Fra fødsel til arbeid. En kvantitativ studie av arbeidstilknytning blant pakistanske og tyrkiske etterkommere av innvandrere

av Anniken Lund

Sitat

Anniken Lund (2014) Fra fødsel til arbeid. En kvantitativ studie av arbeidstilknytning blant pakistanske og tyrkiske etterkommere av innvandrere. Masteroppgave, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitet i Oslo.

Sammendrag

I denne oppgaven analyseres arbeidstilknytning blant kvinnelige etterkommere av tyrkiske og pakistanske innvandrere etter de har fått sitt første barn. Muligheten til å kombinere morsrollen med yrkeskarriere har vært det overordnede målet for en rekke politiske vedtak de siste tiårene og den nordiske velferdsmodellen kjennetegnes både av fokuset på full sysselsetting og av likestilling mellom kjønnene. Men hvorvidt de familiepolitiske vedtakene faktisk treffer kvinners familie- og karrierevalg er et annet spørsmål. Dette dilemmaet er spesielt knyttet til en stadig mer heterogen befolkning grunnet innvandring, da kjønnsforskjellene i arbeidsmarkedsdeltakelse er mye større blant innvandrere enn blant majoriteten. Etterkommere av innvandrere kan sies å stå med én fot i hver kultur. De velger i mye større grad enn sine mødre å ta høyere utdanning og delta i arbeidslivet, men samtidig ser det ut til at kvinnelige etterkommere til dels prioriterer annerledes rundt familieetablering og arbeid enn kvinner uten innvandrerbakgrunn.

For å analysere tyrkiske og pakistanske etterkommeres arbeidstilknytning etter de har blitt mødre er det utformet fire forskningsspørsmål: 1. Kommer kvinner med majoritetsbakgrunn raskere i jobb etter de har blitt mødre enn etterkommere med foreldre fra Tyrkia eller Pakistan? 2. Har etterkommere med bakgrunn fra Tyrkia eller Pakistan lavere sannsynlighet for å være i arbeid 12 og 48 måneder etter fødsel sammenlignet med kvinner med majoritetsbakgrunn? 3. Varierer betydningen av utdanningsnivå for hvor raskt man er i jobb/ sannsynligheten for å være i jobb etter fødsel mellom kvinner med ulik landbakgrunn? 4. Varierer betydningen av betalt foreldrepermisjon for hvor raskt man er i jobb/ sannsynligheten for å være i jobb etter første fødsel mellom kvinner med ulik landbakgrunn?

Forskningsspørsmålene besvares ved å benytte registerdata tilgjengeliggjort via DISCRIM-prosjektet ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Det benyttes multivariat logistisk regresjon og forløpsanalyse. Utvalget mitt består av kvinner som har fått sitt første barn i perioden 2000 til 2009 og som var i alderen 18 til 35 året de fødte. Utvalget er ytterligere begrenset til kvinner fra Tyrkia eller Pakistan som har innvandret til Norge før skolealder, norskfødte kvinner med foreldre innvandret fra Tyrkia eller Pakistan, samt norskfødte kvinner uten innvandringsbakgrunn (majoritetskvinner).

Totalt består datasettet av 182 087 kvinner, hvorav 180 811 ikke har noen innvandringsbakgrunn, 299 av kvinnene har landbakgrunn fra Tyrkia, mens 977 personer har pakistansk landbakgrunn. Analysene viser at selv etter at det kontrolleres for alder, samlivsstatus, bosted, utdanningsnivå og foreldrepenger er det både signifikante og relativt store forskjeller i tiden det tar før etterkommerkvinnene kommer i jobb, sammenlignet med kvinner uten innvandringsbakgrunn. Etterkommere med bakgrunn fra Tyrkia eller Pakistan har en signifikant lavere sannsynlighet for å være i arbeid både ved 12 og 48 måneder etter fødsel, sammenlignet med kvinner uten innvandringsbakgrunn. I forløpsanalysen finner jeg at kvinner med høyere utdanning i snitt kommer raskere i jobb etter første fødsel enn de uten høyere utdanning. Betydningen av utdanning varierer ikke mellom landgruppene.

Analysene viser at krav på foreldrepenger er en viktig variabel for å forklare forskjeller både i sannsynligheten for å være i jobb ett og fire år etter fødsel og for tiden det tar før man er i jobb etter man har blitt mor første gang. For kvinner med foreldre innvandret fra Pakistan har det å ha hatt en betalt foreldrepermisjon en sterkere betydning for å være i jobb ett år etter fødsel enn det det har for majoritetskvinner. Foreldrepermisjon har dessuten en sterkere betydning for den gjennomsnittlige tiden det tar før pakistanske etterkommere kommer i jobb sammenlignet med betydningen for kvinner i majoritetsgruppen.

Les masteroppgaven i DUO.

 

Publisert 12. okt. 2016 10:18