muligens hadde løsningen på hvorfor elektriske biler aldri ble noen suksess? Dette, samt hvordan globalisering kan forklares via en tekopp, og en rekke andre originale spørsmål kan du lese om i denne boken.

Boken er skrevet av stipendiat Hans Erik Næss.

Gjennom å ta opp sentrale begreper som samfunn, identitet, makt, klasse og kultur, inviterer Hans Erik Næss til en spennende oppdagelsesreise i sosiologifaget. Den reisende tas med til blant annet Londons østkant, konsentrasjonsleire, hulemalerier, blogger, Slow Food-bevegelsen, Frankenstein og japansk seksualpraksis. Underveis diskuterer Næss ulike innfallsvinkler til hvordan sosiologien kan sette oss i stand å forstå forholdet mellom individ og samfunn.

 

Små nøkler - store dører henvender seg til sosiologistudenter og alle andre som synes det er fascinerende å reflektere over hvorfor og hvordan det sosiale er en så grunnleggende del av det å være menneske.

Kapittel 1 Hva er sosiologi?
Kapittel 2 Samfunnsvitenskapelig integritet
Kapittel 3 Mennesket er ikke en øy
Kapittel 4 Grenser og gråsoner
Kapittel 5 Vår pakt med naturen
Kapittel 6 Frankensteins dilemma
Kapittel 7 Stemmer teller, ressurser avgjør
Kapittel 8 Lommebokliv
Kapittel 9 Hit og dit og frem og tilbake
Kapittel 10 Sosiologi i praksis

Av Frank Paul Silye
Publisert 16. nov. 2010 16:32 - Sist endret 8. okt. 2014 15:09